Našli povezavo med samomori in slabim vremenom

Število samomorov na japonskih železnicah naraste po več dneh slabega vremena, kaže danes objavljena študija, v kateri so med drugim pozvali železnice k večjemu številu obhodov, ko dežuje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Študijo, ki se sklada s splošno razširjenim prepričanjem o povezanosti vremena in razpoloženja, so pripravili v želji, da bi našli razloge za samomore na železnicah v državi, ki ima med razvitimi državami eno najvišjih stopenj samomorov. Lani je prvič po 15 letih število samomorov padlo pod 30.000.

Skupina pod vodstvom Hirošija Kadotanija z univerze medicinskih znanosti v Šigi je pregledala 971 primerov samomorov ali poskusov samomorov med letoma 2002 in 2006 v prefekturah Tokio, Kanagava in Osaka, glavnih trgovinskih središčih.

Primerjali so jih z vremenskimi poročili in ugotovili, da je v večini primerov prišlo do samomorov oziroma poskusov samomorov po treh do sedmih dneh, ko je bilo manj svetlobe, torej oblačno ali deževno.

Vreme na dan samomora pa nima pomena, kaže študija, ki so jo objavili v časniku Journal of Affective Disorders.

Študija tudi kaže, da bi železnice morale povečati uporabo modre ali modro bele svetlobe, da bi ljudi odvrnili od samomorov. Že prejšnje študije so pokazale, da večja uporaba modre svetlobe zmanjšuje število samomorov na železniških postajah, vendar je še vedno nejasno, zakaj.

V danes objavljeni študiji so še poudarili, da lahko uporaba modre ali modro bele svetlobe na vlakih pomaga pri zmanjšanju samomorov na železnicah, še posebej ko je napovedano več dni oblačnega vremena.