Japonska: zaustavili zadnji delujoči jedrski reaktor

Na Japonskem so danes pričeli zaustavljati zadnji delujoči jedrski reaktor zaradi rutinske inšpekcije, za zdaj pa ni načrtov, da bi ga v bližnji prihodnosti ponovno zagnali zaradi odpora javnosti do jedrske energije, ki je posledica jedrske katastrofe v Fukušimi.

Zaradi te poteze bo tretje največje gospodarstvo na svetu že drugič po jedrski katastrofi marca leta 2011 ostalo brez jedrske energije. Po ocenah analitikov bi Japonska lahko ostala brez jedrske energije do decembra, kar bi bilo najdlje od 60. let prejšnjega stoletja, navaja britanski BBC.

Japonski premier Šinzo Abe je sicer javno podprl rabo jedrske energija, a javnost je večinoma proti zaradi strahov pred morebitnimi nesrečami, potem ko se je v Fukušimi zgodila največja jedrska katastrofa po Černobilu leta 1986.

Energetsko podjetje Kansai Electric Power je danes začelo počasi ustavljati reaktor številka štiri v svoji jedrski elektrarni Oi v prefekturi Fukui na zahodu Japonske. Reaktor naj bi se dokončno zaustavil do ponedeljka zjutraj po lokalnem času, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Japonska je bila brez jedrske energije maja lani.

Japonska je bila nazadnje brez jedrske energije maja lani, ko so prvič v 42 letih zaustavili vseh 50 jedrskih reaktorjev zaradi inšpekcij, niso pa jih mogli ponovno zagnati zaradi nasprotovanja javnosti. Na Japonskem morajo namreč osrednja vlada in javne gospodarske službe lokalne oblasti in skupnosti zaprositi za dovoljenje, preden lahko reaktorje znova zaženejo.

A vlada in javne gospodarske službe so takrat izrazile skrbi, da bi lahko zaradi ustavitve reaktorjev prišlo do večjega pomanjkanja električne energije. Te skrbi so bile sicer neutemeljene, a so kljub temu julija lani zagnali dva reaktorja v elektrarni Oi. Reaktor številka tri v jedrski elektrarni Ikata v jugozahodni regiji Šikoku bi sicer lahko morebiti znova začel delovati na začetku prihodnjega leta, saj Abejeva vlada podpira jedrsko energijo.