KOLIKO SI LUKA LAHKO OBETA OD TREH SODNIH POSTOPKOV: Bodo pravdni stroški višji od odškodnin?

Koper

Luka Koper je na zahtevo Slovenskega državnega holdinga (SDH) dnevni red ponedeljkove skupščine dopolnila s seznanitvijo s poročilom o sodnih postopkih zoper bivše člane uprave in člane nadzornega sveta, ki ga je pripravila uprava družbe.

Kot izhaja iz poročila, ki ga je Luka Koper objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze, je glede spornega prevzema deleža v slovaški družbi TTI, v kateri Luka toži nekdanje nadzornike za 19,63 milijona evrov, sodišče odločalo že dvakrat. Sodišče prve stopnje je pri nadzornikih ugotovilo opustitev dolžnega ravnanja, a hkrati ocenilo, da Luka Koper ni uspela dokazati obstoja in višine škode.

Po zavrnitvi pritožbe na višjem sodišče je Luka vložila revizijo na vrhovnem sodišču. Skladno z napotki tega je prvostopenjsko sodišče tako imenovalo izvedenca za ugotovitev tržne vrednosti deleža, ki je bil predmet nakupa, narok na sodišču pa je predviden za september. Po oceni Luke bi se postopek na prvi stopnji lahko zaključil še letos. Uspeh družbe na sodišču pa je odvisen zgolj od vprašanja obstoja in višine škode, možnost uspeha v tožbi pa je odvetniška pisarna Čeferin ocenila na 50 odstotkov.

Ločeni postopek v tej zadevi zoper nekdanjo upravo na čelu z Robertom Časarjem je predviden v juliju. V tem primeru v Luki utemeljeno pričakujejo, da bo sodišče ravnalo na povsem enak način kot v postopku zoper nadzornike. V sodnih postopkih v obeh zadevah je Luka do izdelave poročila skupaj plačala več kot 568.000 evrov. V kazenski zadevi zoper nekdanje člane uprave pa je Luki Koper doslej nastalo za 1,2 milijona evrov stroškov.

V sojenju v zadevi Grafist, kjer naj bi nastala škoda kot posledica neskrbnega in nevestnega ravnanja Časarjeve uprave pri sklepanju najemne pogodbe ter pogodbe za deponijo, je ponovljeni pravdni postopek glede plačila 680.000 evrov zoper Časarja in Alda Babiča še v teku. Novi narok je predviden v novembru. Možnost uspeha Luke v pravdi je ocenjena na 90 odstotkov, vendar obstaja veliko vprašanje glede ugoditve tožbenemu zahtevku po višini. Za pravdne stroške v tej zadevi je Luka odštela že okoli 644.000 evrov.

Nadaljevalo se bo tudi sojenje glede 4,8 milijona evrov težkega odškodninskega zahtevka zoper Časarjevo upravo v zadevi Eko podjetja, kjer čakajo na ponovljeno sojenje. Izida postopka ni mogoče z gotovostjo predvideti, vendar v Luki menijo, da je verjetnost za uspeh manj kot polovična. Stroški postopka so doslej znesli okoli 150.000 evrov.

Luka Koper je vložila tožbe v šestih zadevah, od katerih so tri še odprte. Do zdaj nastali pravdni stroški znašajo 1,5 milijona evrov. Kot navajajo v Luki, družba nima zavarovane odgovornosti nekdanjih članov uprave in nadzornega sveta, zato je izterljivost odškodninskih zahtevkov odvisna zgolj od premoženja tožencev. Pri tem edino vrednejše premoženje toženih predstavljajo nepremičnine v ocenjeni skupni vrednosti 520.000 evrov, pri čemer so te nepremičnine v pretežni meri obremenjene z obveznostmi, ki presegajo vrednost samih nepremičnin.

Ob upoštevanju teh dejstev je Luka preverjala alternativne možnosti reševanja sporov, vendar se doslej s toženci ni mogla dogovoriti poravnave, ki bi bile za družbo sprejemljive.

BONUS VIDEO: Za starejše po Kopru brezplačno

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija