LETOŠNJE POLETJE BOMO PO MORJU POTOVALI Z WAYV-OM: Gre za nov produkt, ki bo dodatno dopolnil turistično ponudbo

Slovenija

Z mesecem julijem bo zaživel Wayv – morski prevozi po slovenskem morju. Gre za platformo, ki bo povezala imetnike plovil, ki bodo ponujali prevoze in uporabnike, ki si želijo s čolni na hiter in enostaven način potovati med kraji na slovenski obali. Mitja Vatovec iz podjetja Emigma d.o.o., ki je vodilni partner projekta, v nadaljevanju natančno opiše, kaj sploh je Wayv, kako je nastal ... in še mnogo več.

Kaj je Wayv in kako je nastal?

Poenostavljeno, gre za platformo, ki bo omogočala prevoze po slovenski obali. Razvit je sistem, ki bo povezoval tako ponudnike prevozov (imetnike plovil) kot vse tiste posameznike (potnike), ki bi radi potovali drugače in obiskali dele slovenske obale, ki so po cestnih povezavah težje dosegljivi, obenem pa si želijo posebnih doživetij. Projekt je nastal v okviru LAS Istre in naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Partnerji v projektu so Emigma d.o.o., Ribištvo Domenico Steffe, Arturo Steffe s.p., Turistično združenje Izola – TZ Izola, g.i.z. in Turistično združenje Portorož, G.I.Z.

Ali gre za mobilno aplikacijo?

Dejansko gre za platformo, saj je mobilna aplikacija zgolj eno od orodij. V ozadju je tudi informacijski sistem, ki vse to poganja in omogoča ponudnikom tudi spletno administracijo svojih naročil.

Ali je povpraševanje za tovrstne produkte veliko?

Da, povpraševanja med obiskovalci slovenske obale, kot tudi domačini je veliko. Med procesom razvijanja poslovnega modela so partnerji v projektu vseskozi razmišljali tudi o tem, da je treba razviti produkt, ki bi bil zanimiv tudi domačinom, se pravi ljudem, ki na obali živijo.

Kako je s ponudniki in kdo se lahko vključi v projekt?

V sklopu projekta je bilo organiziranih več delavnic in izobraževanj, namenjenih informiranju potencialnih ponudnikov. Izvedlo se je tudi izobraževanja za zakonske zahteve. Velik poudarek je bil na varnosti na morju. Zanimanje je bilo veliko, pričakuje pa se, da bo s pričetkom uporabe platforme zanimanje še večje. Ponudnik je lahko vsak imetnik plovila. Potrebuje izpit za upravljanje s plovilom, registrirano dejavnost, lahko tudi dopolnilno, ter plovilo, ki je zavarovano in registrirano za prevoz potnikov.

Kako je pri takih projektih z birokracijo?

Vatovec priznava, da so tako z Upravo za pomorstvo, kot tudi s Finančno upravo dobro sodelovali. Slednji so namreč vselej hitro postregli z informacijami in vse ustrezno pojasnili.

Koliko ponudnike bremeni birokracija?

Ponudnike birokracija ne bremeni praktično nič. Wayv je zasnovan tako, da avtomatizira večino postopkov - od fakturiranja, fiskalizacije, plačil, pošiljanja podatkov na Upravo za pomorstvo ...

Kako deluje Wayv?

Uporabnik, ki želi najeti prevoz si preprosto prenese aplikacijo in se registrira. Izbere točko vkrcanja, točko izkrcanja, željeno uro vkrcanja in število potnikov. Nato se preko platforme zahteva pojavi vsem aktivnim prevoznikom. Vsak od njih, ki je zainteresiran, se na povpraševanje odzove tako, da vpiše ceno prevoza in termin vkrcanja. Ponudbe se pojavijo potniku v aplikaciji. Ko eno izmed ponudb potrdi, je zadeva zaključena. Ponudnik pripluje ob dogovorjenem terminu na dogovorjeno točko vkrcanja in potnike odpelje na izbrano destinacijo.

Kje bo možen prevzem potnikov?

Vatovec pove, da so skupaj z Upravo za pomorstvo določili več kot 20 vstopno/izstopnih točk. Kriteriji za določitev so bili predvsem varnost vplovbe na eni strani in interesantnost za potnike na drugi. Pokrita je praktično celotna slovenska obala, od Lazareta do Seče.

Kakšne bodo cene?

Cene so prepuščene ponudnikom prevozov. Platforma sama ne delegira cen, so pa vsem ponudnikom položili na dušo, da je uspeh projekta, kot posledično tudi njihov zaslužek, odvisen od primernosti cen.

Kako do aplikacije?

Aplikacija je dostopna v trgovinah Google Play in App Store brezplačno. Dosegljiva je tudi na spletnem mestu Wayv.si., kjer si lahko vsak prebere tudi nekaj več o samem projektu. Prav tako je preko spletnega mesta mogoča prijava za tiste lastnike plovil z registrirano dejavnostjo, ki želijo ponujati prevoze v okviru Wayva.

Obeta se torej zanimivo poletje dogajanje tudi na morju in nov produkt, ki bo turistično ponudbo dodatno dopolnil. Snovalci platforme Wayv vabijo vse zainteresirani ponudnike, da se v sistem čim prej prijavijo preko spletnega mesta www.wayv.si ali pišejo na info@wayv.si.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Istriano |  01 .07. 2021 ob  18: 18
To bo prav v redu.
mrduck |  01 .07. 2021 ob  09: 26
Ko da izumljamo toplo vodo glupi narod