ANONIMNA PISMA IZ KOPRSKEGA ZAPORA POSKUS ŠKODOVANJA ZARADI STARIH ZAMER? "Direktor išče dežurnega krivca"

Slovenija

Sindikalist Frančišek Verk je za medije zavrnil očitke vodstva Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij, češ da skuša zaščititi slabo delo v zaporih. Vzrok za pobeg iz koprskega zapora vidi v napaki v sistemu in prvenstveno tudi v napaki vodstva zapora. Direktor URSIKS Jože Podržaj pa po njegovem mnenju zgolj "išče dežurnega krivca".

Podržaj je na včerajšnji novinarski konferenci, na kateri so pojasnili ugotovitve o decembrskem pobegu dveh pripornikov iz koprskega zapora, med drugim dejal, da nekateri pod krinko sindikata poskušajo ustvariti vtis borbe za pravice zaposlenih, "a tu gre za klavrne poskuse opravičevanja slabega dela". "To je borba za zaščito slabih delavcev, ki delajo škodo tudi tistim, ki so dobri," je ocenil.

Tudi odhajajoči direktor Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper Dušan Valentinčič je dejal, da se za nekaterimi neupravičenimi očitki skrivajo posamezniki, ki slabše delajo. Z anonimnimi pismi želijo nekateri obračunati z njim, s Podržajem in tudi z obstoječim konceptom kazni zapora in pripora, je navedel in dodal, da mu Verk poskuša škodovati zaradi nekih starih zamer. Za laž pa je označil Verkove navedbe, da je kot direktor koprskega zapora preprečil predlagan nadzor v sobi, iz katere sta pobegnila pripornika. Nobeden od pravosodnih policistov ni predlagal takega nadzora, je zatrdil Valentinčič.

Verk pri slednjem vztraja, v izjavi za medije pa je očitke na svoj račun zanikal. V pogovoru za oddajo Svet na Kanalu A je tudi poudaril, da je javnosti predstavil zgolj informacije, ki jih je prejel od pravosodnih policistov oz. od sindikalnega zaupnika.

Koprskega zapora sam že leto dni ni obiskal, saj da je ugotovil, da se z direktorjem Valentinčičem sindikat ni mogel dogovoriti o izboljšanju razmer. To je po mnenju sindikalista pri sebi vedel tudi Podržaj, a je zadevo pustil pri miru. "Zdaj pač išče dežurnega krivca," je ocenil sindikalist.

Na vprašanje, ali ima informacijo o tem, da paznika naj ne bi opravila svoje naloge, je Verk odvrnil, da tako sicer navaja poročilo in da tako trdi generalni direktor uprave, a sam tega ne more trditi.

Spomnil pa je, da je pobegli sam pojasnil, da je rešetke žagal več kot dva meseca. "To pomeni, da nihče dva meseca teh rešetk ni od blizu pogledal," je poudaril Verk. Po njegovi oceni gre najverjetneje za napako v sistemu, prvenstveno pa najverjetneje tudi za napako koprskega zapora. Za več medijev je Verk tako poudaril, da ne razume poskusa vodstva zapora in uprave zvaliti krivdo na nekatere kolege.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  12 .01. 2019 ob  17: 11
V Italiji je drugače ! Hočeš nekaj iz zunaj ? Od obiska ne boš dobil. Napišeš lepo listo kaj si želiš. Će imaš denar, ti lepo zavod za prestajanje kazni to prinese osebno. Za take zadeve imajo kader. In nobeden ni še zbežal iz italijanskega zapora zadnjih 30 let ! V Sloveniji pa kar puščajo vse povprek mimo...vidiš, da niti ne vedo, da predmet prekrit z folijo ne zaznava detektor ! Kaj imate imaste v glavi? Slamo !
ManofSteel |  12 .01. 2019 ob  17: 07
-4
To so Komunisti s tistimi lepimi knjižicami še oz časov juge ! Zdaj ne mislit, da sem Janšist...on je isto govedo kot vsi ostali. Grebatorji za osebne interese. To so. Gremo volit...malomorgen !
ManofSteel |  12 .01. 2019 ob  17: 05
To kar pišejo mediji je vse bullsh.it...pišete na podlagi rekla kazala. Nimate tri čiste o svojem delu, tako kot tudi va Zaporih nimajo.. V zaporih prit do droge ali katerega koli drugega predmeta. Je mala malica... Kaj vam to govori ?!?!?!?!?! Pokvarjen sistem !! Zakaj. Ker državo vodijo kriminalci !!!
porkamalora |  12 .01. 2019 ob  15: 18
Le kakšen dan nazaj, takoj po pobegu teh dveh ničkoristnih dangubarjev -- eden je v Trstu -- sem napisal, da je le vprašanje dni, kdaj bo oropana kakšna hiša nekje na Opčinah. (Njegovo sorodstvo ima čez tovrstna hudodelstva tudi v Furlaniji.) Ha ha ... evo, danes je oropana hiša na Opčinah. (Vir: Il Piccolo)