Erjavec: Tožba proti Italiji zaradi terminalov zadnja možnost

Slovenija

Vodja slovenske diplomacije, bivši okoljski minister Karl Erjavec, je morebitno tožbo Slovenije proti Italiji zaradi plinskih terminalov danes v Bruslju komentiral z besedami, da je treba najprej izčrpati vse druge poti in da je tožba zadnja možnost. A o tem bo po njegovih besedah odločil minister za kmetijstvo in okolje.

"Gre za staro zgodbo. Tudi ko sem bil minister za okolje, moram reči, da smo pripravili vse potrebno, če bi bilo treba vložiti tožbo. Meni je zelo žal, da moramo danes o tem razmišljati, da tu ni neke rešitve, ki bi bila v obojestransko zadovoljstvo," je še dejal Erjavec.

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ima po Erjavčevih besedah vse elemente pripravljene, ampak na koncu gre za politično odločitev in presojo o tem, ali je bilo v dialogu storjeno vse, da ne bi bilo treba po poti tožbe. "Kolikor sem informiran, dialog ne teče tako, kot bi si želeli," je še dodal.

Na vprašanje, ali je torej tožba edina možnost, ki preostane Sloveniji, je minister odgovoril: "Ne, mislim, da je treba izčrpati vse poti in da je tožba zadnja možnost. Bo pa seveda minister za kmetijstvo in okolje povedal, ali vidi še kakšno možnost, kako razrešiti to vprašanje."

Ob tem je Erjavec še spomnil, da gre pri tem vprašanju za čezmejne vplive. "Če so čezmejni vplivi, pa smo dolžni kot vlada zaščititi interese Slovenije," je še povedal v odzivu na vse glasnejše proteste proti terminalom in pozive vladi, naj Italijo toži na Sodišču EU.

Ostale aktualne vsebine:

Policisti v snegu dali vse od sebe

Sneg pobelil Obalo: nekaterim preglavice, drugim veselje

Dekani imajo spet elektriko!

 

Deli novico: