HOTOVA O PRIMERU AROGANCE, KI KAŽE TUDI NA IZMIKANJE: Zajc obžaluje, da so jih v preteklosti obtoževali, da želijo podržaviti hotele

Slovenija

Na gospodarskem ministrstvu po besedah državnega sekretarja Simona Zajca v primeru prodaje 43-odstotnega lastniškega deleža sklada York v družbi Sava pričakujejo, da bosta Slovenski državni holding (SDH) in ministrstvo za finance v svojem delu nalog po proučitvi vseh relevantnih okoliščin uveljavila predkupno pravico državnih lastnikov družbe.

Simon Zajc

Zajc je kot edini od pristojnih spregovoril na današnji nujni seji komisije DZ za nadzor javnih financ, ki so jo o vprašanjih, povezanih z odločitvijo sklada York, da svoj delež v Savi proda projektnemu podjetju Prestige Tourism, za katerim stoji madžarski kapital, sklicali v opozicijskih SD, LMŠ, SAB in Levici.

Zajc je ob očitkih, ki v primeru zgodbe o potencialnih lastniških spremembah v Savi - ta je prek podjetja Sava Turizem lastnica turističnih objektov na strateških lokacijah v Portorožu, na Bledu in na severovzhodu Slovenije - letijo na ministrstvo in ministra Zdravka Počivalška, zatrdil, da je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo "glavni zaveznik in branik razvoja turističnega sektorja na državni ravni".

V tej luči pričakujejo, da bosta SDH in finančno ministrstvo v svojem delu pristojnosti "po proučitvi vseh relevantnih okoliščin" uveljavila predkupno pravico za omenjeni delež, ki jo imata kot skoraj 47-odstotna lastnika Save SDH in Kapitalska družba (Kad).

Je pa poudaril, da omenjena državna akterja ne prodajata svojega deleža, država pa nima vpliva na sklad York. Ministrstvo, tako Zajc, nima odločevalskih pristojnosti. Te imata SDH in Kad, ki sta tudi prejela Yorkov poziv za možnost uveljavitve predkupne pravice.

Po informacijah ministrstva SDH pridobiva potrebne ekonomske in pravne podlage za sprejem "optimalne odločitve", ob upoštevanju, da je državna naložba v Savi v strategiji upravljanja s kapitalskimi naložbami države opredeljena kot pomembna, pri čemer najnovejši letni načrt upravljanja dopušča, da državni akterji svoj lastniški delež zmanjšajo oziroma naložbo vsaj v delu prodajo.

Po Zajčevih besedah sta v tem trenutku še toliko bolj pomembna enotna podpora in sodelovanje državnih deležnikov in aktivno sodelovanje državnih turističnih družb. Pomembno je, da so ti pripravljeni na spremembe, vse s ciljem povečanja vrednosti turističnega portfelja v državni lasti za državo, turistično panogo in zaposlene v njej, je strnil.

Počivalšek se je po Zajčevih besedah že sestal tudi s predstavniki družbe Prestige Tourism, ki so mu predstavili svoje načrte. Pogovori se bodo po napovedih državnega sekretarja nadaljevali, in sicer o investicijskem programu in načrtu prestrukturiranja novih solastnikov Save in o morebitnih zavezah in garancijah v povezavi s tem. "Končno odločitev glede uveljavitve predkupne pravice pa bodo morali sprejeti vsi vpleteni deležniki," je bil jasen Zajc.

Na današnjo sejo so v opoziciji sicer poleg Počivalška povabili tudi predsednika uprave SDH Janeza Žlaka, finančnega ministra Andreja Širclja in Francija Matoza, predsednika upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je med drugim lastnik turističnih podjetij Thermana Laško in Istrabenz Turizem.

Ti dve podjetji naj bi skupaj s Savo Turizem in še nekaterimi podjetji predstavljali portfelj državnega turističnega holdinga, ki je že nekaj let eden glavnih strateških ciljev slovenskega turizma. V njem naj bi država konsolidirala svoje naložbe v turizmu, jih tudi s pomočjo finančnih vlagateljev dokapitalizirala in prestrukturirala ter v zadnji fazi lastniško preoblikovala.

Meira Hot

Poslanka SD Meira Hot je v imenu predlagateljev ponovila že večkrat izražene argumente o tveganjih, ki jih za slovenske strateške interese predstavlja prodaja Save in njenega turističnega premoženja nestrateškemu tujemu vlagatelju, ter pri tem vnovič spomnila na slabe izkušnje s prodajo Hotelov Metropol v Portorožu hrvaškemu lastniku, Term Lendava madžarskemu skladu in Adrie Airways nemškemu skladu.

Sejo so v opozicijskih strankah sklicali, ker od pristojnih ni bilo ustreznih pojasnil. Današnja (ne)udeležba je po njenih besedah primer arogance, ki kaže tudi na izmikanje. Namesto da bi zvonili vsi alarmi, smo priča izmikanju odgovorov in navedbam, da gre za zasebno prodajo in za posledice nečesa, kar so v preteklosti storile leve vlade, je povedala in spomnila, da je sklad York v lastništvo Save vstopil po nakupu terjatev od bank in z njihovo pretvorbo v kapital v okviru prisilne poravnave.

Hotova je ob tem poudarila, da je cilj opozicije, da konsolidacija in prestrukturiranja državnih naložb v turizmu nista pot do privatizacije, temveč do razvoja in dviga kakovosti. Država naj tako ostane lastnica strateških podjetij, ki so predvidena za vključitev v turistični holding, zanje pa najde profesionalne upravljalce.

Zajc je povedal, da si na ministrstvu s projektom turističnega holdinga že več let in prek več vlad prizadevajo za strateško, ciljno usmerjeno in učinkovito upravljanje z državnimi turističnimi naložbami, ne pa da je to prepuščeno lastniški stihiji in nenadzorovani privatizaciji. Cilj vsega pa je po njegovih besedah, da država ni na slabšem. Pri tem obžaluje, da so jih v preteklosti strokovnjaki in tudi stranke, ki so danes v opoziciji, obtoževali, da želijo podržaviti hotele.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bujenabrigu |  09 .02. 2022 ob  22: 15
Kaj hoce povedati Hotova MeirajQuery11230058271328154210655_1644441019150? Da so bili slovencki kot lastniki in managarji od leta 1991 do danes dobra izbira ali kaj...???
Ce bi imeli lustracijo kot Cehi bi bili danes vec kot oni tako pa se primerjamo z njeno albanijo in kosovim...!!! Ne ga biksat Meira, cimprej naj pride pravi gazda in naj nabrca od korita diplomante in magistre in doktorje iz Turistice ki niso povohali turizma, hotele lahko kupita Vejsil Hot in Bossman ampak s svojim dnarjem ne z nasim!!!!
Stric iz ozadja |  09 .02. 2022 ob  21: 51
Stara finta tranzicijske levice. Najprej so brez težav prodali "tujcem" (York je sklad je očitno v večinski lasti in urpavlja s kapitalom "sumljivega slovenskega nakradenega izvora"), sedaj pa ga želijo spet odkupiti po nevem kolikokrat višji ceni.... Oropati državo, davkoplačevalce 2x... mogoče spet 3x .... OVCE!!!!! Volite SD, Levico in KUL lopovsko združenje ter si zagotovite še nadaljnej "šišanje".... OVCE!!!!