DOGOVOR JE PODPISAN: Občina in Luka družno v boj proti hrupu (FOTO)

Koper

Mestna občina Koper in Luka Koper sta danes podpisali dogovor o izvajanju omilitvenih ukrepov za zmanjšanje vplivov pristaniške dejavnosti na okolje, h kateremu sta se zavezali že lani. "Prav je, da recipročno skrbimo en za drugega," sta se na podpisu dogovora strinjala koprski župan Aleš Bržan in predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel. Luka bo v naslednjih petih letih za izvedbo omilitvenih ukrepov namenila milijon evrov.

"Delimo si ozemlje, prav je, da skrbimo za razvoj eden drugega. Gre za korak naprej v našem sodelovanju. Upam, da je le eden izmed korakov, ki se bodo še zgodili v prihodnjih letih, da bodo občani videli, da je sožitje možno in to na zdrav način," je pred samim podpisom dogovora dejal župan Aleš Bržan in izrazil zadovoljstvo, da se stvar, ki se je začela pred enim letom, danes vendarle konkretizira.

Podobnega mnenja je bil tudi predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel, ki je povedal:

"Eni brez drugega ne moremo. Luka in občina si delita prostor, okolje, ljudi, občane. V Luki se zavedamo, da je sožitje zelo pomembno, zato bomo delovali v tej smeri."

S podpisom pisma o nameri julija lani je občina dala zeleno luč za podaljšanje prvega luškega pomola, v Luki pa so se zavezali k izvedbi omilitvenih ukrepov za zmanjšanje vplivov pristanišča. Konkretno naj bi prišlo do oblikovanja okoljskega sklada, v katerega bi Luka vsako leto vplačala 200.000 evrov za izvedbo teh ukrepov.

Dogovor sta strani danes podpisali za pet let z možnostjo samodejnega podaljšanja, kar pomeni, da bo Luka za omilitev vplivov pristanišča na okolje, predvsem za zmanjšanje hrupa, namenila milijon evrov. Ali bo to dovolj in če bodo namenili še kaj več oziroma dogovor podaljšali, bo pokazal čas, je prepričan župan. Kot je dejal:

"Cilj je, da izboljšamo kakovost bivanja v lokalni skupnosti. Kdaj bomo to dosegli in kako kakovostni bodo ti ukrepi, bo pokazal čas. Vsak začetek je neke vrste test, potem bomo videli, kako naprej."

Denar, ki ga bo za omilitvene ukrepe namenila Luka, bo namenjen predvsem tistim, ki živijo v neposredni bližini pristanišča, je še pojasnil župan.

Na novembrski seji občinskega sveta, ki bo v četrtek, bodo sprejeli pravilnik, ki bo podlaga za objavo javnega razpisa. V četrtek bodo mestni svetniki obravnavali tudi predlog odloka o dodeljevanju nepovratnih sredstev za izvajanje omilitvenih ukrepov z namenom zmanjšanja vplivov emisij iz pristaniške dejavnosti. Razpis bodo objavili še letos, sredstva pa razdelili prihodnje leto, so še pojasnili ob današnjem podpisu pogodbe.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija