KOLUMBIJSKI MAMILARSKI KRALJ BO IZROČEN ZDA: Udarec, ki je primerljiv le še s padcem Pabla Escobarja (FOTO, VIDEO)

Kronika

Kolumbijske oblasti so sporočile, da bodo najbolj iskanega mamilarskega kralja Daira Antonia Usugo, znanega pod vzdevkom Otoniel, po sobotni aretaciji izročile ZDA. Naslednji korak vlade je, da ga izroči ZDA, je za časnik El Tiempo dejal kolumbijski obrambni minister Diego Molano.

Oblasti so Otoniela pred izročitvijo odpeljale v vojaško bazo v prestolnici Bogota, poročanje kolumbijskih medijev povzemajo tuje tiskovne agencije.

ZDA so za informacije, ki bi vodile v aretacijo mamilarskega kralja, ponujale pet milijonov dolarjev. Njegova aretacija, ki so jo kolumbijske oblasti objavile v soboto, pomeni veliko zmago za vlado države, ki velja za največjo izvoznico kokaina, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kolumbijski predsednik Ivan Duque je v televizijskem nagovoru pozdravil prijetje mamilarskega kralja. "To je največji udarec proti trgovini z mamili v naši državi v tem stoletju," je dejal. "Ta udarec je primerljiv le s padcem Pabla Escobarja v devetdesetih letih," je dodal.

Otoniela, ki je vodil največjo kolumbijsko kriminalno združbo za tihotapljenje drog Zalivski klan (Clan del Golfo), so ujeli v bližini kraja Necocli na severovzhodu države. Oblasti so objavile fotografije, na katerih je videti 50-letnega Otoniela v lisicah, obkrožajo ga vojaki.

V akciji je sodelovalo okoli 500 vojakov, ob podpori 22 helikopterjev. V operaciji je umrl policist. Otoniel je kasneje pristal v Bogoti, kjer so ga ob strogih varnostnih ukrepih odvedli v pripor.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija