BIDEN PUTINA POSVARIL PRED UPORABO KEMIJSKEGA OROŽJA: Narava odziva Nata bo odvisna od tega

Svet

Ameriški predsednik Joe Biden je včeraj po izrednem vrhu voditeljev zveze Nato dejal, da bi bilo treba Rusijo zaradi agresije v Ukrajini izključiti iz skupine G20. Obenem je menil, da bi se naslednjega vrha G20, ki bo potekal jeseni v Indoneziji, morala udeležiti Ukrajina, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Janez Janša in Joe Biden

Na vprašanje, ali podpira izključitev Rusije iz skupine G20, je Biden odgovoril: "Moj odgovor je pritrdilen, vendar bo odločitev odvisna od trenutno predsedujoče skupini G20 Indonezije in drugih članic, vključno z rusko zaveznico Kitajsko."

Rusija je bila po zavzetju ukrajinskega črnomorskega polotoka Krim leta 2014 izključena iz takratne skupine G8 in od takrat se vodilna svetovna gospodarstva srečujejo v formatu G7. Je pa ostala del skupine G20, katere članice so največja svetovna gospodarstva, 19 držav in Evropska unija, ki skupaj predstavljajo 85 odstotkov bruto svetovnega proizvoda.

Po vrhu Nata je Biden še poudaril, da bosta vztrajanje pri strogih sankcijah proti Rusiji in ohranjanje enotnosti Zahoda odločilna v vojni v Ukrajini. "Nato še nikoli, prav nikoli ni bil tako enoten, kot je danes. Putin je z vdorom v Ukrajino dobil ravno nasprotno od tega, kar je nameraval dobiti," je dejal.

Ruskega predsednika Vladimirja Putina je sicer znova posvaril pred uporabo kemičnega orožja v Ukrajini in dodal, da bo narava odziva Nata odvisna od narave uporabe tovrstnega orožja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vladimir Putin in Xi Jinping

V svojem govoru je pred gospodarskimi sankcijami posvaril tudi Kitajsko, v kolikor bo ta v vojni v Ukrajini podprla Rusijo. "Kitajska se zaveda, da je njena gospodarska prihodnost veliko tesneje povezana z Zahodom kot z Rusijo," je dejal.

Ameriški predsednik je prejšnji teden govoril s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom. "Kitajskemu voditelju nisem grozil, sem pa mu jasno povedal, da mora razumeti posledice pomoči Rusiji," je dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
anton |  25 .03. 2022 ob  09: 38
20. marca 2003 so Združene države Amerike in Združeno kraljestvo brez predhodne odobritve napada Varnostnega sveta Združenih narodov s svojimi silami izvedle invazijo na Irak. Kot povod za napad so navajale, da režim iraškega voditelja z orožjem za množično uničevanje svetu pomeni nedopustno grožnjo. V Iraku orožja za množično uničevanje do danes niso našli.
Če bi se ugotovilo, da je v Ukrajini uporabljeno kemično orožje, bi po mojem mnenju, težko verodostojno dokazali katera stran ga je uporabila. Lahko bi bila uporaba kemičnega orožja tudi taktičen manever Ukrajine, da se v konflikt vključi Nato.
SkateBordKite |  25 .03. 2022 ob  07: 18
Biden naj se raje ukvarja kaj dela njegov sin Hunter!!! Pedofil pa še kaj