'LOCKDOWN' JE BESEDA LETA: Katere so se še uvrstile na seznam?

Svet

Medtem ko si vlade po vsem svetu v letošnji pandemiji covida-19 prizadevajo na različne načine zajeziti okužbe z novim koronavirusom, je angleški Collinsov slovar za besedo leta izbral besedo lockdown (zaprtje), poročajo tuje tiskovne agencije.

Pri Collinsovem slovarju so pojasnili, da so besedo izbrali, ker pomeni stroge omejitve potovanj, družbene interakcije ter dostopa do javnih mest, s katerimi so se morale soočiti na milijarde ljudi po vsem svetu.

Na ožjem seznamu desetih besed je kar šest takšnih, ki so povezane z letošnjo pandemijo, in sicer koronavirus, samoizolacija ter družbeno distanciranje.

Na seznamu se je med drugim znašla tudi beseda TikToker, kar je izraz za osebo, ki pogosto uporablja aplikacijo za delitev videoposnetkov TikTok. Prav tako je na seznamu tudi kratica BLM, ki je okrajšava za geslo 'Črna življenja štejejo'. Po definiciji Collinsovega slovarja gre za "gibanje, ki se bori proti rasno spodbujenem nasilju in zatiranju".

Kot so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še navedli pri Collinsovem slovarju, so letos zabeležili več kot 250.000 primerov rabe besede lockdown. Lani samo 4000. "V letu 2020 je prevladovala pandemija. Lockdown je vplival na naš način dela, izobraževanja, nakupovanja, socializacijo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala jezikovna svetovalka pri Collinsovem slovarju Helen Newstead.

"Ko številne države uvajajo drugo zaprtje po vrsti, ne gre, da bi slavili to besedo, je pa morda tista, ki je lahko povzetek letošnjega leta za večino sveta," je še dejala.

ZAČENJA SE KURILNA SEZONA: Tukaj so razlogi za prehod na toplotno črpalko

Oskrba s toploto je v našem življenju zelo pomembna Ko vstopimo v hladno okolje, naše telo prerazporedi kri do trupa in tako ščiti ter ohranja toploto vitalnih organov. Hkrati telo omejuje pretok krvi v kožo, kar pomeni, da lahko dlje časa zadržimo več notranje toplote.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so doslej po svetu potrdili več kot 50,2 milijona okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo več kot 1,2 milijona bolnikov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija