ČLANICE UP PONOVNO USPEŠNE: Pridobile več projektov bilateralnega sodelovanja z ZDA

Koper

Članice Univerze na Primorskem – UP Inštitut Andrej Marušič, UP Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnlogije in UP Fakulteta za management so bile ponovno uspešne na javnem razpisu za sofinanciranje znanstveno-raziskovalnega sodelovanja med Republiko Slovenijo in ZDA v obdobju 2022-2024, ki ga razpisuje Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS).

Univerza na Primorskem je skupno pridobila sofinanciranje za 13 novih projektov. Dodatno je še en projekt bilateralnega sodelovanja pridobil dr. Michael Mrissa, ki je zaposlen na inštitutu InnoRenew CoE ter na Univerzi na Primorskem. Več o pridobljenih projektih izveste tukaj.

Javni razpis ARRS sofinancira medsebojne obiske slovenskih raziskovalcev in raziskovalcev iz Združenih držav Amerike, ki izvajajo skupne znanstvenoraziskovalne projekte z namenom okrepiti sodelovanje z ZDA, povečati mobilnost slovenskih raziskovalcev in število gostovanj vrhunskih raziskovalcev iz ZDA v RS ter povečati število prijav slovenskih raziskovalcev na razpise okvirnih programov Evropske unije na področju raziskav in inovacij in na ostale mednarodne razpise.

Univerza na Primorskem redno vzpostavlja bogato mednarodno študijsko in raziskovalno sodelovanje z univerzami v ZDA, saj je strateška usmeritev univerze v mednarodno znanstveno-raziskovalni proctor.

Obisk Charlotte Taft, predstavnice veleposlaništva ZDA V Sloveniji, na UP FAMNIT v marcu 2022.

Ameriško veleposlaništvo za študente Univerze na Primorskem letno predstavlja priložnosti pripravništva SEI (Student Entrepreneurship). Gre za program, ki povezuje študij s podjetništvom, slovenskim študentom pa omogoča pridobivanje prvih delovnih izkušenj pod mentorstvom, povečane možnosti za zaposlovanje ter jim hkrati omogoča uvod v razumevanje poslovanja v gospodarstvu. Prav tako razpisuje program Fulbright, ki je namenjen slovenskim doktorskim študentom in podoktorskim raziskovalcem za gostovanje v ZDA ter ameriškim državljanom za gostovanje v Sloveniji.