BODO KOPRSKE PAZNIKE, KI NAJ BI ZASPALI, KAZNOVALI? Na intervencijo Šarca sestanek ministrstva za pravosodje, javno upravo in finance

Slovenija

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je za TV Slovenija včeraj komentirala nedavni pobeg iz koprskega zapora. Kot je ocenila, so bili pristojni očitno "zazibani v občutek, da iz zapora ni mogoče uiti", temu pa se je potem prilagodilo delo na vseh ravneh. Primer je pokazal, da so dodatne kvote pravosodnih policistov zares potrebne, je dejala.

Katičeva je v pogovoru zatrdila, da so zapori varni, a da je treba preveriti, ali vsi mehanizmi delujejo tako, kot morajo. "Tukaj mislim na nadzorne kamere in vse ostalo, kot tudi na pravosodne policiste in vodstvo zapora," je dejala. Preveriti je treba, ali vsi opravljajo svoje delo tako, kot morajo, da do takega primera ne bi več prišlo. Hkrati pa je poudarila, da se taki pobegi dogajajo tudi marsikje v drugih zaporih in drugih državah. Kljub vsemu so slovenski zapori v primerjavi z drugimi državami po njenih besedah v vrhu, kar se tiče varnosti.

Na vprašanje o povečanju števila pravosodnih policistov je Katičeva odgovorila pritrdilno. "Žal je ta zadnji primer ponovno pokazal, da imamo prav in da so dodatne kvote zares potrebne. Tudi na intervencijo predsednika vlade imamo že v torek sestanek z ministrom za finance in ministrom za javno upravo na to temo," je dejala. Dodala pa je tudi, da je bil njen prvi korak ob prihodu na ministrstvu sestanek s sindikatom. Tako so se že dogovorili o standardih in normativih, ki so bili pripravljeni v preteklosti.

Katičeva objektivno odgovornost pripisuje direktorju koprskega zapora Dušanu Valentinčiču, vendar pa opozarja, da je treba premisliti tudi o odgovornosti drugih, če bi se ta praksa pojavila tudi v drugih zaporih.

Odločitev o morebitni kazni za pravosodne policiste, ki naj bi na delovnem mestu domnevno zaspali, Katičeva prepušča generalnemu direktorju URSIKS. "Verjamem, da bo glede na težo, ki bo ugotovljena, in glede na to, kar je ugotovila komisija, izrečena tudi primerna kazen," je dodala.

Katičeva je komentirala tudi vprašanje ustreznosti zakonodaje na področju pregona spolnega nasilja, ki se ponovno postalo aktualno ob aktualni sodbi višjega sodišča v Kopru v zvezi z obravnavo konkretnega primera spolnega nasilja. Poudarila je, da se je pokazalo, da bo treba k spremembi zakonodaje pristopiti v najkrajšem možnem času.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
žveplo |  14 .01. 2019 ob  10: 22
Po stari praksi bo obtožen tisti, ki se najtežje brani.