IZ IZOLE V LOV NA GUINNESSOV REKORD: Do Dubrovnika z jadrnico brez kabine in brez vstopa na kopno

Izola

Pogumnega in atraktivnega izziva se lotevata brat in sestra, Uroš Kraševac in Maruša Močnik. "Offshore" jadralski izziv bo potekal v začetku junija, ko bosta poskušala podreti Guinnessov rekord v prejadrani razdalji v dvoje na barki tipa "dinghy", od Piranskega zaliva do Dubrovnika.

28-letni Uroš Kraševac iz Ilirske Bistrice načrtuje v naslednjih dveh letih prejadrati Atlantik, še prej pa bosta s sestro Marušo Močnik poskušala podreti Guinnessov rekord z jadranjem po Jadranu.

Uroš je zaposlen na Jadralni zvezi Slovenije kot trener mladinske reprezentance. Svoji jadralski karieri pa želi zdaj dodati še "offshore" tekmovalno jadranje na dolge razdalje. V začetku prihodnjega meseca bo kot del priprav na veliko zgodbo, regato Mini Transat, s sestro Marušo Močnik, poskušal podreti Guinnessov rekord v prejadrani razdalji v dvoje na barki tipa "dinghy".

Tudi Maruša je nekdanja tekmovalna jadralka. Z jadrnico brez kabine bosta poskušala prejadrati najmanj 360 navtičnih milj, od Piranskega zaliva do Dubrovnika, in se s tem vpisati v najbolj znano knjigo rekordov. Projekt na Jadranu bo po načrtih trajal tri do štiri dni, v precej zahtevnih pogojih, saj ne smeta v tem času imeti stika z nobenim drugim okoljem kot z morjem.

Na pot bosta krenila v nedeljo, 30. maja, iz Izole. Na poti ju bo mogoče spremljati preko spletnega omrežja.

Izziv na Jadranu bo dobra uvertura Urošu, kot pravi, za regato mini transat – s 6,5 metra veliko barko razreda mini 650, ki velja za najmanjšo regatno oceansko jadrnico, prečkati Atlantik na več kot 4.000 milj dolgi regati. Posebnost regate je tudi atlantski prehod brez kakršnega koli stika s svetom, brez vremenske podpore preko satelitov. Uroš za to jadrnico zbira sponzorska sredstva.

Predstavitev posadke in tehnične ekipe pred odhodom bo v soboto, 29. maja 2021, ob 12. uri v Marini Portorož. Maruša in Uroš bosta pred štartom, ki je predviden naslednjega dne, jadrnico še testirala in opravila testno vožnjo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija