KOPRSKA POLICIJA OPOZARJA PRED E-GOLJUFIJAMI: Ne nakazujte denarja!

Kronika

Policijska uprava (PU) Koper opozarja pred prejemanjem sumljive elektronske pošte in nakazovanjem denarja na TRR-je neznanih bank. V Postojni so namreč v zadnjem obdobju prejeli naznanitev dveh kaznivih dejanj poskusa goljufije, podobne primere pa zaznavajo tudi drugje. 

Policijska postaja Postojna je v zadnjem obdobju prejela naznanitev dveh kaznivih dejanj poskusa goljufije. Skupno jim je, da računovodje različnih družb ali javnih zavodov prejmejo elektronsko sporočilo neznanega storilca, ki se jim predstavi kot njihov direktor. V elektronskem sporočilu je računovodjem naročeno, naj določen znesek (običajno gre za zneske v več tisoč ali deset tisoč evrih) nakažejo na TRR-je neznanih bank. Pri tem storilci, ki se predstavijo kot vodje-direktorji 'napadene' družbe ali zavoda, posredujejo številko TRR-ja in podatke o banki v tujini.

V enem primeru so računovodjo družbe tudi uspeli prepričati, da je denar dejansko nakazala na navedeni TRR, vendar so potem po hitrem posredovanju banke uspeli plačilo preklicati.

Izvršitvena oblika kaznivega dejanja je vezana na celotno Slovenijo in širše (EU).

PU Koper zato vse računovodje družb in javnih zavodov opozarja, naj bodo pozorni na pošiljatelje sporočila. Če se izpiše ime in priimek še ni nujno, da je to res ta oseba. Pozornost naj posvetijo elektronskemu naslovu, s katerega dobijo takšno nenavadno e-pošto. Preverijo naj torej, če je naslov pravi in če sporočilo prihaja iz legitimne domene. Ob vsakem najmanjšem dvomu v verodostojnost sporočila je potrebno to preveriti pri pošiljatelju, po drugih komunikacijskih kanalih (telefonu ipd.).

Deli novico:

pimplc |  13 .06. 2018 ob  11: 40
zato ker imas kokos v pisarni ali zensko v moskem telesu.