DRŽAVNO PRVENSTVO POD BERNARDINOM: Najhitrejši deskarji z veslom

Piran

V soboto je pred Bernardinom potekalo že četrto  državno prvenstvo v deskanju z veslom (SUP). Tekmovanje je v zaliv pred Bernardinom pritegnilo številne ljubitelje te športne discipline, ki je v Sloveniji čedalje bolj priljubljena. Na regati, kjer so se pomerili izkušeni tekmovalci, je na 4. SUP državnem prvenstvu v moški kategoriji zmagal Jošt Zakrajšek iz SUP klub, v ženski pa Manca Notar iz SUP klub. Med mladinci je bil najhitrejši Žiga Brajnik iz SUP klub. 

Četrto državo prvenstvo v deskanju z veslom, ki je minilo v znamenju visokih temperatur in sonca, je letos privabilo v Portorož skupno 35 tekmovalcev iz vseh koncev Slovenije. V skladu s pravili Surf zveze Slovenije in Mednarodne surf zveze (ISA) so se tekmovanja lahko udeležili tekmovalci z deskami dolžine 12,6 (381 cm) in 14 (427 cm).

Udeležba je bila dovoljena tudi tekmovalcem z napihljivo desko, napolnjeno z zrakom, pri kateri ni bilo omejitev pri dolžini, ter tekmovalcem z »allround« desko, t.j. desko v obliki surf deske, ki ni smela presegati dolžine 12,6 (381 cm).

Čas za ogrevanje in prosti trening je potekal pred Bernardinom od 10. do 12.ure, ko je bil start regate. Tekmovalno tehnično polje, dolgo 3 km, je potekalo ob bernardinski obali. Po napetem tekmovanju je naziv državnega prvaka v deskanju z veslom v moški kategoriji osvojil Jošt Zakrajšek iz SUP klub kot drugi najboljši je v cilj priveslal Rok Puvar iz Športnega društva Keka Piran med tri najboljše pa se je uvrstil še  Tomaž Jensterl iz TIKI TEAM .

V ženski kategoriji je naziv državne prvakinje osvojila Manca notar iz SUP klub, drugo mesto pa Natalija FON Boštjančič iz SUP klub.   Med mladinci, ki so se prav tako  pomerili na enakem tekmovalnem tehničnem polju, vendar krajšem, se je najbolje odrezal Žiga Brajnik iz SUP klub.

Deskanje z veslom ali SUP (v angl. Stand Up Paddling), ko na deski stojimo in se po vodni gladini premikamo z veslanjem, je športna deskarska disciplina, ki se je začela aktivno razvijati v 50. letih prejšnjega stoletja na Havajih. Supanje, kot to športno disciplino imenujejo tudi slovenski navdušenci, je odlična alternativa surfanju, ko ni valov in vetra.

Športno opremo sestavljata veslo in deska, ki je nekoliko večja in širša. Poleg »trde« deske se v zadnjem obdobju, tudi iz povsem praktičnih razlogov pri transportu, uveljavlja napihljiva SUP deska, ki tudi sodi v uradno tekmovalno opremo.

V Športnem društvu KEKA Piran, ki je v sodelovanju s SURF zvezo Slovenije organiziralo tokrat že 4. državno tekmovanje v tej disciplini, so bili nad visokim številom tekmovalcev zadovoljni. Kot je povedal Alan Železnik, predsednik društva in tudi sam ljubitelj te športne discipline, zanimanje za SUP iz leta v leto narašča.

Odločitev, da se društvo poda v zahtevno organizacijo državnega prvenstva, se je izkazala kot prava. To še najbolj potrjuje visoko število tekmovalcev z desko in veslom, ki so se na 4. državno prvenstvo v Portorožu pripeljali iz vseh koncev Slovenije.  

Deli novico: