KONČUJE SE NAJBOLJ NENAVADNO OBDOBJE AMERIŠKE PREDSEDNIŠKE ZGODOVINE: Prisega Bidna, Trump odhaja na Florido (VIDEO)

Svet

Demokrat Joe Biden bo danes opoldne po krajevnem oziroma ob 18. uri po srednjeevropskem času pred zahodnim pročeljem kongresne palače v Washingtonu prisegel na položaj 46. predsednika ZDA, s čimer se uradno konča po oceni poznavalcev najbolj nenavadno obdobje ameriške predsedniške zgodovine.

Biden namerava že na dan prisege izdati številne izvršne ukaze, s katerimi bo odpravil nekatere ukrepe svojega predhodnika Donalda Trumpa ter začrtal lastno pot za naslednja štiri leta. Nemudoma se namerava soočiti s štirimi največjimi krizami, kar so pandemija covida-19, ekonomija, podnebne spremembe in sistem priseljevanja.

Biden je v torek iz Delawara prispel v Washington in se zvečer udeležil spominske slovesnosti, na kateri se je poklonil več kot 400.000 ameriškim žrtvam pandemije covida-19.

Dosedanji predsednik ZDA Donald Trump se današnje slovesnosti ob prisegi in vseh drugih tradicionalni dejavnosti ne bo udeležil. Z vladnim letalom Air Force One bo namesto tega odpotoval na Florido, kjer bo po novem vsaj začasno stanoval. Trump poraza na predsedniških volitvah 3. novembra lani še vedno ne priznava in trdi, da ga nikoli ne bo.

Američani se radi ponašajo z mirnim in demokratičnim prenosom oblasti, ki ga najbolj simbolizira prav prisega novega predsednika ob prisotnosti kongresnikov, vrhovnih sodnikov, veleposlanikov in drugih povabljenih gostov.

Zaradi vdora Trumpovih podpornikov v ameriški kongres 6. januarja tokrat ne bo navdušene množice ali protestnikov. Travnik National Mall je zaprt, skupaj s celotnim centrom ameriške prestolnice, za varovanje pa so vpoklicali 25.000 pripadnikov nacionalne garde. Ljudi bi bilo letos vsekakor manj kot običajno tudi zaradi pandemije covida-19.

Trump na predvečer odhoda iz Bele hiše novi vladi zaželel srečo

Trump je v torek zvečer objavil videoposnetek, v katerem hvali dosežke svojega štiriletnega mandata in želi srečo novi vladi, vendar svojega naslednika Bidna ne omenja. Trump, ki se ne bo udeležil Bidnove inavguracije, bo danes odpotoval na Florido.

Trump poraza na volitvah ne priznava, 6. januarja pa je svoje podpornike spodbudil k napadu na zvezni kongres. "Ta teden uvajamo novo vlado in molimo za njen uspeh pri ohranjanju ameriške varnosti in blaginje. Pošiljamo najboljše želje in jim želimo srečo - zelo pomembna beseda," je dejal Trump.

"Da sem vam lahko služil kot predsednik, je bila čast, ki se je ne da opisati. Hvala za ta izjemen privilegij," je dejal v video sporočilu in med nizanjem dosežkov svoje vlade posebej poudaril, da je prvi predsednik v zadnjih nekaj desetletjih, ki ni začel nobene nove vojne.

Trump si je za danes zjutraj pripravil slovesnost ob slovesu iz Bele hiše v letalskem oporišču Andrews v Marylandu, od koder bo nato še zadnjič poletel z letalom Air Force One na Florido, kajti od poldneva naprej po krajevnem času ne bo več predsednik in bo izgubi možnost potovanja s predsedniškim letalom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija