KOPRSKI POLICISTI NAŠLI KRIVCA ZA POŽAR NA RAKITOVCU: "Zanetil" je Ljubljančan (FOTO, VIDEO)

Kronika

V torek zvečer je na območju Rakitovca izbruhnil obsežen požar, o katerem smo že poročali. Koprski policisti so našli povzročitelja.

Kot so danes sporočili iz koprske policijske uprave (PU Koper), so ugotovili, da je 40-letnik doma z območja Ljubljane odvrgel cigaretni ogorek in s tem povzročil večji travniški požar. Skupaj s 30-letnikom doma iz Murske Sobote naj bi tam snemala sončni zahod. Po prvih podatkih je zgorelo okoli 100 hektarjev trave in nizke podrasti.

S požarom se je v noči na sredo borilo približno 150 gasilcev. Njihovo delo je oviral močan veter, zaradi nizkih temperatur jim je zmrzovala voda v ceveh, hoja po travniških pobočjih v temi pa je bila nevarna. Poleg poklicnih gasilcev iz Kopra, Sežane in hrvaškega Buzeta so v akciji sodelovali člani približno 30 prostovoljnih društev iz celotne Primorske in hrvaške Istre.

Gasilci so bili o požaru obveščeni v torek ob 17.27. Ogenj so omejili približno ob 1. uri, do 7. ure so ga pogasili. V sredo čez dan je območje požara stražilo še približno 30 gasilcev.

Škodo bodo ocenili, ko si bodo območje ogledali gozdarji. Policisti in gasilci so na grobo ocenili, da je zgorelo približno 100 hektarov površine, vendar so poudarili, da je to težko izmeriti, ker se je ogenj širil v t. i. jezikih v različne smeri. Na hrvaški strani meje je ogenj po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hina zajel manj kot dva hektarja površin in ni povzročil večje škode.

"Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil. Po končani preiskavi bo izveden ustrezen ukrep," so še sporočili iz PU Koper.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  09 .02. 2023 ob  12: 28
29
bi blo edino prou da use stroške porauna lublanska občina inu da anka prispeva za prostovolne pompiere
vseved |  09 .02. 2023 ob  09: 42
50
Bo povrnil stroške intarvencije?