HITRI TESTI TUDI V KOPRU: Testiranje je brezplačno, predhodno se je potrebno naročiti

Koper

V Zdravstvenem domu Koper so množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi začeli včeraj, 6. januarja. Zaradi lažje organizacije dela se je za odvzem brisa treba predhodno naročiti, teste bodo izvajali ob delavnikih med 13.00 in 17.00. 

Hitre teste na novi koronavirus v Kopru opravljajo na vstopni Covid točki ob Zdravstvenem domu na Bonifiki. Odvzem brisov bodo opravljali vsak dan, od ponedeljka do petka, med 13.00 in 17.00.

Vsi, ki se želijo testirati, se morajo predhodno naročiti preko spleta na www.zd-koper.si ali ob delavnikih med 7. in 10. uro na številko 070 468 873, ob odvzemu brisa pa s seboj imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja ter upoštevati vse trenutno veljavne ukrepe (nositi obrazno masko in spoštovati varnostno razdaljo). Rezultat testa je znan v približno 15 minutah, poslan bo v nacionalni register bolnikov, prek SMS-a Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa bo posameznik prejel izvid in hkrati tudi navodilo, kako ravnati naprej.

"Na testiranje se pripeljite z osebnim avtomobilom, izjemoma pridite peš, nameščene morate imeti zaščitne maske in upoštevati varnostno razdaljo," še dodaja strokovna direktorica ZD Koper dr. Ljubica Kolander Bizjak.

dr. Ljubica Kolander Bizjak

Testiranje s hitrimi testi je prostovoljno in brezplačno, namenjeno posameznikom, ki nimajo simptomov okužbe, zato ga ne gre enačiti s testiranjem s testi PCR, na katerega vas ob morebitni okužbi in pojavu simptomov napoti osebni zdravnik. Za osebe, ki kažejo znake okužbe, namreč še vedno velja, da se morajo najprej obrniti na osebnega zdravnika, ta pa jih bo na podlagi strokovne presoje napotil na odvzem brisa.

Stroka ob tem poudarja, da hitri antigenski testi pokažejo rezultat v trenutku odvzema brisa, zato morajo tudi tisti z negativnim izvidom še vedno upoštevati vse varnostne ukrepe in tako pred morebitno okužbo zaščititi sebe in druge.