KOPRČANI IN KOPRČANKE SE SPRAŠUJEJO: Koliko električne energije bo porabila okrasitev mesta?

Koper

V Kopru je že v teku postavitev praznične decembrske osvetlitve. Pripravljalna dela izvaja podjetje Javna razsvetljava Ljubljana, so pa oktobrske priprave sprožile različen odziv pri krajanih. Mnogi se sprašujejo, čemu v času energetske krize občina osvetljuje mesto in koliko električne energije se porablja s prazničnimi lučkami.

Kot so sporočili s koprske občine, se praznična podoba mesta letos ne bo bistveno spreminjala, jo pa bodo dopolnili z nekaj novostmi na Titovem trgu.

Bistvenih sprememb ne načrtujejo prav v luči energetske krize. Prav tako bo vklopni čas novoletne osvetlitve skrajšan do polnoči.

Zatrjujejo tudi, da že zadnja leta neučinkovita in potratna svetila javne razsvetljave zamenjujejo z varčnimi LED svetili, ki porabljajo manj energije. Ta po njihovih besedah zagotavlja tudi večjo prometno varnost, prispeva k svetlobnemu ugodju za uporabnike javnih površin, znižanju okoljske obremenitve in svetlobnega onesnaženja.

"Novoletna osvetlitev je v tem pogledu pravzaprav zelo majhen porabnik električne energije, saj je v celoti opremljena s svetili LED," so zapisali v sporočilu za javnost.

Dodajajo tudi, da poraba električne energije v času praznične osvetlitve ne bo presegla običajne porabe. "Občina bo za to dodatno poskrbela tako, da bo druge nenujne osvetlitve v mestu prilagodila. To pomeni, da bo začasno izklopila okrasno razsvetljavo v obliki talne osvetlitve dreves po mestnih ulicah, ne da bi pri tem vplivala na splošno in prometno varnost," so navedli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
nylarazgotra |  13 .10. 2022 ob  21: 31
-4
Ne bomo hodili po Kopru ob 17.00 v popolni temi. Osvetlitev mora biti, že zaradi varnosti ki v Kopru je ni. Govorilo se je da bodo policisti ponoči hodili naokoli ampak nič več govora o tem, ali kdo lahko potrdi da se je uvedel ta ukrep? Da ugasnemo luči pa komaj takrat bo veselo za vse nepridiprave , za njih bo to Veseli december. Luči morajo biti, konec koncev lepo je, ko je okrašeno. Ni potrebe pa po pretiravanju.
kokodek |  13 .10. 2022 ob  18: 33
-1
naj namesto lučk vsi svetijo s svojimi pametnimi telefoni
Fošina |  13 .10. 2022 ob  13: 11
Ne le, da v času energetske krize osvetlitev BO prilagojena, poraba energije decembra skupaj z razsvetljavo ne bo presegla normalne mesečne porabe.

Včasih se splača prebrat članek. :)
čipollino |  13 .10. 2022 ob  12: 40
Ne le, da v času energetske krize osvetlitev ne bo prilagojena oz. zmanjšana, še celo dopolnili jo bodo? Pa dobro, a kdo v občinski upravi uporablja katero od treh možganskih celic, ki jih premore? Ko človek že misli, da ga v Kopru nič več ne more presenetiti, eko, se potrudijo in jim uspe.