KONEC Z BREZPLAČNIMI PRIVEZI V JERNEJEVEM KANALU: Okolje Piran je pridobilo vodno dovoljenje

Piran

Javno podjetje Okolje Piran je po večmesečnem usklajevanju pridobilo vodno dovoljenje za rabo in ureditev Jernejevega kanala. Upravljanje degradiranega območja, ki je že več let prepuščeno propadanju, nameravajo začeti takoj, so napovedali v javnem podjetju. Vodno dovoljenje je direkcija za vode izdala za 30 let.

Območje Jernejevega kanala pri Seči že več let kazijo črni privezi in zapuščena plovila. Občina in država sta si dlje časa podajali odgovornost za sanacijo stanja, ureditev kanala pa je v zadnjih letih napovedalo tudi več ministrov. Z ureditvijo Jernejevega kanala so povezani tudi načrti piranske občine za ribiško pristanišče ob vhodu v kanal. Direkcija za vode pri ministrstvu za okolje in prostor je z izdajo vodnega dovoljenja Okolju Piran podelila vodno pravico za neposredno rabo vode Jernejevega kanala za ureditev tamkajšnjega pristanišča v skupni površini nekaj več kot 31.000 kvadratnih metrov.

Ker bodo za ureditev območja ter za vzpostavitev pogojev za izgradnjo pristanišča in izvajanje vodne pravice potrebna večja pripravljalna dela, čiščenje kanala, odstranitev nelegalno zgrajenih privezov in nelegalno privezanih plovil, je upravni organ presodil, da je razumen rok, v katerem mora javno podjetje začeti rabo vode, pet let.

Da bi preprečili nadaljnjo nezakonito uporabo kanala ter povzročanje okoljske škode, bodo do predvidene celotne ureditve območja z obstoječimi uporabniki sklenili dogovor o plačevanju vzdrževalnine, iz katere bodo financirali upravljanje kanala, so pojasnili v Okolju Piran. Način izračuna in višino vzdrževalnine bo določil občinski svet, ki bo izpeljal tudi postopke za novelacijo odloka o pristanišču Kanal sv. Jerneja iz leta 2010. Uporabniki plovil, ki ne ustrezajo pogojem prostorskega akta, pa bodo dobili tudi razumen rok za njihovo odstranitev, so še napovedali.

S podelitvijo vodnega dovoljenja se uresničujejo napovedi okoljskega ministra Andreja Vizjaka, ki je prejšnji mesec v Piranu ocenil, da je bilo v preteklosti v zvezi z Jernejevim kanalom "preveč piarovskega dogajanja, premalo pa rešitev", ter izrazil prepričanje, da bodo brez nastavljanja kameram poiskali primerno rešitev.

Tokratni korak je pomemben tudi z vidika načrtov piranske občine za ribiško pristanišče Seča ob vhodu v kanal, pri čemer je predpogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja presoja okoljskih vplivov, ter za ureditev vodne infrastrukture, vključno z izgradnjo in obnovo visokomorskih nasipov v kanalu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
I know |  09 .10. 2020 ob  20: 51
Allora.
Kar bom zdaj napisal, dajte v okvir.
Če bomo teli v Piranu dobit kašn šold za RIBIŠKO PRISTANIŠČE SEČA, bomo morali tam privezovat SAMO ribiške barke.
Kolko je ribičev in njihovih bark v Piranu vemo, koliko v pranski občini, tudi.
Allora, ne nas jeb.. z nekimi nebulozami na treh hektarjih morja.
Tle je nekaj masa smrdljivga.
Tiramola  |  09 .10. 2020 ob  13: 19
Gasparij in Grafist sta zavohala eure. Lp
Gabrijel |  09 .10. 2020 ob  10: 59
15
Ma kaj bodo res spucali tudi črno marino od Alcatina? E je bila ura
SonjaK |  09 .10. 2020 ob  10: 42
Zdaj pa nič več ne razumem.
Kaj Altinu bo treba še plačevat za priveze al ne?