Čežarji: Živimo za pust

Koper

Prvi marec in z njim pust ter pustne povorke se nezadržno bliža. Tudi na Obali je veliko takih, ki jim pustni dogodek pomeni veliko, v smislu druženja, zabave, sprostitve. »Živimo za pust«, pravi Doris Bordon iz Čežarjev, ki se s skupino tudi letos intenzivno pripravlja na Istrski karneval, ki bo koprske ulice preplavil v vikendu začetek marca.

Kot pojasnjuje Bordonova se v njihovo pustno skupino združujejo prijateljice in prijatelji, od dojenčkov v vozičkih do upokojencev, ki so se pustnih povork začeli udeleževati pred šestimi leti v Kopru, ko so bile "Pupe de Popo", leto poprej pa so bili na pustovanju na Občinah, kjer so se predstavili pod imenom "Ribiči senza granice". "Vedno gledamo, da je nekaj aktualno in da se glede na razpoložljiva sredstva naredi čim boljše," opisuje Bordonova, saj so pri svojem ustvarjanju omejeni na lastna sredstva in finance, ki jih prejmejo ob sodelovanju na karnevalu.

"Maske izdelujemo doma, v Čežarjih. Šivamo in barvamo, angažiramo tudi otroke, moški pa skrbijo za muziko, klobase in pršut," pravi strastna zagovornica pusta. Prostor za ustvarjanje najdejo kar pri njih doma, nekaj na Plavjah, v pomoč pa jim je tudi vrtec v Pobegih. V svojih vrstah združujejo tudi bolne, na katere pustni dogodek vpliva zelo pozitivno. "Nam je do veselja, plesa, druženja," še razlaga o glavnih razlogih za prijavo na tovrstnih povorkah.

Na pust se začnejo pripravljati dva do tri mesece pred dogodkom, lani je njihova skupina štela 55 članov, letos pa jih bo 40. Poleg voza in svojih mask vsako leto pripravijo tudi glasbo in besedilo na svojo temo. "Najprej pregledamo kako lahko izvedemo ideje," pravi Bordonova in dodaja, da mora ta vedno vsebovati neko sporočilo. V katere like se bodo našemili letos, naj zaenkrat ostane skrivnost, lahko pa izdamo, da se bodo našemili na temo luke in banan.

Kako so se pred dvemi leti našemili v Slovenski Divji Zahod pa si lahko ogledate v spodnjem videu.

Deli novico:

pravzaprav |  22 .02. 2014 ob  21: 23
se reče wpčine... ;)
haha |  22 .02. 2014 ob  10: 58
marija,najprej preberi svoj komentar.....
marija |  22 .02. 2014 ob  09: 40
Piše se Opčine in ne Občine.
To je tako, ko se vsak, ki zna sestaiti dve povedi več, dela da je novinar, LP