Ste pripravljeni za dve umešani jajčki s šunko plačati 15 evrov (110 kun)? Za najbolj navadno pizzo 12 evrov (90 kun)? Če si boste zaželeli običajno solato s tuno, vas bo stalo 15 evrov (115 kun). Krožnik mešanega mesa na žaru vas bo stal od 16 do 20 evrov. Kapučino stane približno pet evrov (35 kun) in dva deci točenega piva 2,40 eura (18 kun).
CENE V DALMACIJI EKSPLODIRALE: Jajčka s šunko 15 evrov, pizza 12 evrov
Svet
Če menite, da gre za novinarsko pretiravanje, se odpravite po lokalih in restavracijah v središčih velikih zgodovinskih mest od Rovinja preko Opatije, Zadra in Splita do Dubrovnika. Ugotovili boste, da vam bodo dalmatinski gostilničarji zaračunali za jed ali pijačo skoraj še enkrat toliko, kot ste morda zanjo plačali izven sezone. Kot ugotavljajo hrvaški novinarji, ponekod mimo vseh cenikov gostinci na svojo roko odobrijo popust, če ste domač gost. Neredu in zavajanju na terasah, na pragu sezone ni videti konca, ugotavljajo hrvaški novinarji.
Gostinci v Dalmaciji so po tihem zvišali cene minuli mesec. Hrvaški mediji poročajo o novem turističnem sloganu "oderi me nežno". Nad cenami so zgroženi nekateri domačini. Kot je povedala Splitčanka, ki oddaja v najem apartmaje, je svoje goste poslala na večerjo v osrednjo restavracijo v središču Splita. Vrnili so se šokirani. Za navadno zeleno solato so plačali 8 evrov (60 kun), za kozarec odprtega hišnega vina 5 evrov (35 kun).
Predvsem v središčih mest naj bi gostinci opeharili goste tudi tako, da jim ne servirajo hrane, ki so jo naročili. Zelo spretno naj bi prinašali okrog goste predvsem pri lignjih. Kilogram lignjev stane od 13 do 16 evrov. Gostinci naj bi jih spretno zamenjali za lignjune. Kilogram slednjih stane od 2 do 2,5 evra. Dogajalo naj bi se, da gostinec kupi nekaj ton lignjunov, jih razreže na kolobarje in zamrzne, med sezono pa jih prodaja kot pražene lignje po ceni 11 do 14 evrov.
Nekateri Dalmatinci, ki se preživljajo s turizmom, pa so le zaskrbljeni. Kot pravijo, je takšno početje sramotno. Posluževali naj bi se ga predvsem gostilničarji, ki pridejo v Dalmacijo zgolj čez poletje. Ko je sezone konec, pa izginejo. "Ne briga jih, ali se bo gost vrnil. To so ljudje, ki bodo počeli nekaj drugega, če ne bo turizma," pravi eden od splitskih gostincev.
Domačinom, ki se zgražajo nad neverjetno visokimi cenami, gostinci odgovarjajo, da so to cene za turiste in da imajo za domačine popuste.
Komentiraj
Slika, kjer je razlika očitna: https://www.google.si/url?sa=i