DOROTEJA NOVAK GOSARIČ: "V najboljšem možnem scenariju bo prvo cepivo dostopno konec decembra"

Slovenija

Sekretarka iz direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Doroteja Novak Gosarič je na današnji novinarski konferenci napovedala, do bo Slovenija nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19 pripravila najkasneje do konca decembra, ko naj bi bilo na voljo prvo cepivo. Cepljenje bo za državljane brezplačno, ne bo pa obvezno.

"V najboljšem možnem scenariju bo prvo cepivo proti koronavirusni bolezni dostopno predvidoma konec decembra. V pomoč državam članicam pri pripravi nacionalnih strategij cepljenja je Evropska komisija pripravila krovno strategijo, težko pa je napovedati, kdaj bodo pripravljene nacionalne strategije," je pojasnila Novak Gosaričeva.

Opozorila je, da bo celovita informacija za dokončanje nacionalne strategije na voljo šele ob izdaji prvega dovoljenja za promet s cepivom, kar pa naj bi se zgodilo konec novembra ali v začetku decembra. Takrat bodo države članice EU, vključno s Slovenijo, lahko dokončno pripravile nacionalne strategije.

Novak Gosaričeva je dodala, da bo vsaka država članica pravzaprav pripravila tri strategije, ki bodo vezane na tri platforme cepiv. "Vse države članice bodo prvo cepivo dobile istočasno in v količini, ki članici pripada glede na delež prebivalstva v EU, saj je ključ delitve že vnaprej določen," je poudarila.

"Prednostni seznam cepljenih bo pripravila stroka na podlagi priporočil EU. Upoštevalo se bo najbolj ranljive skupine prebivalstva glede na starost in kronične bolezni, ter seveda tudi zdravstvene delavce in delavce v drugih nujnih infrastrukturah," je dejala. Izrazila je upanje, da bo prva pošiljka cepiva zadoščala za vse najbolj ranljive skupine.

KAKO NAJLAŽJE DO RECEPTA ALI ZDRAVNIKA? V ZD Koper je to tako enostavno (VIDEO)

Svoje delo so zaradi aktualnega stanje glede koronavirusa prilagodili tudi v koprskem zdravstvenem domu, tako med drugim do nadaljnjega osebno naročanje ni mogoče. Da bi obiskovalcem kar se da poenostavili postopek naročanja, so na njihovi spletni strani pripravili obrazec e-naročanje, s katerim boste najlažje prišli do zdravnika ali recepta.

V Sloveniji bo cepljenje proti koronavirusni bolezni za državljane brezplačno, strošek bo namreč pokril državni proračun, pri tem pa cepljenje ne bo obvezno. "Potrudili pa se bomo javnost ozavestiti o koristih cepljenja ter odpraviti dvom v varnost in učinkovitost cepiva," je zagotovila Novak Gosaričeva.

IDEALNI POGOJI ZA DELO TIK OB MORJU: Izberite si poslovni prostor v koprski marini

Marina Koper d.o.o. v na novo zgrajeni stavbi na Kopališkem nabrežju, ki se dizajnersko in funkcijsko popolnoma sklada z okoljem, tj. morjem in plovbo, prodaja prostore za pisarniške, trgovske ali storitvene namene, v skupni izmeri približno 1.000 kvadratnih metrov.

"Slovenija bo enako kot druge države članice dostopala do cepiva na urejen način, v okviru skupnega javnega naročanja na EU ravni, ki ga vodi Evropska komisija v tesnem sodelovanju z državami članicami," je izpostavila. Po njenih besedah se EU kot velik in močan kupec "trdo" pogaja s sedmimi proizvajalci najbolj obetavnih cepiv, s štirimi od teh pa je že sklenila dogovore o predčasnem nakupu cepiva.

Novak Gosaričeva je sicer dejala, da bi bilo neodgovorno, če bi se Slovenija kot majhen kupec o preskrbi s cepivom pogajala neposredno s proizvajalci. Se pa bo Slovenija po njenih besedah pogovarjala s proizvajalci o logistiki dostave cepiva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija