BLEJSKO JEZERO TOPLEJŠE KOT MORJE: V enem dnevu se je shladilo za kar šest stopinj

Koper

Mnogi turisti in enodnevni izletniki so v nedeljo na slovenski obali doživeli neprijetno presenečenje – mrzlo morje. Po hladni fronti, ki je Slovenijo zajela v soboto zvečer, se je morje, ki je imelo že prijetnih 26 stopinj, ohladilo na 19 stopinj Celzija. Trenutno jih ima dobrih 20 stopinj. 

Danes ob 12. uri so na postaji Koper – kapitanija namerili 20,2 stopinji Celzija, ponoči pa je morje imelo le 18,7 stopinj. Nič kaj bolj toplo ni bilo v nedeljo popoldne, ob 18. uri, denimo, je imelo komaj 19 stopinj, najvišja včerajšnja temperatura je bila 20,3 stopinje.

Nič čudnega torej, da se je včeraj v morju kopala le peščica najpogumnejših, večina obiskovalcev plaž pa se je ob pihanju burje in razburkanem morju le sončila na kopnem. Mnogi so svoje nezadovoljstvo nad temperaturo morja izražali tudi na družbenih omrežjih. 

Pred hladno fronto, ki je nekoliko hladila tudi ozračje, je morje ob slovenski obali imelo že prijetnih 26 stopinj Celzija.

Podatki za merilno postajo Koper - kapitanija (vir: Arso)

Za primerjavo, poglejmo temperature rek in jezer po Sloveniji, danes ob 12. uri. Po podatkih Arsa je najbolj prijetno za kopanje trenutno Blejsko jezero, ki ima 22,8 stopinj Celzija. Presenetljivo topla je tudi Sava na merilnem mestu Jesenice na Dolenjskem, kjer so namerili 22,6 stopinj. Reka Kolpa ima v Metliki 21,8 stopinj, na merilnem mestu Petrina pa dobrih pet stopinj manj. Toplejša od morja je tudi reka Dragonja, ki ima 22,2 stopinji Celzija. Bohinjsko jezero ima 19,3 stopinje. 

Rižana ima (odvisno od merilnega mesta) med 13,5 in 18 stopinjami, med še bolj mrzlimi pa so reke na Severnem Primorskem. Bistrica iz Ilirske Bistrice ima komaj 10,5 stopinj, Hubelj iz Ajdovščine pa še stopinjo manj. Kot najbolj mrzla se lahko 'pohvali' Savica, ki ima komaj 6,7 stopinj Celzija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  14 .07. 2020 ob  09: 27
Zanimivo pa je, da ste napovedovali kakšne neznosne temperatue bodo letošnje poletje. Kje so?

Se pa ne bi moral bolj strnijat s spodnjim komentatorjem!!! Prav ima!!!
Koper |  14 .07. 2020 ob  07: 00
Vsak vikend bi morala temperatura morja past na 15 stopinj.
Domačini že vemo zakaj.