KAKO JE MORILEC, KI JE DELAL ČEVAPČIČE IZ SVOJIH SOVRAŽNIKOV, POVEZAN S SRBSKIM PREDSEDNIKOM: "Sojenje stoletja" razkriva nepričakovane povezave

Svet

Srbsko tožilstvo je na 322 na gosto tipkanih straneh vložilo obtožnico proti Veljku Belivuku, imenovanemu tudi Velja Nevolja, in njegovi desni roki Marku Miljkoviću, poznanemu tudi kot Marko Mesar, ter 31 drugim članom srbske celice Kavaškega klana. Tožilci zahtevajo dosmrtni zapor. Medtem, ko se v Srbiji bliža "sojenje stoletja", pa na površje prihajajo podrobnosti, ki to brutalno kriminalno skupino neposredno povezujejo s predsednikom Aleksandrom Vučićem ter njegovim bratom Andrejem in sinom Danilom, piše Jutarnji list.

Aleksandar Vučić

Po poročanju nekaterih srbskih medijev naj bi Andrej in Danilo imela neposredne stike s kriminalci, domnevno pa je prišlo tudi do srečanja s samim predsednikom Vučićem. Govori se o prepletu mafijca z režimom, kateremu so opravljali "različne usluge", kot je v javnost pricurljalo iz pričevanja Veljka Belivuka.

Neodvisni srbski portal Nova.rs tako poroča, da je Veljko Belivuk v notranjem žepu suknjiča nosil člansko izkaznico Vučićeve vladajoče stranke SNS, zdaj pa se je izkazalo, da so nekateri obtoženi iz njegovega klana delali na srbskem pravosodnem ministrstvu in v nekaterih javnih podjetjih v Pančevu, ki je tako rekoč postalo predmestje Beograda.

Marko Miljković in Veljko Belivuk

Eden od obtoženih, 50-letni Nebojša Janković, naj bi bil zaposlen v osrednjem zaporu. Obtožen je spremljanja in poročanja o gibanju ter privabljanja žrtev, ki so jih kasneje ugrabili, mučili in celo ubili. Doslej še ni bil obsojen, zato tožilstvo sumi, da je "znal prikriti" svoje dodatno delo.

Veljkov 42-letni "vojak" Željko Kojić, ki je obtožen nedovoljenega posedovanja in nošenja strelnega orožja "zaradi priprave in izvršitve kaznivih dejanj", je na ministrstvu za pravosodje delal v notranjem varovanju. Kojić je v preiskavi dejal, da nima nič z orožjem in da ga je le popravljal in servisiral.

37-letni Vladimir Grek je zaposlen v javnem podjetju Higijena iz Pančeva in je bil doslej že dvakrat obsojen zaradi preprodaje drog, proti njemu pa poteka tudi postopek zaradi nasilja. 30-letni Filip Ivanovski pa je delal v notranjem nadzoru Javnega komunalnega podjetja Pančevo. Ivanovski je obtožen hranjenja in pakiranja prepovedane droge ter razpečevanja, obtožnica pa tudi navaja, da je zasledoval ljudi, za katere menijo, da so člani rivalskih klanov. Obtožen je tudi uporabe sile proti žrtvam, sodelovanja pri ugrabitvi in zaslišanja, da bi pridobil potrebne informacije. Ivanovski doslej še ni bil obsojen, piše Nova.rs.

Mnogi neodvisni mediji so mnenja, da bo med sojenjem na dan prišlo še več detajlov povezave okrutnega klana in predsednika republike. Opozicijski vodja Vuk Jeremič je dejal, da bo "po menjavi oblasti v Srbiji" Vučić odgovarjal za naklonjenost kriminalu v Srbiji in da bodo "Vučić in Belivuk v zaporu imeli priložnost razpravljati o tem, kdo je koga poklical in kdo je komu delal usluge".

Vučić ima tako vse več težav z Nevoljo, ki je napovedal, da bo na sojenju spregovoril in "če bo potonil, bo z njim potonilo še veliko drugih". Po drugi strani se srbski režim trudi na več načinov dokazati, da povezava z Belivukom ne obstaja, piše Jutarnji.hr. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija