KATASTROFALNE RAZMERE PO SLOVENIJI: Poplavljene hiše, zaprti vrtci, ponekod evakuirali stanovalce (FOTO, VIDEO)

Kronika

Padavine so povzročile poplave v večjem delu Slovenije. Ponekod so razglasil izredne razmere. Z območja doline Ličnice v občini Medvode pa so se odločili evakuirati stanovalce. V Kamniku so zaprli vrtce, vse ceste so neprevozne, iz Žirov pa poročajo, da je zalitih več kot 100 objektov.

Meteorne vode so na območju občine Medvode zalile več objektov, sprožili so se plazovi. Z območja doline Ličnice v občini Medvode pa so se odločili evakuirati stanovalce. Zbirno mesto je športna dvorana Medvode, je sporočila občina na družbenih omrežjih. Cesta doline Ločnice je zaprta, odprta pa je cesta prek Katarine, je občina sporočila na Facebooku.

Promet na cestah je tudi sicer otežen, opozarjajo tudi, da so zaradi odtekanja vode odprti meteorni jaški.

V zbirnem centru Medvode so na voljo vreče s peskom za protipoplavno zaščito objektov.

❗ Zaradi velike količine padavin so meteorne vode in vodotoki na območju celotne občine zalili več objektov in območij....

Posted by Občina Medvode on Četvrtak, 3. avgust 2023.

Občane sicer prosijo, naj ne zapuščajo domov in se umaknejo v višja nadstropja.

Tudi občina Komenda svoje občane naproša, naj ne zapuščajo domov, dokler se vode ne umirijo. Moste pri Komendi so popolnoma pod vodo. Ko se razmere vsaj nekoliko umirijo, bodo gasilci začeli z izčrpavanjem vode, so sporočili na Facebooku.

Razmere so resne tudi v občini Kamnik. Zaradi razglašene izredne nevarnosti so zaprti vrtci v kamniški občini. Občane pozivajo, naj preventivno prekuhavajo vodo. Vse ekipe so na terenu in rešujejo dobave pitne vode glede na trenutno stanje infrastrukture.

‼️NUJNO OBVESTILO! Poveljnik Gailske zveze Komenda, g. Roman Koncilja, je razglasil izredne razmere. Prebivalce Občine...

Posted by Občina Komenda on Četvrtak, 3. avgust 2023.

Vse pozivajo, naj ostanejo doma in se umaknejo na varno, saj so vse ceste neprevozne.

Zaradi razlivanja hudourniških vodotokov in poplavljanja je zaprtih oz. neprevoznih večina občinskih cest na območju Polhovega Gradca in Črnega Vrha, ter regionalna cesta od Ljubljanice do Belice, so sporočili iz štaba CZ Občine Dobrova - Polhov Gradec. Tudi v tej občini bodo vsaj nekateri vrtci, kot kaže, ostali zaprti.

⚠️NUJNO OBVESTILO⚠️ Zaradi poplav in zemeljskih plazov je večina cest na območju kamniške občine zaprtih in...

Posted by Samo Trtnik on Četvrtak, 3. avgust 2023.

V Idriji več cest neprevoznih ali slabo prevoznih

Zaradi neurja trenutno v Občini Idrija poteka večji obseg intervencij. Sprožajo se plazovi, nekatere ceste so že poplavljene, med drugim je neprevozna tudi cesta Idrija-Spodnja Idrija. Neprevozne ali slabo prevozne so tudi nekatere okoliške ceste, so sporočili z občinske civilne zaščite.

ZAPRTA CESTA IDRIJA - SPODNJA IDRIJA - Zaradi obilnega deževja so hudourniki prestopili bregove, voda je poplavila ceste...

Posted by idrija.com on Četvrtak, 3. avgust 2023.

Občane prosijo, da se od doma odpravijo le v nujnih primerih. "In če morate na pot, to naredite previdno, z upoštevanjem navodil intervencijskih ekip na terenu. Situacija se spreminja, pričakuje se nadaljnje padavine, zato vas prosimo, da spremljate lokalne medije, prek katerih vas bomo poskusili redno obveščati," so pozvali.

Vse naprošajo tudi za veliko strpnosti.

Spoštovani občani. Žal nam nočno deževje ni prizaneslo. Aktiviran je občinski, regijski in državni načrt zaščite in...

Posted by Občina Tržič on Četvrtak, 3. avgust 2023.

Gorenjska pod vodo, težave povzročajo tudi plazovi

Obilne padavine so na številnih območjih Gorenjske povzročile razlivanje vodotokov in zemeljske plazove. Poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid je pojasnil, da je trenutno najbolj prizadeto škofjeloško območje s Selško in Poljansko dolino, ki sta zaradi zaprtih cest odrezani. Težave so tudi v tržiški občini.

"Dejansko je cela Gorenjska pod vodo," je situacijo na kratko povzel Šmid. Kot je pojasnil, je na območju potoka Mošenik v tržiški občini voda prestopila bregove in približno dva kilometra dere po cesti.

Stara loka skofja loka

Posted by Pejo Blaška Klarić on Četvrtak, 3. avgust 2023.

O poplavljenih cestah in objektih, med katerimi so tako stanovanjski, kot gospodarski in tudi drugi objekti, prav tako poročajo s širšega škofjeloškega območja.

Štab Civilne zaščite Občine Gorenja vas - Poljane sporoča, da hiše in ceste ogrožajo tudi številni plazovi. Prostovoljnemu gasilskemu društvu Trebija je v intervenciji plaz zasul in poškodoval gasilsko vozilo, poplavljena je športna dvorana v Gorenji vasi.

