LEŠNIKE ZA NUTELLO NABIRAJO OTROŠKE ROKE: Kaj odgovarja Ferrero?

Svet

Turčija je največja svetovna izvoznica lešnikov, največji kupec teh oreškov pa je znana tovarna sladkih dobrot Ferrero, ki med drugimi proizvaja tudi kokosove kroglice Raffaleo, čokoladice Kinder in lešnikov namaz številka ena na svetu, Nutello. Pa ste vedeli, da lešnike večinoma nabirajo migranti, med katerimi tudi otroci. Na poljih garajo po cele dneve, zaslužijo pa drobiž.

Polja lešnikov v turškem gorskem svetu večinoma obirajo družine kurdskih migrantov. "Ko nekdo reče 'lešnik', jaz pomislim na naporno delo in siroto, ki ga mora opravljati," je za BBC povedal Mehmet Kelekci, medtem ko je na hrbtu nosil 35-kilogramsko vrečo sveže nabranih oreščkov. Delo na plantaži je razdeljeno med vse družinske člane. Oče strese drevo, žena in otroci pa poberejo padle plodove s tal. Delajo celo otroci mlajši od 10 let. "To je zelo utrujajoče delo, dela se po najmanj 10 ur dnevno, in to na zelo strmem terenu. Mustafa in Mohammed delata ilegalno, stara sta komaj 10 in 12 let, kar je pod dovoljeno starostno mejo za delo v Turčiji." Večina delavcev prihaja z juga Turčije, predvsem gre za Kurde. Na dan zaslužijo 15 evrov, nekateri še manj, če odštejemo provizijo, ki jo morajo dati posredniku, ki jim je našel delo.

"Nasprotujemo otroškemu delu, otroke silijo, da delajo kot stroji. Pri tem pa mislijo, da več kot bo otrok, večji bo dobiček," pravi solastnik ene izmed plantaž Kazim Yaman. A kot je dodal, večina ostalih kmetovalcev s tem nima težav. K delu otroke zaradi silne revščine silijo celo njihovi starši. Medtem ko sta lešnikov namaz in čokolada z lešniki priljubljena pri vseh otrocih po svetu, pa jih oni ne marajo. "Čokolade z lešniki ne morem niti videti," je priznala ena izmed mladih delavk.

Kaj na to poreče Ferrero?

Na njihovi spletni strani piše, da je poreklo ključno za zagotavljanje standarda kakovosti proizvodnje in proizvoda. Poreklo naj bi ugotavljali pri vseh segmentih svojih proizvodov, a dejansko to počnejo le za 39 odstotkov. V sodelovanju z nevladnimi in drugimi agencijami Ferrero usposablja delavce, s tem pa naj bi se izogibali otroškemu delu. Ostaja pa vprašanje, kako so lahko prepričani, da to njega res ne prihaja, piše BBC.

V enem izmed redkih intervjujev je eden od vodilnih članov družbe Bamsi Akin, povedal, da ne želi "imeli opravka s katerim koli proizvodom, ki je narejen na ilegalen način." "Stanje se trudimo izboljšati z izobraževanji zaposlenih, vprašanje, ali je sistem popolnoma čist, pa ostaja odprto. Mislim, da vam tega v tem trenutku nihče ne more zagotoviti," je dejal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija