Ali se splača po rabljeno vozilo v Italijo?

Trst

V času suhih krav, ko vsak privarčevani evro "prav pride", smo se Slovenci, tradicionalno vezani na dobra vozila, začeli ozirati tudi po rabljenih jeklenih konjičkih iz tujine. Cene novih so praktično v vseh državah enake, rabljena vozila pa so v nekaterih državah Evrope bistveno cenejša kot pri nas. Čeprav obstajajo podjetja, ki iz Nemčije uvažajo avtomobile in urejajo papirologijo, se vse več posameznikov odloča za samostojen nakup avtomobila v tujini. Primorci to najpogosteje počnejo v Italiji. A se tudi izplača?

Odgovor je precej kompleksen, zato je z absolutnostjo trditi karkoli praktično nemogoče. Odvisno je od primera do primera. Od starosti vozila, njegovih lastnosti, vrste motorja, pogonskega goriva itd. Pa vendar smo postavili kriterije in vzeli pod drobnogled nekaj primerov najbolj prodajanih avtomobilov v Sloveniji in cene primerjali s tistimi pri naših zahodnih sosedih. Se torej splača po avto v Italijo?

Lotili smo se mini raziskave in pod drobnogled vzeli tri vozila, ki jih pogosto vidimo na naših cestah. Renault Clio, Volkswagen Golf in Audi A4. Prebrskali smo dve najbolj znani strani za prodajo rabljenih avtomobilov v Sloveniji (avto.net) in Italiji (autoscaut24.it).

 

Kot kriterije smo postavili, da je avto letnik 2009, se pravi štiri leta star ter ima prevoženih med 50.000 in 125.000 kilometri.

Večji avto, večja razlika

Pri cliih je bila razlika v ceni še najmanjša. Najcenejši rabljen model z zgoraj opisanimi lastnostmi lahko v Sloveniji dobite za 4700 evrov, v Italiji je cena za 700 evrov nižja. Povprečna cena se sicer v obeh državah giblje okrog 6000 evrov.

Pri golfu je bila razlika že bolj občutna. Če v Sloveniji ne boste dobili štiri leta starega golfa z največ 125 tisoč kilometri za manj kot 8000 evrov, ta v Italiji stane 500 evrov manj. Povprečne cene takega vozila pa se razlikujejo za 1000 evrov. V Sloveniji se namreč cena giba okrog 12.000 evrov, pri naših zahodnih sosedih pa okrog 11.000.

Še največja pa je bila razlika pri audiju A4. Razlika v minimalni ceni tukaj znaša kar 2600 evrov (Slovenija 14.000, Italija 11.400 evrov), podobna je tudi razlika v povprečni ceni (2500 evrov). Rabljenega audija v Italiji dobite v povprečju za 15 tisoč, v Sloveniji pa za 17.500 evrov.

Seveda so takšne ocene pavšalne, ker se avti razlikujejo po opremljenosti, moči motorja, vrsti motorja itd. Kljub temu smo poiskali avte s praktično enakimi lastnostmi, se pravi enakim številom kilometrov, enakim motorjem in enako vrsto opreme ter ohranjenosti. Tudi tukaj je Italija v prednosti po cenah. Audi A4 2.0 TDI (limuzina) Ambiente s 100.000 prevoženimi kilometri v Sloveniji stane 20.000 evrov, v Italiji dva tisočaka manj. Pri golfu (2.0 TDI Comfortline, 5 vrat, prav tako 100.000 prevoženih kilometrov) je razlike za slabe dva tisočaka. V Sloveniji avto stane 12.600, v Italiji 10.700 evrov. Najnižja razlika je bila pri cliu (1.2 16 V Expression, 50 tisoč prevoženih kilometrov). V Sloveniji stane 5850 evrov, pri Italijanih 300 evrov manj.

Glede na zgoraj zapisano, bi lahko trdili, da so rabljena vozila v Italiji cenejša kot pri nas. Višja kot je cena vozila, višje so razlike. Vendar to še ni razlog, da se odpravite po nakup rabljenega avtomobila k našim zahodnim sosedom. Obstaja namreč veliko papirologije, ki vam lahko "zagreni življenje", poleg tega je treba vračunati še plačilo davka na motorna vozila.

Papirologija in plačilo davka

"Ob nakupu vozila najprej poskrbite za ustrezno dokumentacijo. S strani prodajalca morate dobiti overjeno kupo-prodajno pogodbo ali račun. Na tem mestu lahko pride do zapletov, saj tako kot od 1. julija 2011 pri nas tudi v tujini marsikje overovitev pogodbe ni več potrebna. Zato opozarjamo, za registracijo vozila v drugi državi boste vseeno potrebovali overjeno pogodbo. Prodajalec vam mora priskrbeti tudi veljaven dokument, ki izkazuje, da je lastnik vozila on. Vedno poskrbite tudi za potrdilo o skladnosti. V splošnem je v veljavi angleški izraz COC – Certificate of conformity," pojasnjujejo na AMZS-ju.

A četudi uredite gore papirologije, ostaja še zadnji faktor, ki vam lahko kljub potrpežljivosti prekriža načrte. Gre za plačilo davka na motorna vozila. Ta davek ni fiksen, ampak je odvisen od vrste motorja in izpusta CO2 v ozračje.

Glede na uradne podatke proizvajalcev o izpustu CO2 in slovensko obdavčitveno lestvico bi za zgoraj omenjenega audija morali plačati 6-odstotni (cca 1000 evrov), za golfa 3-odstotni (cca 320 evrov) in za clia prav tako 3-odstotni (cca 200 evrov) davek. Pri vozilih, ki smo jih vzeli pod drobnogled, bi se torej splačal nakup v Italiji, saj bi kljub plačilu davka še vedno imeli skupno nižje ceno, kot bi jo plačali, če bi rabljeno vozilo kupili v Sloveniji.

Odvisno od primera do primera

Pa vendar ni vedno tako. Pri avtih z večjo "kubikažo" motorja in posledično višjim izpustom CO2 lahko računica kaj kmalu pade v vodo. Poudariti pa je treba, da je lahko nakup za posameznike zares ugoden, saj obstajajo tudi zakonske izjeme, katerim davka sploh ni treba plačati. Davka so tako opravičeni: družine s tremi ali več otroki, lastniki vozil, ki so nabavljena za invalide, ter lastniki starodobnikov.

Nikakor pa se ne izplača izogniti plačilu davka. Kazni so namreč izjemno visoke. Pravna oseba, ki ne obračuna davka ali ne predloži napovedi za odmero davka, se kaznuje z globo od 2000 do 75.000 evrov, odgovorna oziroma fizična oseba pa z globo od 400 do 4100 evrov.

DMV |  11 .09. 2013 ob  17: 13
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/davek_na_motorna_vozila_pojasnila/

Tu je lestvica DMV 2013
@Marko |  11 .09. 2013 ob  17: 11
Kaj pa če je bmw x5 ukraden in je zato tako poceni? Ostaneš brez avta in brez denarja. Če ga kupiš od ene pravne osebe (trgovine z rabljenimi vozili) pri nas imaš mogoče še kakšno šanso, da boš dobil kaj nazaj...
splača se |  11 .09. 2013 ob  13: 32
samo da ni iz slo
jaz |  11 .09. 2013 ob  12: 16
-1
DMV plačaš, pozanimaj se.. pokliči na davčno in ti bodo dali link od excel tabelce za DMV. ampak itak, da se splača!
ti računaj, da nekdo gre tam po avto.. ima stroške itd.. ga priprelje, plača DMV itd.. ga proda in še zasluži..
ti pa vidiš ceno na avtu in si rečeš.. ma sej ni tako drag ! (za slovenski trg mogoče..) računaj koliko tip zasluži.. vsaj 1000€ čistega če ne ni naredil nič.. sicer pa ti bodo rekli, da zaslužijo max.. 200€ itd. iz kje misliš, da so vsi tej avti ?! vsi iz SLO ?!
@Marko |  11 .09. 2013 ob  11: 15
Koliko pa si plačal davka?
Marko |  11 .09. 2013 ob  10: 21
Kupil sem to leto bmw x5 letnik 2008 v padovi za 20.000€ kot nov, niti 100.000 km, oprema vse full..v slo isti avto najbolj poceni (slo poreklo) je bil 35.000€ ..kaj naj povem...ta nasa drzava je lopovska, mafija...samo lazejo in kradejo..