KOMAJ JE STOPIL NA ČELO AVSTRIJSKE ŠKOFIJE, PA BI ŽE ODPRAVIL CELIBAT: Eden od argumentov je osamljenost duhovnikov

Svet

Koroški Slovenec Jože Marketz, ki je bil nedavno imenovan za novega škofa krško-celovške škofije na avstrijskem Koroškem, je naklonjen odpravi celibata. Eden od argumentov v prid temu je osamljenost duhovnikov, je dejal v pogovoru za časnik Kleine Zeitung.

Na vprašanje, če bi moral biti celibat v katoliški cerkvi odpravljen, je Marketz menil, da bi se izrekel za to. "Na toliko zato, ker bi vsak moški nujno ob sebi potreboval žensko. A vidim osamljenost številnih starejših duhovnikov, katerih lastnih družin pogosto ni več," je dejal v pogovoru za časnik. Po njegovih besedah naj bi sicer obstajalo še več razlogov za odpravo celibata. V intervjuju, ki ga povzema avstrijska tiskovna agencija APA, je pogovor nanesel tudi na njegovega predhodnika na čelu celovško-krške škofije Aloisa Schwarza, ki je bil pri svojem opravljanju škofovske službe deležen številnih kritik - tako glede zasebnega življenja kot vodenja škofije.

Schwarz je bil julija lani po 17 letih na avstrijskem Koroškem imenovan za škofa škofije St. Pölten. Glede finančnega vodenja škofije ga čaka zaslišanje na za gospodarsko korupcijo pristojnem tožilstvu, glede zasebnega življenja pa naj bi se postavljalo vprašanje o morebitni kršitvi celibata. Kot je menil Marketz, bo moral Schwarz sprevideti, da "so bil nekatere stvari pri ljudeh sprejete drugače, kot jih je doživljal sam". Pri tem je po njegovih besedah treba biti sposoben opravičila, ki ga Marketz pričakuje tudi od Schwarza.

Možnost očitkov glede kršitve celibata na svoj račun lahko zaenkrat izključi, je dejal Marketz. A kot je dejal, je vendarle star 64 let, "živi že precej dolgo in je doživel naklonjenost številnih ljudi, tudi žensk". "Vsak človek ima pravico do zasebne sfere," je še dodal. 

Papež Frančišek je Marketza, ki je bil doslej na čelu koroške Karitas, za novega škofa krško-celovške škofije imenoval minuli torek, uradno pa bo v škofa posvečen 2. februarja prihodnje leto.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija