ITALIJA IN SLOVENIJA KREPITA SKUPNI NADZOR MEJE: Število mešanih patrulj bodo podvojili na osem

Slovenija

Slovenska in italijanska policija bosta še okrepili sodelovanje na meji med državama za zajezitev nezakonitih prehodov meje. Po uspešnih treh mesecih sodelovanja bodo podvojili število mešanih patrulj iz dosedanjih štirih na osem, so danes pojasnili na Generalni policijski upravi.

Za okrepitev sodelovanja v boju proti nezakonitim migracijam in s tem povezanim kriminalom sta se vodstvi mejnih policij obeh držav dogovorili 24. oktobra v Trstu, so danes pojasnili na policiji. Policijske sile obeh držav so s skupnimi mešanimi patruljami začele mejo nadzirati 1. julija. Poskusno obdobje je trajalo tri mesece. Tudi po izteku tega obdobja s koncem septembra se je skupno nadziranje meje nadaljevalo, zdaj pa so se dogovorili še za okrepitev tovrstnega sodelovanja. "Obe strani namreč ocenjujeta, da gre za učinkovito obliko operativnega sodelovanja v smislu vpliva na upravljanje migrantskih tokov," so sporočili.

V Trstu so se tako dogovorili, da se število izvedenih patrulj podvoji iz dosedanjih štirih na osem tedensko. Od tega jih bodo sedem izvajali na območju policijske uprave Koper, ena pa na območju policijske uprave Nova Gorica. Predstavniki obeh policij so se zavezali tudi k bolj ažurni izmenjavi informacij in s tem povezanim fleksibilnim načrtovanjem izvajanja mešanega patruljiranja na območjih, kjer prihaja do nedovoljenega prestopanja meje med obema državama, so še pojasnili na policiji.

Mešane patrulje bodo delovale izmenično na ozemljih obeh držav, in sicer na podlagi natančne analize poti, ki jih uporabljajo migranti. Pričakujejo, da bodo postale učinkovito orodje za odvračanje od nezakonitega priseljevanja. Te dejavnosti pa bodo potekale v okviru sporazuma med vladama Italije in Slovenije o čezmejnem policijskem sodelovanju iz leta 2007, so še sporočili z Generalne policijske uprave.

Poskusno obdobje skupnega nadziranja meje so sicer na policiji ocenili kot uspešno že v začetku oktobra. V tem obdobju so na območju PU Koper zaradi nezakonitega prestopa zunanje meje obravnavali 1922 tujcev. Lani so jih v istem obdobju obravnavali 1785. Na območju PU Nova Gorica so v tem obdobju obravnavali 42 oseb, v enakem obdobju lani pa 33.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija