INTERPELACIJO CIGLER KRALJA BI LAHKO VLOŽILI ŽE DANES: Kdo se bo podpisal pod njo?

Slovenija

Interpelacijo ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja, ki so jo spisali v LMŠ, bi lahko vložili že danes. Za zdaj je jasno, da jo bodo sopodpisali tudi v Levici, danes pa bo predvidoma znano, ali se bodo za to odločili še v kakšni od opozicijskih poslanskih skupin. Cigler Kralj sicer očitke, povezane s financiranjem Zavoda Iskreni zanika.

Podrobnosti očitkov iz interpelacije še niso znane, je pa prvak LMŠ Marjan Šarec na Twitterju kot "kapljo čez rob" opredelil dodelitev sredstev Zavodu Iskreni, ki je proti cepljenju in katerega soustanovitelj je bil pred nastopom ministrske funkcije Cigler Kralj. "Da o stanju v domovih starejših niti ne govorimo," je dodal.

Tudi v Levici so se odločili za podporo interpelaciji v prvi vrsti "zaradi odgovornosti za stanje v domovih za starejše občane, kjer minister in vlada niso zaščitili oskrbovancev". "Pa tudi zaradi sporne izbire Zavoda Iskreni, ki je tesno povezan z ministrom in odpira resne korupcijske in klientelistične sume," je v odzivu navedel vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec.

Sredstva je Zavod Iskreni sicer dobil na javnem razpisu za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije. Minister Cigler Kralj očitke v zvezi s tem zavrača in navaja, da v nobeni obliki ni ne sodeloval ne vplival na postopek razpisa, na katerem je sredstva prejel tudi Zavod Iskreni, so sporočili z ministrstva. Zato tudi ne namerava odstopiti s funkcije. Zagotovil je tudi, da podpira cepljenje.

LMŠ je predlog interpelacije Cigler Kralja poslala v sopodpis tudi nekaterim drugim opozicijskim poslanskim skupinam, a njihova podpora še ni znana. Za uspeh interpelacije je potrebnih 46 glasov poslancev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija