Bašar al Asad bi ponovno kandidiral za predsednika Sirije

Svet

Sirski predsednik Bašar al Asad je v ponedeljek v pogovoru za domačo televizijo Al Majadin dejal, da osebno ne vidi razloga, zakaj ne bi še enkrat kandidiral za predsednika države. Povedal je tudi, da vsi potrebni dejavniki za uspeh mirovne konference v Ženevi še niso na mestu.

Al Asad je na vprašanje, ali bo še enkrat kandidiral za predsednika, odgovoril, da bo to odvisno od dveh stvari. Prva je osebna želja in tu ne vidi razloga, zakaj ne bi kandidiral, druga pa je volja sirskega ljudstva. Na to izjavo se je iz Pariza nemudoma odzval ameriški državni sekretar John Kerry, ki je povedal, da bi al Asadova ponovna kandidatura nedvomno podaljšala državljansko vojno.

Kerry se bo danes v Parizu skupaj s predstavniki Arabske lige srečal s predstavniki sirske opozicije. Govorili bodo o pripravah na izvedbo druge mirovne konference o Siriji "Ženeva 2", za katero datuma še ni.

Al Asad je v pogovoru dejal, da konferenca v tem trenutku zagotovo ne bi bila uspešna, ker ni jasno "katere vse sile" bodo sodelovale in kakšen odnosi imajo te sile do sirskega ljudstva oziroma, ali predstavljajo Sirijo ali države, ki so si jih izmislile.

Za sirskega predsednika predstavniki opozicije niso legitimni, ker so v tujini in si ne upajo priti v Sirijo, obenem pa trdijo, da nadzorujejo 70 odstotkov sirskega ozemlja. Glede konference pa za al Asada ni pomembno, ali bodo njeni izidi priznani s strani tujine, ampak je pomembno, ali jih bodo priznali prebivalci Sirije.

Bašar al Asad je nasledil oblast od svojega očeta leta 2000 in sedem let kasneje je bil ponovno potrjen za predsednika. Marca leta 2011 je Sircem postalo dovolj in so pripravili vstajo. Izbruhnila je državljanska vojna, ki še vedno traja, v njej pa je umrlo najmanj 100.000 ljudi. Uporniki med drugim zahtevajo al Asadov odstop.