DO SEDAJ LE PRAZNE OBLJUBE: Bo država dopustila, da bomo ostali brez edinega laboratorija za monitoring oljčnega olja?

Izola

Laboratorij Inštituta za oljkarstvo je edini imenovan uradni laboratorij za ugotavljanje kakovosti in pristnosti oljčnega olja v Sloveniji, vendar pa zaradi pomanjkanja finančnih sredstev za opremo, ki je bila uničena v lanskem požaru, še vedno ne more izvajati vseh aktivnosti. Posledično trenutno nimamo imenovanega uradnega laboratorija, ki bi lahko opravljal vse analize za potrebe uradnega nadzora na tem področju. Država je sicer obljubila, da bo priskočila na pomoč, vendar še do danes ni prišlo do konkretne rešitve, kljub temu da je intervencija nujna in je ogrožen sam obstoj laboratorija.

Univerza na Primorskem, ki je lastnik prostorov v Livadah, naj bi njihovo sanacijo zagotovila do začetka novega študijskega leta.

Močno neurje, ki se je lani oktobra razbesnelo nad Izolo, in požar sta povzročila veliko škodo tudi v laboratoriju Inštituta za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper (ZRS Koper). Zaradi posledic in neuporabnosti uničenih prostorov v Kampusu Livade so bili primorani poiskati alternativne prostorske rešitve. Vso opremo, ki je bila delno uničena in je še uporabna, so preselili v najete prostore v Izoli, vendar pa laboratorij trenutno ne more izvajati vseh aktivnosti. Tako posledično v Sloveniji trenutno nimamo imenovanega uradnega laboratorija, ki bi lahko opravljal vse analize za potrebe uradnega nadzora na tem področju.

Inštitutu oziroma laboratoriju namreč primanjkujejo nujno potrebna oprema uničena v požaru in dodatna finančna sredstva, da bi lahko normalno začel delovati in da bi naša država ohranila mesto v mednarodnem prostoru. Slovenija se je v strategiji kmetijstva zavezala, da bo razvijala oljkarstvo, vendar pa je država v zadnjih 20 letih zelo malo investirala v delovanje tega laboratorija. Opremo je osebje laboratorija pridobilo na EU razpisih, kader pa se je večinoma projektno financiral.

Edini v Sloveniji 

Laboratorij Inštituta za oljkarstvo ima v mednarodnem prostoru poseben pomen. Od leta 2005 dalje vsako leto opravlja zahtevna mednarodna medlaboratorijska testiranja, ki se jih lahko udeležujejo le akreditirani laboratoriji. Ob tem je tudi edini imenovan uradni laboratorij za ugotavljanje kakovosti in pristnosti oljčnega olja v Sloveniji, tako od leta 2005 opravlja vse analize potrebne za uradni nadzor.

Posebnost Laboratorija Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper je tudi v tem, da je z izšolanim in usposobljenim osebjem prepoznaven tudi na raziskovalnem področju. Trenutno dela na EU raziskovalnem programu Obzorje 2020, pri katerem sodelujejo vsi svetovni akterji s področja oljčne analitike.

Kljub klicu na pomoč, od države le prazne obljube

Na ZRS Koper opozarjajo, da je eden od temeljnih pogojev za ohranitev akreditacije nabava v požaru uničene opreme, a je brez dodatne pomoči države ne morejo izvesti. Že večkrat so na različne načine odgovorne opozorili, da je resno ogrožen obstoj edinega akreditiranega laboratorija za monitoring oljčnega olja v Sloveniji. "Ogrožen je uradni nadzor, dejavnost, ki omogoča zaščiteno označbo porekla, strokovne naloge in izvajanje trenutnih raziskovalnih projektov," opozarjajo. "Če se je država odločila, da bo razvijala oljkarstvo, je eden izmed temeljev, da ima tudi svoj nadzor nad slednjim. Glede na to je jasno, da mora država za to poskrbeti," so prepričani.

Konec lanskega leta so na vlado naslovili vlogo za dodelitev interventnih sredstev za odpravo posledic požara, vendar kljub številnim obljubam do danes ni prišlo do konkretne rešitve. V zadnjih dveh tednih so sicer uspeli ponovno vzpostaviti prizadevanje za rešitev nastale situacije. Tudi tokrat so dobili obljube, in sicer da bo vlada v najkrajšem možnem času obravnavala na novo pripravljeno gradivo in s tem zagotovila podlage za rešitev nastale škode.

Bodo tokrat opozorila uslišana, ali bo država poskrbela, da bomo ostali brez edinega akreditiranega laboratorija za monitoring oljčnega olja, ki prispeva k temu, da imamo na našem tržišču boljše olje?

Deli novico:

Franz Josef |  22 .02. 2018 ob  18: 24
Laboratorij je potreben za zagotavljanje kakovosti in preprecevanje zlorab.Kvecjemu ga je potrebno okrepiti,oljke so pomemben del istrske identitete, oljkarstvo pa vse bolj pomembna gospodarska panoga.
jurij |  22 .02. 2018 ob  18: 18
@flopka, pridi k meni po olje.ZOP Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre , ekološke pridelave.
oljkar |  22 .02. 2018 ob  15: 15
pametni kagumer, vse analize se plačajo
škembo |  22 .02. 2018 ob  13: 31
Sam pridelujem olje za lastne potrebe in lanska letina mi je podarila višek še za bližnje prijatelje.
Na nekaj potovanjih - obiskih , po državah pridelovalk olivnega olja sem imel priliko preizkusiti olja z geografskim poreklom in tudi njihovo vrednost v EUR. Ne razumem ,kako v trgovinah prodajajo deklarirano exstra deviško olje po takih cenah in kdo tu zastiska oči. Ne poznam delo propadlega laboratorija in poskusil sem vprašati na zvezi potrošnikov kako in kaj oziroma ali kdo nadzira kvaliteto?? Seveda so me gladko odpravili!. Drugi vidik , ki ga prikazujejo nekateri večji pridelovalci olja na obali je tudi problematičen ; npr , ko čuješ izjavo nimam več svojega za prodajo in moram "čez blok" da lahko ugodim kupcem.(nevedni prevarani zauplljivi kupci)
S poskusi prevare sem se že srečal tudi pri domačih oljarnah? Strinjam se , da moramo imeti neki organ , ki bi to pošteno nadziral, prav tako se zavedam, da to ni neki laboratorij in/ali zveza potrošnikov ; žal v lepi naši, to zaradi moralnih in drugih materialnih razlolgov tega ne bomo deležni?!
xxl |  22 .02. 2018 ob  11: 07
Sramota! Imamo denar za dokapitalizacije in dokapitalizacij...Imamo denar za potovanja v Dubaj, imamo denar CELO ZA EMO...
flopka |  22 .02. 2018 ob  09: 16
Večina uporablja nedovoljena sredstva za višjo kvantiteto oljk. Briga vas kvaliteta, kaj ljudje uživamo. Sram vas bodi.
Xxxx |  22 .02. 2018 ob  09: 11
Ce bi oljke rasle na Barju,Golovcu,Krimu in Pokljuki,bi bilo drugace,mogoce!?
Bibalo |  22 .02. 2018 ob  08: 32
Ljubljana-mačeha.
Traven |  21 .02. 2018 ob  23: 07
Mati moja, ta kagumer je zadetek. Dal si ga bom na steno, da me spominja na to, kar ne smem biti (pa tudi ne želim).
Kako je nastalo 5.000 ha in več istrske oljke (nikoli v zgodovini toliko), ki je postala pridobitna panoga v slovenski Istri. So se tudi v Agraria Koper odločili, da je treba narediti korak naprej in so pred desetletji poslali obetavnega fanta na študij v tujino za področje oljkarstva. Prinesel je nova spoznanja in vštric z drugimi ukrepi prinesel razcvet. Med njimi tudi uspešno prepričevanje kmetijskega ministrstva, da je vredno v pred pristopnih pogajanjih z EU vlagati v širitev oljčnikov. Nastala je potrebna veriga okolja za oljkarstvo, med njimi tudi laboratorij instituta za oljkarstvo. Ta uspešna zgodba lahko tudi potone.
Kako me mika, da bi temu kagumerju odčital pikre ali ostre. Zagotavljam vam, da mi je jezikanje v genih. Fino povedano, kako bi bilo dobro o tem počokolati.
Zadovoljim s s tem, kar mi je kašen bot pravil meni kot fureštu moj sosed: saj bi komu kaj rekel, pa nimam komu.
Stvarnik vesolja |  21 .02. 2018 ob  22: 49
-1
Zadeva je resna. Treba ugotoviti koliko denarja sploh je, imajo norci od vladarjev našega denarja (politik še nikoli ni delal v životu). Menda so odvojili kar 1 milijardo evrov za Iran in Palestino. Ne se čudit. Sami norci nam KOMAndirajo.
kagumer |  21 .02. 2018 ob  21: 29
Ta laboratorij služi sam sebi, da si gospodje delijo lepe zneske.
In kaj če je edini uradni laboratorij za ugotavljanje kakovosti in pristnosti oljčnega olja v Sloveniji? Vrhunski pridelovalci se dokazujejo s predstavitvami in nagradami iz tujine, z izborom za županovo olje, itd.... kdor želi analizo zase, naj si jo plača in naj laboratorij živi od tega denarja.
Pa mislim, da tudi veletrgovci (špar, tuš, lidl, hofer, itd), ki uvažajo cenena olja iz španije, maroka ali kdovekje ne potrebujejo tega laboratorija. Morda bi ga potrebovala zveza potrošnikov slovenije, ki za vpogled v rezultate zahteva članarino, pa naj plača še analizo...
@izolana |  21 .02. 2018 ob  17: 48
-2
povej, s čim gnojiš in škropiš oljke? Povej kdaj pobiraš?
1