HITRA CESTA ŠKOFIJE–IZOLA BREZ VINJET? Obalna poslanka obudila pobudo, minister Vrtovec priznal, da je legitimna (VIDEO)

Slovenija

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec se je po poslanskem vprašanju istrske poslanke Meire Hot zavzel za širšo razpravo glede ponovne pobude za ukinitev vinjet na sedem kilometrov dolgi hitri cesti med mejnim prehodom Škofije in Izolo. Hotova je v svojem poslanskem vprašanju opozorila na specifike slovenske Istre, kjer je turizem izjemnega pomena, uvedba tedenskih vinjet pa odbija enodnevne italijanske goste. Na drugi strani se vozniki poslužujejo lokalnih cest in izogibajo nakupu vinjete.

Meira Hot (foto: Tomaž Primožič/FPA)

"Država iz naslova vinjet sploh ne dobi prihodkov, saj se vinjetam vozniki izognejo tako, da uporabijo lokalne in regionalne ceste, ter tako obremenjujejo lokalno prebivalstvo in lokalno infrastrukturo," je prepričana poslanka, ki dodaja, da bi z ukinitvijo vinjet močno povečali turistične prihode italijanskih gostov v slovensko Istro, država pa bi dobila dodatne prihodke iz naslova DDV.

Mejni prehod Škofije (vir: Googlovi zemljevidi)

Po mnenju poslanke Meire Hot ima veljavna ureditev "zelo negativne posledice" na turizem, "saj nakup tedenskih vinjet za enodnevni obisk slovenske Istre odvrača obiskovalce iz italijanske strani meje, ki so tradicionalno pomenili pomemben delež gostov našega turističnega gospodarstva čez vse leto in ne samo v turistični sezoni."

Po njenem mnenju bi bila "ukinitev obveznosti nakupa vinjet za osebna vozila na celotni trasi od mednarodnega prehoda Škofije do Izole" "eden od smiselnih ukrepov, s katerimi bi pomagali turističnemu gospodarstvu slovenske Istre v naslednjih mesecih."

“Ponovna pobuda za ukinitev vinjet na hitri cesti med MP Škofije in Izolo.”Vesela sem, da je Minister Vrtovec po moji dopolnitvi vprašanja priznal, da je pobuda legitimna in je potrebna širša razprava!✅✅✅. Dejstvo je namreč, da država iz naslova vinjet, sploh ne dobi prihodkov, saj se vinjetam vozniki izognejo tako, da uporabijo lokalne in regionalne ceste, ter tako obremenjujejo lokalno prebivalstvo in lokalno infrastrukturo❌. Na drugi strani bi ukinitev vinjet za uporabo 7 km hitre ceste, pomagala k obuditvi turizma v Slovenski Istri (država bi pa de facto dobila dodatne prihodke iz naslova DDV). Prav tako bi morali upoštevati načelo vzajemnosti in Osimske sporazme.

Posted by Meira Hot on Tuesday, May 26, 2020

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je v svojem odgovoru poslanki poudaril, da se na ministrstvu zavedajo težav turizma na Obali in opozoril, da bi izvzetje omenjenega odseka iz obstoječega vinjetnega sistema odprlo "pandorino skrinjico", "saj bi se tovrstne težnje iz različnih razlogov pojavile v več predelih Slovenije". To pa bi "zelo verjetno vodilo v razpad enotnega cestninskega sistema, za katerega smo si prizadevali celo desetletje."

Jernej Vrtovec (foto: Nebojša Tejić/STA/gov.si)

Hotova je poslansko vprašanje nato dopolnila z besedami, da obstaja za pobudo podlaga tudi v Osimskih sporazumih, "ki govorijo, da se bosta obmejni državi zavezali k izboljšanju sodelovanja na področju turizma in cestne infrastrukture." Ob tem je spomnila, da je na italijanski strani 50 kilometrov brezplačne avtoceste do Škofij, kakor tudi na goriški strani. "Morda bi bilo potrebno tudi v duhu dobrih medsosedskih odnosov in načela vzajemnosti vzeti v vidik tudi ta obzir. Mislimo, da gre za izjemo, ki je upravičena," je dodala.

Po njeni dopolnitvi je minister Vrtrovec priznal, da je pobuda legitimna in terja resen pogovor z istrskimi poslanci. "Pred odločitvijo potrebujemo številke, kakšne bodo finančne posledice za družbo Dars," je poudaril. Tri velike občine - Koper, Izola in Piran - ne bi bile več vključene v vinjetni sistem, je še izpostavil. "O pobudi se moramo pogovarjati, ker če bi to pomenilo, da spodbudimo turizem, da bo pri nas ne vem koliko italijanskih gostov, sem potem prvi za," je zaključil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  27 .05. 2020 ob  22: 04
-1
@pinkopalinko
Heh, kristalno jasno, da izkrivljaš. Namerno.
Prav zato se res ne mislim s tabo...
Ti kar izkrivljaj, če ti paše, očitno imaš nekaj od tega...
pinkopalinko |  27 .05. 2020 ob  20: 16
@galeb

frikofric je morda še zelen, jaz pa nisem. Se dobro spomnim, da se je za rešitev zapletov z zaprtjem obalne ceste, za kar je bila potrebna ukinitev vinjete za tunel, zavzemal predvsem izolski župan. popo je v brezupu celo vrnil obalno cesto državi.
Tiramola  |  27 .05. 2020 ob  19: 31
Lahko bi uvedli vinjeto za poti skozi gozdove.
Tako bi bilo manj prometa in manj škode v naravi.
Lp
Lili |  27 .05. 2020 ob  12: 43
-2
@ vsem
Je škoda pisat in dokazovat kdo je kaj naredu.. Kaj vam še ni jasno? Rdeča banda ima eno in edino načelo: Cilj opravičuje sredstva!
Oni vedno uporabijo isto metodo in očito pali... Najprej pustijo da nekdo naredi težaško delo (Popovič, Janša,...), potem uporabijo vsa, ma vsa sredstva, da to zaserjejo (čeprav tudi in predvsem oni uživajo te sadove) in ga pokopajo. Očitno uspeva! navodila iz Murgel pač...
galeb |  27 .05. 2020 ob  11: 58
-2
@frikofrkic
Kolko si star? Je žekaj puha pod nosom?
Dvomim. Ker tvoj spomin še ne seže niti tako daleč nazaj, ko se je Popo prvi v Sloveniji dajal na nož s celo državo da so ukinili vinjeto skozi predor Markovec. Mlatili so po njem kot po tepihu. Vsi po vrsti. Tudi Štajerci ker oni takrat še niso imeli ukinjene vinjete in so se bunili zakaj bi jo mi potem imeli. Da ne govorimo o Ljubljani kako se je norčevala iz Popota. Pa je svoje dosegel! To da se zdaj ukinjajo vinjete tudi drugje je Popova iniciativa! Pa kar zagovarjaj svojega boječneža Rožleta kot hočeš. Boš dobil liziko.
Ištrijan |  27 .05. 2020 ob  08: 23
@alfa

Ne grabi vsevprek, ne betonira vsevprek, prejšnje koritnike je v pretežni meri umaknil od korita.....za polovico mandata kar v redu! Za naprej bo pa moral še marsikaj pokazat!
alfa |  27 .05. 2020 ob  07: 17
-5
Vsi pljuvate neopravičeno po Popoviču...kaj pa je ta bržanc narediljQuery112305531996545127396_1590556509449?
monty |  27 .05. 2020 ob  06: 54
10
Na stajerskem so ukinili vinjete da bi lahko “sprehenzi dojč” hodili normalno v slo. Pa se spomnite ko ni bilo vinjet si svobodbo vozil po hitri cesti...sploh se ni placala. Vinjete nisi rabil...zdaj pa jo moras imeti ce zelis se voziti po hitri cesti pa tudi ce koristis samo en odsek. Jaz razumem avtocesto proti Ljubljani samo to ob meji tako...se bi moralo bit zastonj kot ti italjani dajo 60km avtoceste da prides do Gorice po krajši poti. Očitno na obali je zavladala kriza...ladje verjetno nekaj let ne bo več..turistov niti. Slovenski turizem je sivi turizem (celinci pridejo na obalo z lastno hrano in pijačo) torej ne pustijo centa. Nemci pa so samo tranzitno za hrvasko.
pinkopalinko |  26 .05. 2020 ob  23: 36
-9
@frikofrkic

seveda je bil popo že župan, ko so bile leta 2008 uvedene vinjete. ampak je sigurno vedel, da ga bo banda nehvaležna že čez 10 let nogirala in si je mislil, ko vas jebe. Tako smo zaradi nehvaležnežev ostali brez možnosti, da bi uporabljali HC brez vinjet. Zdaj pa neka vroča Meira kopira njegove ideje izpred 12 let.
Ištrijan |  26 .05. 2020 ob  23: 27
@Alex

Se strinjam, nikakor ne drzi, da se Popo ni za nic zavzemal! Krcevito se je zavzemal kje in kako bi lahko mastno profitiral...on v prvi vrsti in ob njem, z njegovimi drobtinami se njegovi podrepniki, tisti, ki so se ob prvi priliki razbezali in oportunisticno poskrbeli za lastne riti!
Alex |  26 .05. 2020 ob  22: 38
-6
@frikofrkic

Nima smisla se dajati s tabo, saj iz tvojega pisanja razvidno, da nimaš pojma, za kaj se gre. Samo ozri se okoli.in videl boš, kaj je naredil popovič. Dejanja povedo več kot besede.
frikofrkic |  26 .05. 2020 ob  21: 06
21
Koper je glavno mesto "regije" že stoletja. Koliko je bil zavzet kot državni svetnik pa so že časopisi pisali. Enkrat na leto na sejo ali manj.
1