ALARM V ZREČAH, STE JIH OPAZILI TUDI PRI VAS? Letaki s QR kodo za igrico, ki poziva k samopoškodovanju (FOTO)

Slovenija

Kot smo že včeraj poročali, je na družbenih omrežjih zaokrožilo obvestilo, da so se v Zrečah pojavili plakati, natisnjeni na list papirja A4 format s QR kodo, ki te potem, ko jo odčitaš pripelje do igrice, ki je kopija ameriške različice igrice Blue Whale (znana tudi pod imeni Izziv sinjega kita, Igra modri kit, Modri kit). To pa pozna veliko otrok in tudi javnosti je dobro poznana vse od leta 2016. Igrica naj bi izvirala iz Rusije in vsebuje okoli 50 različnih nalog, ki od igralca zahtevajo različne oblike nasilja in samopoškodovanja.

"Po Zrečah se pojavljajo takšni A4 papirji na različnih lokacijah. To je kopija ameriške igre Blue Whale, katero otroci verjetno že poznajo," piše v opozorilu, ki je zaokrožilo na družbenih omrežjih.

Letaki so se pojavili na glavni avtobusni postaji Zreče, pred Sparom, pred Mercatorjem, v bližini bara, … "Ostale lokacije še preverjamo na terenu," so včeraj sporočili iz Občine Zreče. Takoj so obvestili policijo, občane pa prosijo, naj v primeru, da naletijo na tak letak, takoj pokličejo policijo 113 ali anonimni telefon policije 080 1200. Letaka naj se ne dotikajo in naj ga ne odstranjujejo.

❗❗ Alarmantno ❗❗ Zreče ❗❗ Najstniki ❗❗ Tik_Tok ❗❗ ⚠️⚠️PREVIDNOST⚠️⚠️ ⚠️⚠️ Pazite na svoje...

Objavil/a Petra Lah dne Četrtek, 04. maj 2023

Igrica Sinji Kit naj bi se prvič pojavila v letih 2013 ali 2015, ni povsem jasno. Izvira iz ruskega družabnega omrežja VKontakte, prav tako ni znan njen avtor. VKontakte je ugotovil, da so več deset tisoč članov skupin predstavljali programski roboti, avtomatizirani programi. Ruska policija ni našla administratorjev, ki bi igro vodili, saj se je izkazalo, da so se za administratorje izdajali najstniki, ki so iskali pozornost in so želeli prestrašiti vrstnike.

Ruski mediji so poročali, da je najmanj 130 najstnikov naredilo samomor zaradi te igre, kar pa se je izkazalo za lažno novico. Kljub temu je igrica bila deležna velike pozornosti tudi v evropskih državah in na družbenih omrežjih so se začele pojavljati skupine, katerih člani so dejansko izvajali naloge.

Na policiji so potrdili, da so se na območju Zreč pojavili plakati s QR kodo mobilne igre, ki napeljuje k samopoškodovanju. "Policisti PP Slovenske Konjice so takoj začeli z zbiranjem obvestil. O ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo," so pojasnili in dodali:

"Še posebej je potrebno otroke opozoriti, da kadar zaznajo neprimerne vsebine bodisi sami oz. jim jih kdo posreduje, ali kadar so soočeni z 'nalogo', da opravijo določen izziv, da o tem povedo staršem, učiteljem ali drugi odrasli osebi, ki se nato pogovorijo z otrokom ter mu pojasnijo, kaj določene stvari pomenijo."

Na socialnih omrežjih se je pojavilo opozorilo, da se v Zrečah in okolici pojavljajo letaki s QR kodo, ki pozivajo k...

Objavil/a Občina Zreče dne Petek, 05. maj 2023

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija