JELINČIČ PROBLEMATIZIRA TUDI ARBITRAŽNO RAZSODBO: SNS absolutno proti vložitvi tožbe proti Hrvaški

Slovenija

Predsednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič Plemeniti je danes zavrnil navedbe, da vse stranke podpirajo vložitev tožbe proti Hrvaški na Sodišču EU zaradi njenega neizvajanja arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. "SNS je absolutno proti temu," je poudaril.

Kot je povedal, je eden od slovenskih medijev v torek poročal, da čeprav tožbo podpirajo vse stranke, je na ponedeljkovi seji novega odbora državnega zbora za zunanjo politiko ostalo nedorečeno, kdaj naj vlada tožbo vloži. Tudi predsednik novega OZP Matjaž Nemec je po Jelinčičevih besedah dejal, da je mogoče ugotoviti, da prevladuje enotno stališče, da je treba nadaljevati tožbo proti Hrvaški.

"To ni res. Ni res, da vse stranke podpiramo vložitev tožbe. V prvi vrsti je Slovenska nacionalna stranka absolutno proti temu," je poudaril na novinarski konferenci v DZ.

Glede pooblastila, ki ga je OZP prejšnjega skica parlamenta dal vladi Mira Cerarja, da nadaljuje s postopkom tožbe proti Hrvaški, je povedal, da vlade ni več. "Vlada je odstopila in nima pravice delati takih pomembnih zadev, vlada lahko rešuje samo tiste manjše zadeve," je izpostavil. Cerarjeva vlada trenutno opravlja tekoče posle.

Dodal je, da bo poslanska skupina SNS v četrtek Nemcu in predsedniku DZ Mateju Toninu ter tudi vsem poslancem poslala dopis v zvezi arbitražno odločbo in tožbo proti Hrvaški. "Tožba Hrvaške v zvezi z implementacijo razsodbe arbitražnega tribunala je brezpredmetna, nična pa je tudi sama razsodba, saj izhaja iz popolnoma napačno ugotovljenega dejanskega stanja stvari," piše v dopisu, kot je povedal Jelinčič.

Iz dokončne odločitve je namreč mogoče ugotoviti, da "sta tako Slovenija kot Hrvaška v svojem memorandumu navedli neresnične podatke, ki z dejstvi nimajo nobenega opravka". Gre za lažne navedbe o datumu osamosvojitve obeh držav, trdi Jelinčič. Slovenija je namreč v memorandumu zapisala, da sta se obe državi osamosvojili hkrati, 25. junija 1991. To po besedah predsednika SNS ne drži, saj se je Slovenija osamosvojila 26. junija, Hrvaška pa 8. oktobra 1991.

Odhajajoči premier Miro Cerar ne vidi razlogov, da ta vlada, ki opravlja tekoče posle, ne bi vložila tožbe proti Hrvaški na Sodišču EU zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Odločitev naj bi padla v petek

"Ta vlada ima vsa pooblastila, da to stori. Razmere kažejo, da ni nobenih razlogov, da tega ne bi storila. A dajmo o tem premisliti in bomo videli, kaj bo pravzaprav pokazala razprava na vladi," je odgovoril Cerar na vprašanje, ali bo tožbo vložila še ta vlada. Cerar sicer pričakuje, da bodo v petek prejeli predlog, da vlada o tem razpravlja. Potem bodo opravili razpravo in verjetno sprejeli odločitev, je dejal premier ob prihodu na dvodnevni vrh zveze Nato v Bruslju.

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.

curlo |  13 .07. 2018 ob  08: 22
To je najhujši pritlehnik,ki nikdar ne naredi koraka brez da bi imel od tega koristi. Prav zaradi tega se giblje v politiki. Ne vem kaj ljudje vidijo na njem , da ga volijo. Voli volijo vole, tako je to tukaj.
Me prav zanima koliko prstov je imel v marmeladi , ko se je v osemdesetih zgodil rop narodnega muzeja v Lj?
Dol na obali vam prav nič ne zavidam , da ga boste dobili za soseda.....a ja!!!! kaj pa je s tistim posojilom od Štajerskega slavčka ( srake )???
Ta Zmago |  12 .07. 2018 ob  12: 22
je pravi hlevski gnoj. Demokracija dopušča, da lahko voliš tudi " drek ".
ma ke fregatura |  12 .07. 2018 ob  11: 21
kdor ga je volil Z. Jelinčiča, ta je zadel terno - v negativnem smislu, se razume.
ke bella roba sto Jelinčič. Taki ljudje ne spadajo v parlament.
@ PIERO | včeraj ob 15:43  |  12 .07. 2018 ob  10: 03
zahvali se županu!
tih  |  11 .07. 2018 ob  17: 53
-2
bod!
in samo |  11 .07. 2018 ob  17: 26
malo manj pameten od Junuza Jašarija
Azerbajđanac |  11 .07. 2018 ob  17: 11
Umazanec si daje duška z javnimi sredstvi. Sram bodi njega in predvsem tiste, ki so ga volili.
PIERO |  11 .07. 2018 ob  15: 43
Ma kaj prav k nam je morala ta zguba priti gradit hišo.
Samorog |  11 .07. 2018 ob  15: 19
-5
1. Zmago Jelinčič je bil v parlament izvoljen, ne izžreban
2. Glede datumov osamosvojitev bivših republik SFRJ priporočam pogled v Wikipedio
ta Zmago |  11 .07. 2018 ob  15: 03
je ena velika mona konec
1