Dr. Dragan Marušič: "Konstrukt je nastajal dolgo in načrtno"

Koper

Pridobili smo pismo, ki ga je rektor Univerze na Primorskem dr. Dragan Marušič poslal sodelavcem, potem ko je v javnosti zaokrožila anonimka, v kateri mu nekateri zaposleni očitajo številne nepravilnosti. Pismo objavljamo v celoti.

Spoštovane sodelavke in spoštovani sodelavci,

teden sem začel na popolnoma drugačen način, kot ga končujem. Pripravlja se javna razprava o noveli zakona o visokem šolstvu. Vsebina je ključnega pomena za delovanje in razvoj UP, saj določa višino sredstev, ki nam bodo na voljo. Za našo univerzo so predlagana finančna izhodišča nesprejemljiva, saj izhajajo iz nezakonitega financiranja zadnjih treh let, ki so nas postavila v podrejeni položaj. Zdaj, pred začetkom javne debate, lahko povem, da sem v zadnjem obdobju bil hud boj z neodzivanjem odgovornih na naše argumente. Čeprav sem bil avtor pisma rektorjev predsednici vlade, v katerem jo zelo natančno seznanjamo s predlogi, je rektorju, ki ne vodi univerze s sedežem v metropoli, otežena že sama komunikacija, kaj šele neposreden vpliv na odločevalce.

V začetku tedna sem opravil tudi intervju za novembrsko Sobotno prilogo Dela. V njem sem izkoristil redko dani ekskluzivni medijski prostor za natančnejšo obrazložitev videnja zakonske ureditve visokega šolstva. Hkrati sem imel možnost pojasniti premalo pomemben status slovenskih univerz na svetovnem zemljevidu hramov učenja in znanstvenega dela. Predvsem za slednje gre. Za znanstveni razvoj, ki temelji na strokovnih sposobnostih učiteljev, predavateljev in raziskovalcev.

V zadnjih mesecih je bilo vodstvo univerze pod neprestanimi pritiski zaradi razmer pri reševanju zapletov, ki so nastali ob nepremišljenih odločitvah za gradbene podvige iz prejšnjih let. Pritiski so načrtni in usklajeni, avtorjev pri tem ne zanima, kaj dejansko pomenijo velike vsote, ki naj bi jih po njihovih tolmačenjih bila UP dolžna vračati državi. Spretno manipulirajo s prostorsko stisko, ki je dejanski in pereč problem. Pri svoji agendi pa pozabljajo, da je bil osnovni greh storjen z odločitvijo za gradnjo sredi hude gospodarske in finančne krize, ki je leta 2010 nedvomno že bila. Projektoma v dva univerzitetna kampusa, ki presegata vrednost 160 milijonov evrov, bi morali dati ime Utopija, ne pa Sonce in Livade. Dobro vemo, kaj vse mora danes celotna država žrtvovati, da bi privarčevala podobne vsote. Pogoltnost je šla tako daleč, da so nekateri v prvih letih gradnje naredili vrsto napak; iz neznanja ali pa morda namerno. Te napake sedaj močno tarejo UP. Anonimni uredniki s svojimi lovkami, ki sežejo od Ljubljane do uredniških prostorov v Kopru, obveščajo javnost o povsem drugih domnevnih težavah. Pri tem jih gotovo najbolj moti, da imamo razmere v Utopiji pod nadzorom, nepravilnosti in zlorabe iz prejšnjih let pa bodo dokazane in kaznovane pri zato pristojnih institucijah, ki obravnavajo prijave.

Zaskrbljujoča je lahkotnost, s katero so nekateri mediji povzeli anonimni dokument, ki inkriminira moje delo. Očitno je razkroj družbe brezmejen in je vsakdo, ki ni sposoben v naslednji uri reagirati na konstrukt, ki je nastajal dolgo in načrtno z avtorstvom večjega števila za svoje privilegije zaskrbljenih ljudi, lahko inkriminiran še isti dan.

Na UP, ki je visokošolska ustanova, imamo morda kanček možnosti, da svojim študentom prenesemo znanje in vedenje, ki jim bo olajšalo življenje potem, ko nas zapustijo. Morda pri nas pridobijo tudi vrednote, ki ne bodo temeljile na postavkah, s katerimi se ukvarjam v drugi polovici tega tedna. Nehvaležna je vloga posameznika, ki čez noč ugotovi, da se mora braniti pred očitki v osrednjem televizijskem dnevniku in najbolj branem časopisu na Primorskem. Da si je izmislil matematično konferenco, da bi spravil v žep 10.000 evrov za organizacijo lastnega rojstnega dne!? Za konferenco sem izvedel tisto sredo ob deseti uri, ko so me pripeljali v predavalnico, v kateri je sedela množica pomembnih matematikov z vsega sveta. Kaj se zgodi potem, ko dokaže, da je konferenca bila? Kako naj posameznik reagira do bolestnih javnih obtožb in kaj naj pove njihovim avtorjem? Znanim in za zdaj še neznanim.

Ob koncu tedna se bomo očitno morali ukvarjati z vsebino anonimke. Na desetine insinuacij in obtožb potrebuje jasne odgovore. Pa ne zato, da bi se rektor branil pred javnostjo ali sodelavci. Zbrani dokazi bodo lahko v pomoč kriminalistom, ki bodo tako veliko lažje razkrinkali avtorje, tožilci pa pripravili kakovostno obtožnico.

Anonimka se začne z ugotovitvijo, da glasni posamezniki na UP izgubijo službo. Do zdaj je nekaj ljudi izgubilo privilegije, nihče pa ni izgubil zaposlitve zaradi osebnega nestrinjanja z mano.

Prof. dr. Dragan Marušič

@@ Zavedni darovčik |  19 .11. 2013 ob  22: 12
Pri najboljši volji mi niti slučajno ni jasno, kaj želi opica s svojim neartikuliranim blejanjem doli povedati - odkar jih je zapustil Darko, se je še tisto nekaj smiselne govorice, ki so jo obvladali prej (Šefota je bilo pač treba vljudno pozdraviti in mu salutirati), spremenilo v kruleče pobebavljenosti. No, svoje je verjetno pri tem dokončnem zdrsu v animaličnost (žal le na jezikovni ravni, po svojem bistvu so namreč živali in zveri neprimerno plemenitejša bitja od darovčikov) povzročil dolgotrajni in kronični manko prenajedanja in prenacejanja na Darkovih in Vesninih konferenčnih orgijah. Seveda na davkoplačevalski račun.
@Zavedni darovčik |  19 .11. 2013 ob  18: 14
Točno tako, vem iz osebnih izkušenj, če nečesa ne poznaš, ne moreš vedeti. Zato lahko zavohaš smrad le, če najprej sam sereš, tako, povedano v prispodobi, da bo vsem jasno, še najbolj pa tebi (za večino drugih na up nimam teh bojazni).
Je pa bistvena razlika v tem, da letos ni bilo posebnih namenskih razpisov ARRS za znanstvene sestanke, kot so bila vsa prejšnja leta. Inštitut ANDREJA MARUŠIČA in Famnit pa naj bi v tem letu organizirala več kot 10 znanstvenih srečanj! Od kod namenski denar za njih? Od plač za Turistico, ali FM, Fali morebiti PEF, kjer bodo še ob izredni študij. FHŠju in ZRSju pa že tako samo jemlje, in več kot jim jemlje, še več bodo dali.
Zavedni darovčik |  18 .11. 2013 ob  10: 25
Mi, zavedni darovčiki, že vemo, kdaj je z organizacijo neke "znanstvene konference" nekaj resno narobe, zavohamo pa tudi takoj smrad ob netransparetni rabi javnega denarja. Naš Veliki Šefo je namreč v svojem večnem direktorskem mandatu skupi z večno dekanjo Vesnuljo Mičkoličko in priložnostnimi mladimi razisovalci organizeral dovelj "znanstvenih konferenc", da so naši nosovi za vohanje smradu in svinjarij že dodobra izurjeni.....
DM = 60 |  15 .11. 2013 ob  09: 28
"Za konferenco sem izvedel tisto sredo ob deseti uri, ko so me pripeljali v predavalnico, v kateri je sedela množica pomembnih matematikov z vsega sveta. Kaj se zgodi potem, ko dokaže, da je konferenca bila? Kako naj posameznik reagira do bolestnih javnih obtožb in kaj naj pove njihovim avtorjem?"

Komu ti to? Saj je bila že tedne prej na spletu najava konference DM = 60. In kdo je podpisoval in odobraval naročilnice? Saj praviš, da je vsa ODGOVORNOST na up tvoja.
Sel |  02 .11. 2013 ob  09: 32
Pomembno obvestilo: Darko Darovec osebi ki bi mu prinesla kakršnokoli koristno informacijo o identiteti in lokaciji UK izplača bogato nagrado. Interesenti se javite na ustrezen naslov.
Bralec Forumov |  01 .11. 2013 ob  17: 00
Ma mene zanima kam sta poniknila Urbana Klobasa (UK) in Darovčevalska PArtija Primorske (DPP), ki sta lansko leto držala štango in delala propagando Marušiču in njegovim pri pucanju Darovc,a Mikoličeve itd. na portalu Primorska.info. Kako to, da se tudi tokrat ne uključita v igro oziroma da ju v igro ne uključi Marušičev štab, saj sta lani opravila ogromno delo pri hvaljenju marušiča in kritiziranju Darovca oz. razkrinkanjem Darovčevih prestopkov? Folk je lani dobesedno nonštop visel na Primorska.info in čakal na objave DPP in UK...... Se ni pa nikoli izvedlo kdo je to dejansko bil: eni so rekli, da je ena te ista oseba, da so Taja Kramberger, Braco Rotar, Žagar itd. samo to je bil preenostaven odgovor. Govori se, da je bil to Gorazd Drvenšek, Marušičev dober prijatelj.... A kdo ve kaj več, zakaj jih sedaj ni več oziroma se ne oglašata več? Jaz vidim več opcij: ali sta se zdilala z Darovcem in prestopla v nasprotni tabor in prinesla s sabo informacije ali ju je Maruško utišal ker so se spičli zarad te ali one stvari, al kaj

Če kdo ve naj prosim odgovori, ker me res zelo zanima.......
Saintpaulija |  31 .10. 2013 ob  09: 12
Malo precekirajte tudi Svet zaupnikov UPR. Kaj ni to "rektorjevo posvetovalno telo"? Kaj pa delajo? So bili oni tudi na znanstveni konferenci??
pišot/darovec |  26 .10. 2013 ob  14: 23
Tik-tak, tik-tak, tik-tak ...
Kmalu se bo moral kdo izseliti iz Kopra, ne sam iz UP. Avtorji anonimke, preveč vas je na kupu. Krimiči ne bodo imeli teško delo ...
@ Univerza |  26 .10. 2013 ob  14: 10
-1
To kar praviš, pije vodo. Je pa res, da morajo to najprej ugotoviti pristojni organi, nepristransko in objektivno, in to tako za prejšnjo kot sedanjo univerzitetno "garnituro". Če kaj takšnega v naši nesrečni državi sploh obstaja. Glede na to, kako vestno in ažurno so se odzvali ti organi na nepravilnosti, ki sta jih počela Darovec in Mikolička (pa še kdo drug), nimam ravno velikega upanja, da se bo kaj premaknilo. Na koncu morda res ne bo preostalo drugega, kot da ukinejo univerzo.....
Univerza |  26 .10. 2013 ob  13: 41
Zdaj vidimo, da je Marušič isti kot prjšnja garnitura. To pojasnjuje tudi zakaj jih je tako močno napadel in zakaj so se prejšnji tako srdito upirali. Prav je, da jih je počistil. Toda zdaj mora iti še on. Menjava enega tirana za drugega ni osvoboditev.

Zato ga ne sme likvidirat nek nov Marušič, pač pa institucije in sodišča. Brez tega nas bodo res ukinili.
maher |  26 .10. 2013 ob  11: 58
Doli piše da so Dragana izdali njegovi. Zakaj naj bi ga izdali, če pa je delal neoporečno, vestno, pošteno. No ta mit pade ko bereš da so v kafiču Museum skonzumirali za 53.000€ našega denarja (sto metrov naprej imajo kafič Kantina v svoji lasti!!), Šli so na degustacijo v klet Santomas, a imajo svoj univerzitetni vinograd v Truškah, s katerim upravlja vinogradnik in kletar Rodica. Zakaj ne bi posvečeni goste poizkusili kapljico iz univerzitetnega vinograda? Najhujša je pa tale namještalka, soproga pokojnega brata kao toži UP za neke avtorske pravice, brat pokojnika pa požegna poravnavo. Zadevo plačajo davkoplačevalci! Dragan, kdo ima koga tukaj za norca?
@ Višja matematika |  25 .10. 2013 ob  23: 10
Kdo pa gleda iz vesolja? A Darko? No, tam je optika malce drugačnejša, pa samo misli, da vidi Marušičev nos - v resnici gleda svojega.
1