APLIKACIJA ZA MORSKE PREVOZE ZAMAKNJENA ZA ENO LETO: Za vključitev v projekt zainteresiranih 80 prevoznikov

Piran

Zaradi negotovih razmer v času epidemije bo aplikacijska platforma Wayv, s katero bo mogoče iskati in ponujati morske prevoze, namesto letos zaživela šele naslednje leto. Velik del projektnih aktivnosti je sicer potekal nemoteno, do zdaj pa so zabeležili 80 prevoznikov, zainteresiranih za vključitev v projekt.

Zaradi negotovosti v času epidemije novega koronavirusa, črnogledih napovedi glede turizma in okleščenih proračunskih sredstev sodelujočih v projektu smo bili primorani lansiranje projekta zamakniti za eno leto, so pred dnevi sporočili iz Turističnega združenja Portorož. Kljub temu je velik del projektnih aktivnosti potekal nemoteno. Tako so izpeljali 12 brezplačnih usposabljanj, ki bodo prevoznikom prinesla potrebno znanje in dodatne veščine za varno ter učinkovito prevažanje potnikov. Na usposabljanjih so sprejeli 80 kandidatov, ki se želijo vključiti v projekt kot prevozniki. Zanje bo predvidoma maja 2021 organizirano še dodatno izobraževanje o aplikaciji Wayv in njeni uporabi v praksi.

Preostali del načrtovanih aktivnosti, predvsem tiste povezane s promocijo, pa bodo izvedli v naslednjem letu, ko bo aplikacija tudi zaživela. Kot so spomnili na turističnem združenju, bo aplikacija povezala potnike in lastnike plovil ter tako omogočala prevoz z različnih točk slovenske obale. Sistem je zasnovan po vzoru platforme Uber s prilagoditvami na morski prevoz. Vsa komunikacija in plačila bodo potekali preko aplikacije, kar bo omogočalo nadzor, hkrati pa naj bi bilo tudi varneje in zanesljiveje za uporabnike.

Obvezni pogoji za vse sodelujoče prevoznike bodo ustrezen izpit in oprema, sklenjeno zavarovanje potnikov ter registrirana gospodarska dejavnost. Osnovni namen projektne ideje je razviti prometne povezave med kraji ob slovenskem morju, kar bi omogočilo dodaten vir prihodka ribičem in obstoječim ponudnikom morskih prevozov. Gre tudi za razbremenitev obstoječih prometnih tokov po kopnem ter lažjo in regulirano dostopnost do zavarovanih območij, nenazadnje pa tudi za obogatitev turistične ponudbe.

Projekt vzpostavitve informacijske rešitve za morske prevoze med slovenskimi mesti in turističnimi točkami je sicer vreden skoraj 200.000 evrov, projekt pa sofinancirata država in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija