TA BALKANSKA PRESTOLNICA IMA NAJBOLJ ONESNAŽEN ZRAK NA SVETU: Na lestvici pred Mongolijo in Kirgizistanom

Svet

Sarajevo se je glede na kvaliteto zraka in njegovo onesnaženost danes v določenem obdobju znašlo povsem na vrhu lestvice mest z najslabšo kakovostjo zraka na svetu. Na lestvici, ki jo objavlja in sproti posodablja spletna stran airvisual.com, sta prestolnici BiH sledila mongolski Ulan Bator in kirgizistanski Biškek.

Pogled na Sarajevo

Na četrtem mestu je bil indijski New Delhi, na b pa srbska prestolnica Beograd. Prestolnica Severne Makedonije Skopje je zasedala deveto mesto, bolgarska Sofija pa 13. Razvrstitev mest se sicer zaradi posodabljanja ves čas spreminja. Airvisual objavlja indeks kvalitete zraka AQI, ki upošteva tudi najbolj nevarne mikro delce, tudi manjše od 2,5 mikrometra. Švicarski AirVisual zbira podatke z 10.000 merilnih postaj po vsem svetu.

V Sarajevu so najvišji indeks AQI izmerili na območju Skenderije in ameriškega veleposlaništva, kjer je močno presegal vrednost 300. V petek je bil nekaj časa indeks za Sarajevo celo 410, navaja spletni portal BiH Klix.ba. Na seznamu z 91 mesti, kjer je na zadnjem mestu ameriški San Francisco s trenutnim indeksom ena, ni Ljubljane.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija