KOPRSKA OBČINA V PREDREFERENDUMSKI KAMPANJI ZAVZEMA NEVTRALNO VLOGO: Župan zaupa presoji občank in občanov

Koper

V prostorih Mestne občine Koper je danes potekala novinarska konferenca o aktualnem občinskem dogajanju. Župan Aleš Bržan in Petar Ziraldo, vodja službe za investicije, sta spregovorila o vlogi občine v predreferendumski kampanji, o investicijskih projektih v mestu in o stanovanjski problematiki, ki bi jo gradnja stanovanj na območju Urbanega središča Barka morebiti lahko vsaj delno rešila.

Župan Aleš Bržan se je od dogajanja predreferendumske kampanje ogradil in pojasnil, da občina v le-tej ne sodeluje. "Znašli smo se v precej zapleteni situaciji," je pojasnil. Ustavno sodišče je namreč v zadevi 'Drugi tir' ugotovilo, da sta Zakon o referendumu in o ljudski iniciativi in Zakon o volilni referendumski kampanji v neskladju z ustavo.

"Vladna kampanja je bila takrat izrazito enostranska, rezultat referenduma razveljavljen in potrebno je bilo vnovično glasovanje," razlaga župan. Ustavno sodišče je nato državnemu zboru dalo rok enega leta, da ugotovljeno protiustavnost odpravi. Državni zbor se tega ni lotil, tako smo danes v situaciji, ko si moramo pravila referendumske kampanje razlagati z interpretacijo odločbe ustavnega sodišča. Za pomoč pri interpretaciji je občina zaprosila tudi ministrico za javno upravo, ki jim je pojasnila, da odločba posebej poudarja zahtevo po nevtralnem odnosu organov oblasti v referendumski kampanji.

"Ostali smo brez jasnih navodil in odgovorov na vprašanje, kako zagovarjati svoja stališča, hkrati pa ohranjati nevtralen odnos," še dodaja Bržan. V skladu s tem se koprska občina v tej nedorečeni zadevi ni prijavila kot organizator kampanje. "Vsako odstopanje od načela nevtralnosti lahko namreč kasneje postane vzrok za razveljavitev referenduma," dodaja župan. "Brez jasnih zakonskih določil, kaj je dovoljeno in česa se ne sme, je izvajanje referendumske kampanje preveč tvegano," še pojasnjuje župan in dodaja: "Občina bi morala poleg svojih stališč predstaviti tudi stališča nasprotnikov, ki pa so 'izmuzljiva'." Župan je mnenja, da nasprotna stran v svojih stališčih ni dovolj dosledna, da bi jih lahko predstavili hkrati.

Župan je v svoji izjavi strnil še nekaj dejstev, ki so po njegovih besedah bila in ostajajo enaka še pred začetkom referendumske kampanje. Del območja, na katerega se nanaša referendumska pobuda, je v zasebni lasti, "centralni park, o katerem je veliko govora, v naravi ne obstaja," dodaja župan. O tem, ali je bil odlok o Centralnem parku Koper sprejet zakonito, še vedno poteka spor na upravnem sodišču. Zasebni investitor je pridobil in aktiviral dovoljenje za gradnjo stanovanjskega poslopja na tem območju, občina pa je na tem mestu z lastniki sprejela sporazum, ki zahteva, da mora investitor ob gradnji zagotoviti najmanj 40 odstotkov zelenih površin, urediti parkovne površine z zasaditvijo dreves ter peš povezave med historičnim mestnim jedrom in Škocjanskim zatokom.

"V Mestni občini Koper pa tudi primanjkuje stanovanj," je župan izpostavil kot ključno dejstvo. "To je ugotovitev Urbanističnega inštituta Republike Slovenije, ki je za potrebe prostorskega načrtovanja za koprsko občina že leta 2019 izdelalo demografsko študijo," še dodaja. Izhodiščna ocena primanjkljaja stanovanj kot razlika med številom gospodinjstev in številom naseljenih stanovanj za leto 2018 je takrat znašala 2823 stanovanj. Po oceni na podlagi takrat izvedene simulacije se bo njihovo število do leta 2041 dvignilo na okoli 4207 stanovanj, je župan povzel podatke urbanističnega inštituta.

V Kopru primanjkuje stanovanj.

Na območju Urbanega središča Barka občina tako predvideva gradnjo večstanovanjskega kompleksa, ki bi lahko delno razrešil stanovanjsko problematiko. Tam bi naj bilo glede na županovo oceno od 300 do 400 stanovanj, namenjenih predvsem mladim, ki so zaradi stanovanjske stiske primorani stanovanja iskati izven mesta. "Vsako stanovanje, ki se pojavi na trgu, je potencialno stanovanje za mlado družino," župan odgovarja na predvidevanja nekaterih, da bi naj nova stanovanja prišla predvsem v roke "občasnih obiskovalcev", mladi pa bi tako spet ostali brez strehe nad glavo. Več stanovanj na trgu pa bo po njegovem mnenju prispevalo k reševanju stanovanjske problematike predvsem z znižanjem cen nepremičnin. "Stanovanja, predvidena na območju Urbanega Središča Barka, pa bi naj bila glede na svoje karakteristike primernejša za družine kot za občasne obiskovalce," je besede investitorjev povzel koprski župan.

"Zaupam občanom in občankam ter verjamem, da bodo lahko oblikovali svoje stališče brez našega prepričevanja in ob upoštevanju dejstev in zdravega razuma," še dodaja. "Vsaka kampanja pa je stresna in včasih nas lahko zanesejo tudi čustva, zato vse organizatorje referendumske kampanje prosim, da ohranjajo dostojen in spoštljiv način komunikacije z občankami in občani," še dodaja Bržan v svoji nevtralni vlogi.

Mestna občina Koper pa trenutno, skupaj s številnimi drugimi investicijami, ureja dva nova parka, in sicer park nad parkirno hišo Belveder, v katerem bodo občani lahko uživali že v začetku prihodnjega meseca. V prihodnjem mesecu pa se pričenja tudi druga faza ureditve obmorskega parka. Občina bo tako med drugim poskrbela za več sence in tik ob obali umestila še dve tribuni. Seveda ne gre pozabiti tudi Parka urbanih športov na Bonifiki, kjer občina v prihodnjih letih predvideva še umestitev koloparka in več igrišč za različne športne aktivnosti. "Razmere na področju gradbeništva pa so trenutno zelo težke," sta izpostavila tako župan kot vodja službe za investicije Petar Ziraldo. Največjo težavo jim trenutno predstavljajo dolgi dobavni roki materialov in opreme ter višje cene le-teh, kar po njunih besedah otežuje sledenje terminskim planom investicij. Vseeno pa v danih razmerah delajo vse, kar je v njihovi moči, zaradi navedenih problemov pa ne morejo dati točnih datumov, kdaj bodo dotična dela dokončana. 

"Prihodnjo turistično sezono bo Koper tako še privlačnejši tako za občane kot za obiskovalce," meni župan. "Upam, da bomo tudi prihodnjo sezono beležili turistične rekorde tako kot v letošnjem poletju," še dodaja. Letos so v mestu namreč zabeležili kar 64.000 prihodov in kar 191.000 nočitev, "kar so številke, ki jih Koper v svoji zgodovini še ni doživel," dodaja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tine |  01 .10. 2021 ob  10: 06
Župan, ki zastopa zasebni interes posameznikov, kabanuce, mandariča in mišiča. Kdo pri zdravi pameti bi zagovarjal betonski kompleks geto 1600 stanovanj namesto parka? Pa saj infrastruktura ne bo prenesla tega.
frikofrkic |  30 .09. 2021 ob  07: 09
26
Tajkunček Boris, sin tajkuna Branka, prepričuje s pravljicami proti tajkunizaciji, za petzvezdični turizem, za park z megastolpom, ki ne vemo čemu služi. Vedno slabše mu gre.
Fošina |  29 .09. 2021 ob  16: 51
38
@Boris Pop

Bržan je šel že skozi dve volilni kampanji proti Popotu in je očitno imun na pljuvanje. Boljše vprašanje je, kako se eni še zmeri niso naveličali tega delat. Kaj resno mislijo, da se bo spustil v prepir z njimi? Dobro jutro :D
Boris Pop |  29 .09. 2021 ob  16: 27
-12
Bržan ima prav, ampak se ne zaveda da en del Koprčanov oz. prišlekov si želi parka, da bi lahko taboril, saj stanovanj ne rabi. Tej ljudje bi se počutili domače, saj vedo, da bi počasi iz šotorov zrasle favele okoli Popo stolpa. Kopru kot vsakemu večjemu (latinsko-aneriškemu) mestu manjkajo favele in to se naš Popo zaveda.
Uglavnem Bržan je ena mevža, da se pusti tako pljuvat s strani takih ljudi.
Fošina |  29 .09. 2021 ob  16: 22
24
Bržan stavi na zdrav razum Koprčanov? Tole me pa res zanima, kako se bo izšlo :)
kokodek |  29 .09. 2021 ob  15: 41
42
popo naj naredi park na parceli v Hrvatinih, blizu Hojsa