BLAGAJNA IZ ČASA BENEŠKE ZASTAVLJALNICE NA MESTNEM TRGU: Ste že videli tako posebno ključavnico? (FOTO)

Koper

Pokrajinski muzej Koper je najobsežnejši muzej v slovenski Istri. Z bogatimi zbirkami od prazgodovine pa do blišča beneškega časa ter novejše zgodovine, z etnološko zbirko v dislociranem etnološkem oddelku na Gramscijevem trgu in galerijo v neposredni bližini palače.

Blagajno odpira pet ključavnic.

Restavratorski oddelek Pokrajinskega muzeja Koper je pred dobrimi petnajstimi leti restavriral veliko železno blagajno, ki je desetletje krasila glavni vhod v takratno Banko Koper na Pristaniški ulici, sedaj pa je razstavljena v atriju Pokrajinskega muzeja Koper.

Blagajna iz časa 17. do 18. stoletja je v muzej prišla z nekdanjega sedeža avstrijskega municipija, kjer je predhodno delovala beneška zastavljalnica Monte di Pietà na Mestnem trgu.

Notranjost blagajne v lesu

Po izročilu naj bi prvotno stala v Levjem gradu, nekdanji utrdbi, ki je stala na umetnem nasipu pred starimi koprskimi vrati. Utrdba je bila oddaljena 93 korakov od mestnih vrat na Mudi, na cesti široki 3 korake in 1 čevelj, ki je povezovala kopno z mestom na otoku.

Beneške blagajne, ki so se ohranile, predstavljajo pomembno opremo mestnih ustanov, v katerih so hranili dragocenosti, kot je denar, zlato, listine in vrednostne papirje. Blagajne so zelo masivne, z železno oblogo v notranjosti in zunanjosti, v sredini pa je les, praviloma hrastov.

Blagajna tehta okoli 200 kg.

Imele so več posebnih ključavnic in v večini primerov je več ljudi imelo le en ključ ene ključavnice, odklenili pa so jo lahko le vsi skupaj. Le na ta način so zagotovili varnost pred nepooblaščenim odpiranjem, hkrati pa je njena masivna izdelava zagotavljala varnost pred vlomom.