KOPRSKI ZAVOD VABI NA ZAPOSLITVENI SEJEM: Objavljenih je 129 prostih delovnih mest za 334 zaposlitev!

Koper

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil vodja koprske območne službe (OS) Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije (ZRSZ) Vladimir Popovič, se bo 8. aprila odvijal Slovenski čezmejni spletni zaposlitveni sejem, ki bo trajal od 11. do 16. ure.

Popovič je uvodoma predstavil svoje dosedanje delo na koprskem Zavodu za zaposlovanje, kjer je delovno mesto vodje območne enote zasedel 1. februarja letos. "Želim si, da smo dober kolektiv, da smo pozitivno naravnani, imamo pozitivne odnose in da s pozitivno klimo še lažje in boljše dosegamo cilje," je dejal Popovič.

Kot pravi, se je lansko leto prvič po 15 letih zgodilo, da so sejem odpovedali, kriva je bila epidemija. Letos so se organizirali drugače, v sodelovanju s službo EURES pripravljajo zaposlitveni sejem na daljavo. Kot je pojasnil Popovič, bodo sodelovali delodajalci iz Slovenije, Italije in Hrvaške, in sicer iz dejavnosti gostinstva in turizma, zdravstva in nege, proizvodnje, prodaje, logistike in transporta ter informacijske točke oziroma partnerji, ki izvajajo različne storitve na trgu dela.

Predstavljena bodo aktualna prosta delovna mesta z možnostjo prijave za registrirane obiskovalce sejma. Na dan dogodka bo tudi  možnost spletnega klepeta z delodajalci.

Kot je dejal Popovič, so si zastavili cilj, da se na dogodku predstavi od 20 do 25 razstavljalcev, kar pa so občutno presegli. Na današnji dan je registriranih 60 razstavljalcev, od tega 46 delodajalcev in tri države. V času trajanje tiskovne konference je bilo objavljenih 129 prostih delovnih mest za 334 zaposlitev.

Navedel je tudi, da je registriranih že 1007 obiskovalcev, od tega 426 iz Slovenije, 99 iz Italije, 30 iz Hrvaške, 245 iz ostalih držav Evropske unije in 207 izven območja EU. Naloženih je že 707 življenjepisov, delodajalci pa so prejeli 313 vlog.

Napovedal je pester ob sejemski program, ki bo potekal na dveh avditorijih. Na prvem bodo prisotne nagovorili Mitja Bobnar, generalni direktor ZRSZ; Valerija Okorn, nacionalna koordinatorka mreže EURES, ZRSZ in  Vladimir Popovič, direktor Območne službe Koper, ZRSZ.

Izvedli bodo štiri predavanja o aktualnih temah. O uporabi družbenih medijev in pomenu digitalnega odtisa pri iskanju zaposlitve bo govorila Manca Korelc, LinkedIn specialistka, gostili pa bodo tudi psihologa dr. Aleksandra Zadela, ki bo pojasnil, kako omejujoče situacije rojevajo nove možnosti pri zaposlovanju. O uspešni komunikaciji na trgu dela bo predavala Mateja Milost, univ.dipl.ekon., predavateljica NIJZ Ana Stabver pa bo predstavila predavanje z naslovom Akcija-reakcija: z malimi koraki do boljšega.

Na drugem avditoriju bodo preko posnetih video vsebin predstavljeni pogoji za življenje in delo v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem, delo dnevnih migrantov, storitve Zavoda za zaposlovanje in predstavitve prostih delovnih mest nekaterih delodajalcev, in sicer Luke Koper, Pošte Slovenije, Spar Slovenije, Mercator Slovenije, Parka Škocjanske jame, Splošne bolnišnice Izola in Bolnišnice Sežana.

Poudaril je tudi, da je udeležba brezplačna, zainteresirani pa se lahko še vedno prijavijo.

Kakšna je brezposelnost na Koprskem?

Kot je pojasnil Popovič, je bilo konec marca registriranih 6385 brezposelnih oseb, kar 16,5 odstotka več kot marca lani. Za primerjavo, v Sloveniji se je ta delež povečal za 6,1 odstotka.

"Tukaj vidimo največji razlog v tem, da imata na našem območju zelo velik delež turizem in gostinstvo, iz že znanega stanja in zaprtja teh dejavnosti pa je potem posledično ta slika toliko slabša," je pojasnil. Kot navaja, je bil povprečen čas brezposelnosti ob koncu marca na območju OS Koper 21,3 meseca, v Sloveniji pa 27 mesecev.

V letošnjem letu se je od januarja do marca v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 1.533 oseb, kar je za 406 oseb oz. 20,9 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, na območju celotne Slovenije 18,4 odstotka manj. Med njimi sta bila 102 iskalca prve zaposlitve, kar je 23,9 odstotka manj kot v enakem obdobju predhodnega leta. Sedem oseb, ki so delo izgubile zaradi stečaja oz. likvidacije podjetja; 341 oseb, ki so bile opredeljene kot presežni delavci, in 867 oseb, ki se jim je izteklo delovno razmerje za določen čas.

V istem obdobju je bilo iz evidence brezposelnih odjavljenih 1.629 oseb, kar je 8,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani. 

Stopnja registrirane brezposelnosti je januarja 2021 v OS Koper znašala 9,5 odstotkav Sloveniji pa 9,4 odstotka. V primerjavi z januarjem 2020 se je stopnja registrirane brezposelnosti zvišala za 1,7 odstotne točke, v Sloveniji pa za 1,2 odstotne točke.

Zaposlitvene možnosti

V obdobju od januarja do marca 2021 so delodajalci Območni službi Koper sporočili 1.938 prostih delovnih mest.

Med temi je bilo največ povpraševanja po poklicih: čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki v uradih, hotelih in drugih ustanovah (128); delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih (103); kuharji (73); zidarji (72); vozniki osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil (71); vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev (65); natakarji (63); strokovni sodelavci za zdravstveno nego (61); kuhinjski pomočniki (48); delavci za preprosta dela pri visokih gradnjah (40); prodajalci po telefonu (39); poklici za varovanje oseb in premoženja (39); delavci za preprosta dela pri nizkih gradnjah (33); strokovnjaki za zdravstveno nego (30) in komercialni zastopniki za prodajo(27).

Kako je z zaposlovanjem v gostinstvu za čas turistične sezone?

Kot je pojasnil Popovič, je kljub temu, da je veliko zaposlenih v dejavnosti gostinstva izgubilo zaposlitev, večje število tistih, ki so zaposlitev vendarle ohranili. Domneva, "da so si delodajalci pri tem pomagali z ukrepi za zajezitev posledic epidemije".

Kako bo na trgu dela letos?

"Najprej je potrebno videti, ali bodo delodojalci zaposlovali v enakem, večjem ali manjšem številu," pojasnjuje Popovič in dodaja, da na njihovi enoti vedno delujejo v smeri promocije te dejavnosti.

"Nekateri delodajalci so še vedno previdni, nekateri so sodelovanje na sejmu odklonili ravno zato, ker še ne vedo, kdaj in v kakšnem obsegu bodo lahko zaposlovali. Spet drugi pa že zdaj veliko vlagajo, da čimprej dobijo delovno silo in čim boljši kader," je še pojasnil. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija