JADRALSKI PRAZNIK V TRŽAŠKEM ZALIVU: Na morju bo danes mrgolelo jadrnic

Trst

Na Barcolani, največji jadralni regati na svetu, ki bo danes 51. potekla v Tržaškem zalivu, bo med člani posadke jadrnice Way of Life slovenskega olimpijca Gašperja Vinčeca tudi najboljši slovenski kolesar Primož Roglič. Na njej bo tudi mladi slovenski jadralni up Žan Luka Zelko.

Lani je italijanska jadrnica Spirit of Portopiccolo ubranila zmago. Druga je bila posadka Tempus Fugit s slovitim slovenskim krmarjem Mitjo Kosmino, tretja pa je bila jadrnica Way of Life, nekdanja Maxi Jena, ki jo je vodil Vinčec. Vinčec, nekdanji slovenski olimpijec v razredu finn, ima od konca junija v dolgoročnem upravljanju Morning Glory, eno najboljših in najhitrejših jadrnic na svetu. Vendar z njo tokrat ne bo tekmoval.

Tudi italijanska brata Gabrielle in Furio Benussi, ki sta vodila lansko zmagovito posadko, bosta letos jadrala z novo barko Wild Thing. Poleg Vinčeca pa bi se od Slovencev v boj za najvišja mesta ponovno vmešal tudi Kosmina. Slednji ima že štiri zmage na barkovljanki, a je lani štirinajstič zasedel drugo mesto.

Slovenija je doslej vpisala pet samostojnih zmag; leta 1994 je Dušan Puh krmaril Fanatic. Med letoma 1995 in 1997 je zmagala Gaia Legend, zato je slovenska posadka s Kosmino na čelu pokal prejela v trajno last, leta 2009 je bila prva Maxi Jena, ki jo je prav tako krmaril Kosmina.

Na lanski jubilejni 50. izvedbi tekme v Tržaškem zalivu je bilo rekordnih 2689 posadk, letos pa so omejili število na 2600.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Eho |  13 .10. 2019 ob  12: 58
-1
Gašper car.........................................................