Občane prosijo, naj ravnajo samozaščitno, se čim bolj samoorganizirajo, saj zaradi številnih intervencij gasilci in drugi, ki pomagajo pri reševanju trenutno najbolj urgentnih situacij, ne morejo takoj posredovati.

Gorenja vas poplavljena

Posted by Brigita Pintar on Četvrtak, 3. avgust 2023.

Ljudem svetujejo, naj se ne odpravljajo od doma, tudi na delo ne, če ni nujno potrebno, saj so številne ceste po občini, vključno z dostopi v Poljansko dolino iz smeri Škofje Loke, Cerknega in Žirov, neprevozne zaradi poplavljanja, podrtega drevja in plazov. Priporočljivo je tudi, da se občani ne zadržujejo v bližini vodotokov, naj spremljajo vremenske razmere ter pazijo na svojo varnost in varnost bližnjih.

Iz Žirov poročajo, da je zalitih več kot 100 objektov, med njimi tudi več podjetij in gospodarskih objektov. Prevoznost cest je trenutno omejena ali nemogoča, na terenu pa so vse razpoložljive gasilske in ostale interventne enote.

Ker je količina dogodkov zelo velika, občane prosijo za strpnost. Prav tako jih prosijo, naj se obnašajo samozaščitno, se ne sprehajajo ali vozijo čez poplavljena območja. Prosijo tudi, da si medsebojno pomagajo in naj ne pozabijo na starejše in onemogle.

Tudi Šmid apelira na ljudi, naj tisti, ki le lahko, danes ostanejo doma in naj nenujne zadeve preložijo. Kot je zagotovil, so vse intervencijske službe po vseh prizadetih območjih Gorenjske na delu. Poročil o morebitnih žrtvah ali poškodovanih pa vsaj zaenkrat ni.

Zaradi izrednih vremenskih razmer in posledičnega kaljenja vodnih virov je marsikje na Gorenjskem uveden ukrep preventivnega prekuhavanja pitne vode. Ta ukrep med drugim velja na delu območja Komunale Kranj za Tupaliče, Hotemaže, Visoko, Milje, Kokra, Potoče, Olševek in Luže, na območju tržiške občine za Tržič, Presko, Jelendol, Dolino, Paloviče ter Ljubelj, pa tudi za številne uporabnike na Škofjeloškem, priključene na javni loški vodovod in Javni vodovod Rovte-Lenart-Luša.

POZOR ‼️ ZAPORE CEST ???? zaradi STOJEČE VODE ????????! - Bitnje pri puškarni - Gorenje Sava - podvoz pod železniško progo -...

Posted by Mestna občina Kranj on Četvrtak, 3. avgust 2023.

Poplave zajele tudi Koroško in Zgornjesavinjsko dolino

Poplave so zajele tudi Koroško in Zgornjesavinjsko dolino. Na Koroškem so številne ceste zaprte za promet, reke so že prestopile bregove, zalito je veliko hiš in kleti, sprožili so se tudi številni plazovi, so danes povedali na slovenjgraški upravi RS za zaščito in reševanje. Občina Solčava pa je trenutno odrezana od sveta.

REKA MEŽA PRESTOPILA BREGOVE O poplavah poročajo iz različnih koncev Koroške. Kot smo že poročali, je reka Meža...

Posted by Koroška Čveka on Četvrtak, 3. avgust 2023.

Zaradi povišanih pretokov Drave opozorilna sirena v Mariboru, Dupleku in Staršah

Nočno deževje na območju Podravja kljub povečanemu pretoku Drave še ni povzročilo večjih težav, je pa bila že sprožena opozorilna sirena na območju Mestne občine Maribor ter občin Duplek in Starše. Kot je povedala vodja mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje Ivanka Grilanc, so v devetih občinah opravili okoli 40 intervencij.

‼️‼️ Arso je v severovzhodni Sloveniji izdal rdeče opozorilo za možnost poplav. Na območju Občine Starše je Drava...

Posted by PGD Starše on Četvrtak, 3. avgust 2023.

Ponekod zaradi poplavljenih železniških prog ustavljen železniški promet

Zaradi poplavljenih železniških prog so trenutno zaprte proge Kranj-Jesenice, koroška proga med Rušami in Pliberkom, bohinjska proga med Mostom na Soči in Jesenicami in velenjska proga med Šmartnim ob Paki in Velenjem. Zaradi poplavljenih cest tudi pri nadomestnih avtobusnih prevozih nastajajo težave. Potnikom svetujejo, da spremljajo obvestila.

Na relaciji med Kranjem in Jesenicami se vzpostavlja nadomestni avtobusni prevoz, so sporočili s Slovenskih železnic. Medtem pa ni nadomestnega prevoza na koroškem delu. Zaradi plazov so namreč na tem območju zaprte tudi ceste. Vlak vozi na relaciji Maribor-Ruše.

Bohinjska proga med Mostom na Soči in Jesenicami je zaprta zaradi poplavljenega Bohinjskega predora. Ceste so zaprte. Nadomestni avtobusni prevoz bo vzpostavljen na relaciji Bohinjska Bistrica-Jesenice.

Ob onemogočenem železniškem prometu med Šmartnim ob Paki in Velenjem pa je nadomestni avtobusni prevoz vzpostavljen med Šmartnim ob Paki in Šoštanjem.

Zaradi poplavljenih cest tudi pri nadomestnih avtobusnih prevozih nastajajo težave. Potnikom na Slovenskih železnicah zato svetujejo, da spremljajo obvestila na njihovi spletni strani www.sz.si in potniski.sz.si.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija