BODO DRŽALI OBLJUBO? Državna sekretarja zagotovila, da je ureditev vodnih sistemov v slovenski Istri med prioritetami (FOTO)

Koper

Državna sekretarja na ministrstvih za kmetijstvo in naravne vire Darij Krajčič in Matej Skočir sta se med obiskom v slovenski Istri seznanila z izzivi, s katerimi se tamkajšnji kmetje srečujejo zaradi pomanjkanja vode za namakanje kmetijskih površin. Oba sta izpostavila, da je ureditev vodnih sistemov med prioritetami obeh ministrstev.

????‍???? DRŽAVNI SEKRETAR KRAJČIČ NA OGLEDU NAMAKALNIH SISTEMOV V SLOVENSKI ISTRI ???? Državni sekretar dr. Darij Krajčič se je...

Posted by Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano on Thursday, February 2, 2023

Kot so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, sta predstavnika vlade obisk začela z ogledom mehkih jezov na Rižani, temu pa je sledilo srečanje s tamkajšnjimi kmeti, ki potrebujejo dodatne količine vode za namakanje. Seznanila sta se tudi z možnostjo umeščanja novih manjših zajetij na tem območju.

Ogledala sta si tudi akumulacijsko jezero v Vanganelu in idejne zasnove o izgradnji zadrževalnikov vode ob reki Dragonji, obisk pa zaključila v Kmetijsko razvojnem centru slovenske Istre Purissima, kjer so jima razkazali zadrževalnike vode in rastlinjake, v katerih poteka proizvodnja sadik s pomočjo namakanja, so še povzeli na ministrstvu.

Ob tem je državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo Darij Krajčič poudaril, da je ureditev namakanja in namakalnih sistemov ena od glavnih prioritet ministrstva. Za izgradnjo bodo v projektnem obdobju 2022-2023 namenjena finančna sredstva podnebnega sklada, ki sodi pod okrilje ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Kot je še izpostavil Krajčič, bodo v okviru omenjenih sredstev izpeljali projekt vzpostavitve in sanacije zadrževalnikov za potrebe namakanja kmetijskih zemljišč.

Da je vodooskrba slovenske Istre in kraškega zaledja ena od prioritet ministrstva za naravne vire in prostor, pa je izpostavil državni sekretar na ministrstvu Matej Skočir. Poudaril je, da se zavzemajo za medresorsko sodelovanje, ki predstavlja celostne rešitve, ohranja naravne vode vire in čisto pitno vodo. "Ministrstvo za naravne vire in prostor bo sklicalo vladno medresorsko delovno skupino za pripravo dodatnih ukrepov za ureditev oskrbe s pitno vodo prebivalcev Slovenske Istre in kraškega zaledja. Predlogi bodo potrjeni medresorsko," je napovedal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija