JE BOLJE BITI JUTRANJA ALI NOČNA PTICA? Eni so bolj ustrežljivi, drugi lažje vzdržujejo romantične odnose

Trendi

Glede na rezultate raziskave iz leta 2012 so tako imenovane jutranje ptice poročale o višjih ravneh pozitivnih čustev, po drugi strani pa je lahko ustvarjanje in vzdrževanje romantičnih odnosov in drugih vrst medosebnih odnosov za ljudi, ki vstajajo zgodaj, težje, v primerjavi z nočnimi pticami, piše na portalu Healthline.

Vsi poznajo delitev na jutranje in nočne ptice. Splošno je prepričanje, da jutranje ptice veljajo za bolj ustrežljive kot nočne ptice, saj se tisti, ki zgodaj vstajajo, na splošno lažje prilagodijo standardnim dnevnim urnikom.

Glede na rezultate raziskave iz leta 2012 so tako imenovane jutranje ptice poročale o višjih ravneh pozitivnih čustev. Po drugi strani pa je lahko vzpostavljanje in vzdrževanje romantičnih odnosov in drugih vrst medosebnih odnosov oteženo, če težko ostanete budni po osmi ali deveti uri zvečer.

Biti nočna ptica ima več pomanjkljivosti. Med drugim bodo tisti, ki vstajajo pozno, morda težje obdržali določeno službo. Mlade nočne ptice imajo lahko celo težave pri prilagajanju na ustaljen šolski urnik. Študija iz leta 2019 je pokazala, da se lahko nočne ptice soočajo tudi z drugimi pomanjkljivostmi, vključno s povečanim tveganjem za duševno zdravje in presnovne težave.

Vendar pa izbira večernih ur ni vedno slaba stvar. Številni umetniki, pisatelji in ustvarjalci menijo, da najboljše delajo takrat, ko preostali svet mirno spi. Konec koncev je najpomembnejše, da si zagotovite pravo količino spanca za ohranjanje dobrega zdravja.

Zakaj je nekdo jutranja ali nočna ptica?

Raziskovalci verjamejo, da bi genetika lahko pomagala razložiti, zakaj imate raje zoro ali mrak. Cirkadiani ritmi lahko igrajo tudi vlogo pri določanju kronotipa spanja. Vaš cirkadiani ritem je v bistvu vaš vzorec spanja/budnosti, 50 odstotkov tega pa narekujejo vaši geni – z drugimi besedami, vaš kronotip spanja.

Študija iz leta 2020 je pokazala povezavo med kronotipom spanja in telesno aktivnostjo. Tisti, ki so vstajali zgodaj, so bili bolj fizično aktivni v primerjavi z nočnimi pticami. Vendar pa avtorji študije niso prišli do zaključkov o tem, ali bi stopnja telesne aktivnosti lahko vplivala na kronotip in obratno.

Ali lahko spremenite svoj vzorec spanja?

Glede na rezultate raziskave iz leta 2021, bi lahko imeli sčasoma več nadzora nad svojimi vzorci spanja. Za zdaj nobena čarobna tabletka nočnim pticam ne bo olajšala zgodnjega vstajanja iz postelje. Spreminjanje vzorca spanja lahko povzroči težave in zahteva ogromno potrpljenja. Poleg tega se lahko vzorec spanja spremeni s starostjo. Ko vstopite v srednjo ali starejšo odraslo dobo, boste morda začeli vstajati vedno bolj zgodaj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija