DI MAIO IN LOGAR O SPROŠČANJU ZAHODNE MEJE: Kdaj h sosedom le po nakupih in na plažo?

Slovenija

Zunanja ministra Slovenije in Italije Anže Logar in Luigi di Maio se bosta sešla še pred koncem tedna, je danes napovedal govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin na novinarski konferenci. Dodal je, da bo po njunem srečanju znanega več o morebitnih novostih v režimu prehajanja slovensko-italijanske meje z italijanske strani.

Z novim odlokom o ukrepih za preprečitev širjenja covida-19 na mejnih prehodih, ki je začel veljati danes, na meji z Italijo po novem deluje tudi nadzorna točka Gorjansko-Šempolaj.

Kacin je danes potrdil, da se je Slovenija z odlokom, ki ga je vlada sprejela v ponedeljek na dopisni seji, načeloma odprla za turizem, saj potrdilo o rezervaciji v turističnem objektu po novem zadošča za vstop v državo. "To je zagotovo pozitiven element," je dejal Kacin.

Anže Logar

Po njegovih besedah so tudi narejeni nastavki, s katerimi bi pomagali tudi drugim državam, da razumejo, da je treba čim prej skleniti dvostranski tehnični dogovor, ki bi omogočil hitrejši prestop meje in boljši pretok ljudi.

Na vprašanje, ali lahko italijanski turist z rezervacijo v slovenskem hotelu pride v Slovenijo, ko bo Italija odprla meje, je Kacin odvrnil, da bo na to mogoče odgovoriti šele, ko bo sklenjen tehnični dogovor z Italijo, po srečanju ministrov ter po sodelovanju pristojnih institucij za javno zdravje.

Luigi di Maio

Meja z Italijo je sicer po Kacinovih besedah v veliki meri prepustna, ko gre za dnevne migrante, šolarje, ki prihajajo v Slovenijo. Normalno poteka tudi tranzit.

Novi odlok za državljane EU in tudi tiste iz tretjih držav predvideva 14-dnevno karanteno po vstopu v Slovenijo. Izjeme so osebe iz držav na seznamu za prost vstop, na katerem je za zdaj le Hrvaška, ter osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Izjema velja tudi za tiste, ki imajo rezervirane nočitve, lastnike nepremičnin in tiste, ki pridejo iz zdravstvenih razlogov. Izjeme med drugim veljajo tudi za delovne migrante, imetnike diplomatskih potnih listov in tiste, ki potujejo čez Slovenijo v drugo državo v istem dnevu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  26 .05. 2020 ob  21: 33
Še fašistična mađarska nam je zaprla mejo!