KOPRSKI SOCIALNI DEMOKRATI NA SREČANJU S FAJONOVO TUDI O 'POKLONU FOJBAM': "Treba je razmišljati o spravi, vendar ne na takšnih lažeh"

Koper

Včeraj so v Kopru Socialni demokrati (SD) organizirali uvodno srečanje z evropsko poslanko Tanjo Fajon. Dotaknili so se trenutno aktualnih vprašanj, kot je vodooskrba na Obali. Izrazili so nestrinjanje s predsednikom vlade in predsednikom države v primeru 'poklona fojbam', dotaknili pa so se tudi trenutno perečih socialnih vprašanj, kot je socialna stiska družin pod pragom revščine in zaposlovanje mladih.

Koprski Socialni demokrati in Tanja Fajon so se včeraj najprej oglasili pri koprskemu županu Alešu Bržanu, kjer so izmenjali nekaj besed na temo vodooskrbe na Obali.

"Vemo, kaj je z našo vlado in vemo, kaj je z našim gospodarstvom. Treba bo stopiti skupaj, ker ne vemo, kaj nas še vse čaka in kako dolgo bo trajalo. Pomemben segment v tem delu je na Obali voda in o tem smo govorili tudi pri županu. Obljubljajo oziroma obetajo, da bodo stvari narejene v enem letu in pol, pri čemer pa smo zelo skeptični, ker ni povedal, kdo bo to naredil in koliko bo stalo," pravi predsednica koprske SD Natalija Gulič.

Tanja Fajon in Natalija Gulič

Beseda je pri Bržanu tekla tudi o problematiki letošnje turistične sezone zaradi covida-19 ter o aktualnem dogajanju na političnem parketu.

Srečanje so nadaljevali v Zeleni dvorani Obrtno podjetniške zbornice Koper, kjer so se jim pridružili številni vidnejši člani stranke: evropski poslanec Milan Brglez, poslanka Meira Hot, izolski podžupan Aleksej Skok in drugi člani iz slovenske Istre ter predstavniki socialnih demokratov iz Postojne, Sežane, Vipave, Ilirske Bistrice …

Kot poudarja Guličeva, so se s Fajonovo zavzeli za več sodelovanja s terenom.

Ena od tem, ki so se je dotaknili, je bilo dogajanje v zvezi s fojbami. "V slovenski Istri imamo veliko partizanskih družin, predsednik vlade in predsednik države pa zdaj obljubljata nekaj, kar si ne želimo. Ne strinjamo se, da se gremo vsako leto poklonit fojbam. Tega absolutno ne sprejemamo in to je tudi naše javno sporočilo. Zavedamo se, da je treba razmišljati o spravi, vendar ne na takšnih lažeh," pojasnjuje Guličeva.

Spomnimo, da predsednik Unije Istranov Massimiliano Lacota želi, da bi vsako nedeljo po 8. maju počastili spomin na žrtve povojnih pobojev ne glede na njihovo pripadnost, podobno kot sta to nedavno storila v Kočevskem Rogu premier Janez Janša in predsednik države Borut Pahor.

Po besedah Janše je trajna osnova narodne sprave Slovencev lahko samo spoštovanje vseh posameznikov, ki so se uprli kateremukoli zlu. Pahor pa je dejal, da je sprava pot in ne enkraten dogodek, osamosvojitev je označil kot 'spravo par exellence', meni pa, da bomo ljudje zmeraj imeli različna prepričanja, a nas lahko združi to, da nismo brezbrižni do bolečine drugega.

Kot je še povedala Guličeva, so na včerajšnjem uvodnem srečanju SD govorili tudi o socialnih stiskah ljudi, o skrbi za starejše in prekarskem delu mladih, ki ga je potrebno izkoreniniti.  

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  16 .06. 2020 ob  18: 11
ljubo | 16 .06. 2020 ob 17: 43
Preberi si najmanj kar sem linkal pod tvojim prispevkom, zelo malo nedolznih ljudi je koncalo v fojbah.

Fojb nobeden tukaj ni zanikal.

Gre se za to ,da vrnitev narodnega doma nima nič veze s poklonom bazoviški fojbi , ker fojba to ni (je rudinik, našli so 8 teles - na tabli dandanes piše 500 kubičnih metrov mrličev).

Govor je o tem, da italijani vztrajajo da so fojbe del TITOVEGA ETNIČNEGA ČIŠČENJA ITALIJANOV.
Kar absolutno, ni res. DOBRO VEMO KDO JE IZVAJAL ETNIČNO ČIŠČENJE.

Lahko poveš zgodbo o Novi vasi (nad Dragonjo?) in navedeš vire?

Ostaja dejstvo , da so jugoslovanski partizani osvobodili Trst. Kaj je bil kasneje Titov režim v Jugoslaviji, ni stvar italjanov, ampak jugoslovanov.

Neoliberalizem je zmeraj nevaren. Glih ostanki jugoslovanskih zakonov in socialistične mentalitete, nas še vedno ščitijo pred njim, saj smo še vedno v obdobju tranzicije.
Heretik |  16 .06. 2020 ob  17: 51
Za spravo se pa ta beli lahko kar pod nosom obrišejo! Slovenci nikoli ne bomo delali sprave z izdajalci in fašisti!
ljubo |  16 .06. 2020 ob  17: 43
-5
Fojbe v Istri , na krasu so realnost ki jih je zagresila partizanksa yugo vojska...v njih so koncala kolaboracija in tudi nedolzno prebivalstvo istrani in drugi primorci...
Po sloveniji poznamo brezna kjer so v veliki vecini koncali vsi tisti ki se niso strinjali z novo rdeco nadvlado...
Prihod novega sistema rdece revolucije je velik del prebivalstva prestrasil in veliko primorcev se je odlocilo in odslo kam? haha v italijo..? v Italijo? ja v It.
Izpraznili so vasi..Nova vas ne krasu kjer so bili vecina slovenci...so se cez noc odpravili proti Italiji....bili so izdani...pa je sledila komunisticna represija....
Tako da enostavno te vase storje o neki svobodi so ovrzene...Primorksa in vsa Slovenija in tedanja Yu je padla pod nek nov komunisticni sistem ki je bil v veliki meri represiven...
ki pa je imel svoj razvoj..predvsem ko je Tito prekinil stike z Rusi..takrat je zapihal vatric iz zahoda in prinesel nekoliko znosnejse zivljenje...
Vsekakor do 91 leta je v Slo vladala ideoloski represivni aparat...z demokracijo si je komunisticna elita nadela neoliberalni plasc in gura to fosilno drzavico naprej...
in vedite komunisti preopleceni v neoliberalce so zelo zelo nevarni...
Drek |  16 .06. 2020 ob  15: 54
Tiramola in Lili : Linkam tukaj knjigo Operazione Foibe a Trieste.

diecifebbraio.info/operazione-foibe-a-trieste/

Boste prebrali, ne?

Npr: le persone che risultano scomparse od uccise a Trieste nel periodo dei 40 giorni di amministrazione jugoslava, salvo in alcuni casi di vendette private (delle quali non si può incolpare il movimento partigiano intero), sono state tutte arrestate in base a prove e denunce attendibili e poi processate. In ogni caso il loro numero (poco più di 500 nell’intera attuale provincia di Trieste, compresi i militari prigionieri di guerra morti di malattia nei campi) è tale da poter scartare a priori la teoria del “genocidio” che il revisionismo storico e l’inchiesta condotta dal P.M. Pititto cercano di avallare.

Tanto per rendere l’idea di come le autorità jugoslave operassero a Trieste, citiamo questa testimonianza di Mario Pacor, giornalista comunista triestino [14]:

«Fu così che agli operai insorti non fu permesso di procedere a quelle liquidazioni di fascisti responsabili di persecuzioni e di violenze, a quegli atti di “giustizia sommaria” che invece si ebbero a migliaia a Milano, Torino, in Emilia e in tutta l’Alta Italia nelle giornate della liberazione e poi ancora per più giorni.

“Non ce lo permettono” mi dissero ancora alcuni operai “pretendono che arrestiamo e denunciamo regolarmente codesti fascisti, ma spesso, dopo che li abbiamo arrestati e denunciati, essi li liberano, non procedono. E allora?” ne erano indignati. (…) Mi consta d’altro canto anche di persone che, denunciate da triestini con lettere anonime o altrimenti probabilmente solo per rancori e vendette personali, furono trattate con estrema correttezza da parte di ufficiali jugoslavi che, accertatisi dopo brevi interrogatori dell’infondatezza delle accuse, le rilasciarono immediatamente con tante scuse…».

Tiramola  |  16 .06. 2020 ob  14: 50
Fakjonizem nima kaj iskati v Istri. Lp
Ištrijan |  16 .06. 2020 ob  14: 47
Borut Pahor, največje niče med ničeti! Bluzi pravljice o neki spravi, s tem da hodi na odkritja domobranskim spomenikom in se klanjat zaslužno kaznovanim okupatorskim pomagačem, izdajalcem, ne vidi pa 2 metra pred sabo, da s tem dela samo še večje razkole in razdvajanja!! Čas je že (preden naradi še večje škode), da položaje zavzame nek razgledan človek, ki mu je jasno, da so bili partizani na pravi strani zgodovine, domači izdajalci pa na zgrešeni in da si zato ne zaslužijo nobenega klanjanja in lažnega opravičevanja.

Morebitno klanjanje pred fojbo v Bazovici bi bil znak eklatantnega imbecilizma, kakršnega je dejansko zmožen le Pahor!!
Lili |  16 .06. 2020 ob  14: 36
-5
Tisti ki so v fojbah, jamah in še kje, so definitivno ŽRTVE. Ker NIHČE nima pravice pobijati ljudi, katerim NI sodilo sodišče. Tako da, vsi ki kr neki bleketate, treba je kej prebrat (napisano z vseh strani) in če do danes tega niste štekali ste ali bedaki ali intelektualne lenobe ali enostavno tisti, ki imate od zapiranja oči in ponavljanja floskul koristi (beri politiki, povzeptneži in podobni).
kokodek |  16 .06. 2020 ob  14: 32
SD naj se distancira od Pahorja, ker on ni levičar ampak škodljivi podrepnik !!! z izdajalci in kolaboranti se pa nimamo kaj spravljati !!!! enako velja za fojbe, ki so izmišljotina italijanskih fašistov !!!!! smrt fašizmu!!!!!
td |  16 .06. 2020 ob  13: 51
O kakšni spravi je govora? Zločinci, ki so sodelovali z okupatorjem, kar je najvišja možna oblika izdaje, naj se opravičijo. Kar pa je bilo kriminalnih dejanj na drugi strani, pa je stvar policijske preiskave.
edi |  16 .06. 2020 ob  12: 36
12
Naši starši in sorodniki partizani so dali svoja življenja zato da imamo danes to kar imamo SVOBODO, na račun SD in podobnih se danes obračajo v grobu.