Leto 1991: “Čez noč so prijatelji postali agresorji”

Ljudje

Enaidvajset let nazaj je v naših krajih divjala vojna za osamosvojitev. Vojna, ki je čez noč skregala narode in ljudi, ki so še en dan prej živeli v miru. Kako se je vse skupaj odvijalo v prvih bojnih linijah, se odlično spominja Fabio Steffe, ki je takrat koordiniral vse bojne operacije na mejnem prehodu Škofije, tisti točki na Obali, kjer je bilo za osamosvojitev prelite največ krvi. 

Fabio Steffe je bil leta 1991 po funkciji inšpektor za mejne zadeve in tujce pri upravi za notranje zadeve Koper. Med samo osamosvojitveno vojno pa so ga kot izkušenega policista - inšpektorja poslali na mejni prehod Škofije, od koder je koordiniral eno od akcij, na mejnem prehodu.

Steffe nam je v pogovoru pripovedoval, da pri obrambi mejnega prehoda Škofije ni bilo jasnih in konkretnih ukazov, zato je bila obramba mejnega prehoda 27.6.1991 v veliki meri prepuščena njegovi, komandirjevi ter iznajdljivosti ostalih miličnikov. Stanje se je še dodatno poslabšalo pod ukazom vodstva Policijske uprave Koper, da se pred prihodom tedanjih miličnikov iz zvezdnega bataljona iz Beograda ter pripadniki JLA uničijo vse radijske oziroma komunikacijske UKV zveze. Mejni prehod Škofije je v popoldanskih urah obkolilo preko 100 pripadnikov JLA in zvezne milice. V obrambi mejnega prehoda Škofije pa je bilo le 12 miličnikov.

Vojna se je na Obali začela dan prej!

Prepričan je, da se je osamosvojitvena vojna 1991 začela "Dan prej". Vojna pa se je tudi zaključila ravno na Obali, oktobra z odhodom zadnjega vojaka JLA. Sam pravi, da je po odmevnem spopadu, ki so ga izzvali pripadniki JLA dne 29.6.1991 v vasi Škofije in na križišču Bivij ter pogajanja z generalom Čadom v prostorih Mestne občine Koper, eden od preobratov poteka osamosvojitvene vojne v Sloveniji. Omenil je tudi, da je bilo na ta dan aretiranih 32 vojakov s strani miličnikov sežanskega območja v Merčah.

Z zadovoljstvom pove, da smo prišli na našem območju do zmage brez žrtev in večje materialne škode. Med drugim obžaluje tudi nastale žrtve na strani JLA, ter dodaja, da je slovenska milica v vseh primerih uporabljala strelno orožje v skladu s predpisi za lastno obrambo in v primerih ko so bili napadeni.

Vojne se ne dobi zgolj z orožjem

To pripisuje predvsem modrosti, ki so jo nekateri premogli v tistem času, saj se, kot pravi, vojne ne zmaguje zgolj z orožjem. Orožjem, ki ga je JLA vsekakor imela bistveno več. Ni pa imela domačega naboja in goreče želje po domoljubju oziroma zmagi. Slednje so premogli naši tedanji miličniki in teritorialci.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zoran Porucnik |  02 .07. 2014 ob  09: 25
Stefe, de reci slovenackoj javnosti kak oste Ti i tvoj pomocnik plakali ko mala deca kad smo vas zarobili u Golf dok ste osmatrali nase pozicije. Daj vise ne zamaraj ljude sa izmisljenim herojskim pricama. istina ce kad tad da izadje. dali cemo ja i ti biti jos ZIVI nije bitno ali znaj ISTINA ce da izadje i to kako ste moje ljude pobili u Pinzgauer sa Thompsonima koje ste imali kao naoruzanje u teritorijalnoj odbrani. Ako je neko okrvavio ruke to ste vi. Vi ste pobili nenaoruzane vojnike i oficire koji su trebali nama doneti Hranu i Vodu.
Porucnik Zoran |  02 .07. 2014 ob  09: 22
Decko daj ne lupaj gluposti, reci sta je bila istina a ne tvoja decja prica.
Mefisto |  27 .06. 2013 ob  14: 40
Mislim, da večina nima pojma kaj se je tadaj dogajalo in kakšne so bile razmere. Tisti, ki so sedaj mlajši od 50 let so takrat bili še mulci, v šolah pa so osamosvojitveno vojno poučevali v max eni šolski uri ali pa še to ne. Veliko pa jih je tedaj kar pobegnilo čez mejo ali pa so se zaprli doma za tesno zaprtimi škurami. Srati vse počez pa je itak najenostavnejše in naš nacionalni šport, kaj ne. Slovenceljni.
MONARH |  27 .06. 2013 ob  11: 19
-1
MONOPOLNI IN KRIVOTVORNI MEDIJI SO UNIČILI SLOVENIJO !

Dolgoletne laži o osamosvojitveni "vojni" in o JBTZ so naredile že preveč škode celotni Sloveniji.

CIA-ških zarot proti svetu res tako ni videti konca. Totalna manipulacija izropanega ljudstva se še kar nadaljuje, roparski akterji pa še niso pristali v zaporih, tja kamor dejansko sodijo. Obravnavani so le v bizarnih postopkih, kjer krivda ni dokazana, na koncu bodo lažni heroji vsi oproščeni in prevara še zmagovitejša. Za zločine, katere so dejansko zagrešili, ne bodo nikoli obravnavani kaj šele obsojeni. Popolnoma negativna in le navidezna desnica bo tako zadušila še ta preostali kanček ustvarjalcev v Sloveniji.

Janez Janša in njegova kompanija so le CIA-ški hlapci in v kolikor jim bodo Slovenci še nasedali, bomo zares vsi skupaj še globlje v težavah in v krizi kot doslej.

Tudi vojna med vzodom in zahodom s tem nikakor ni izključena, je le cilj njihovih CIA-ških komandantov.

Javno proti CIA-ji se ne upa govoriti niti Kučan in preostali vidni levičarji, komunisti gredo lahko po novem le v cerkev in tam molijo, kdo ve za koga, za ljudstvo prav gotovo ne.

Pravo resnico o osamosvojitveni "vojni" in o JBTZ boste našli le na internetni strani monarh.si, vse ostalo pa je le odurno gangstersko "nategovanje".

VLOGA ZA POLITIČNI AZIL V ŠVICI - je prava RESNICA - www.monarh.si/ch/index.html

Boris Valenčič, 1. slovenski KRALJ - monarh.si
Valter |  26 .06. 2013 ob  21: 12
Prebiram komentarje bralcev drugih člankov. Porazno, nobene kulture, polni sovraštva. Ko sem pa prebral te komentarje od Fabia Steffeta, pa vidim da v Sloveniji živijo še normalni ljudje. Treba se bo preseliti na Primorsko.
irina |  26 .06. 2013 ob  11: 13
Evo tako je, evolucija priimka. Kaj je bil prej Fabič?
Jaz |  26 .06. 2013 ob  01: 20
Še zmeraj nam tisti incident prodajate kot osamosvojitveno vojno?!?
Fabio glumac |  25 .06. 2013 ob  18: 39
Saj očala bi dal dol ,ko govoriš z nekom in pred TV kamaro.Očala imajo glumci in tisti,ki ne znajo lagati in gledati v oči..In tak si ti,glumac in lažnjivec.To vemo mi,ki smo bili tam na Škofijah in na Črnem Kalu v prvi liniji.Tebe tam ni bilo!Ti si se skrival v Kopru.Ma nehaj se povsod silit in pobirat lovorike,ki smo te "ŠTUFI"!!!
fabio fabulozni |  25 .06. 2013 ob  16: 32
fabio porko mižerijo en
@sonja |  25 .06. 2013 ob  14: 43
...nesi si tega Fabiota lepo domov.....je imel usrane gate vsak dan konflikta(ne vojne)!Sedaj tudi ne more iz svoje kože.....ma dajte no-če ne bi Američanom pasalo,da razbijejo Yugo bi še sedaj bili skupaj...
1