KAJ LAHKO STORITE, ČE OTROKU NI VŠEČ UČITELJ: Uporabite te strategije in situacija se bo izboljšala

Trendi

Skoraj vsaka oseba je imela v času šolanja vsaj enega učitelja oziroma učiteljico, s katerim/s katero ni našla skupnega jezika. Ne glede na to, ali zaradi pomanjkanja navdušenja ali neustreznega pristopa do otrok lahko posamezni šolski predmeti postanejo problem. Strokovnjaki pravijo, da obstajajo strategije, s katerimi lahko premagate to težavo in otroku omogočite lažje obvladovanje čustev, piše na portalu iMom.

1. Naučite svojega otroka, da razmišlja z vidika učitelja/učiteljice

Če se je vaš otrok pritožil, da mu učitelj/učiteljica ni všeč, ga naučite gledati na stvari z drugega zornega kota. Morda je učitelj/učiteljica ogorčen/a, ker ga/je otroci ne spoštujejo. Če se otrok nauči gledati na situacijo z vidika učitelja/učiteljice, se morda ne bo tako razburjal, da ga prav on/ona uči določen šolski predmet.

2. Z otrokom se pogovarjajte o empatiji

Z otrokom se pogovorite o pomenu empatije in mu navedite primere empatičnega vedenja. Če otrok pride v razred s pozitivnim odnosom in je učenec, ki ceni vlogo in čas svojega učitelja oziroma svoje učiteljice, se bodo stvari sčasoma verjetno začele premikati v bolj pozitivno smer.

3. Naučite svojega otroka, kako se pogovarjati z drugimi

Vsi se moramo včasih soočiti z ljudmi, s katerimi je komunikacija težka in zahtevna. Če otroku učitelj/učiteljica ni všeč, je to lahko priložnost, da ga naučite, kako se obnašati v zapletenih odnosih. Z malo vaje se bo otrok naučil biti obzirnejši in samozavestnejši pri govorjenju o svojih potrebah. V tem primeru se lahko tudi nauči razmišljati o drugih, delati na svojih komunikacijskih veščinah in doseči uspeh s samokontrolo.

4. Naučite otroka, kako izraziti svoje potrebe s spoštovanjem do drugih

Želimo, da nam otrok z zaupanjem pripoveduje o svojih težavah, vendar ga ne smemo učiti, da bomo zanj reševali težave. Naučite ga, kako se sam lahko spoprime z izzivi in mu razložite, da stavek, da ga učitelj ne mara, ne drži. Če potrebuje dodatno pojasnilo glede učne snovi, ga usmerite k inštruktorju/inštruktorici oziroma naj prosi učitelja/učiteljico naj mu pojasni, kar mu ni jasno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  17 .10. 2021 ob  17: 16
Ceprav sem bil otrok sem dobro vedu kdaj je torsico anglescine moz dobro zrajcal v pojstli.Ponavadi je bla zmaj tisti dan so cvetele rozice
manemebasat |  17 .10. 2021 ob  15: 10
Tiho bit in se ucit! Vzgajate mevze.